Vilda västern är ej som förut!
  
nr 13 1968
    Efter en månad i detta besynnerliga land går man fortfarande omkring och är lite bortkommen inför allt det främmande och känner sej som om man vore författad av Vilhelm Moberg.
    Efter träget TV-tittande har det gått upp för oss att vi har råkat hamna mitt i Vilda Västern. De platser där man varje kväll slår varann på käften och & inte skjuter upp till morgondagen vad man kan skjuta ner i dag, dom ligger runt omkring oss. Det är inte mer än någon halvtimmes bilresa till Idaho Springs, Fort Collins, Alamosa, Cheyenne och Larami. Gun Smoke, Rawhide, Big Valley och Wagon Train som är lokalprogram för oss. Vi kan följa boskapstjuvarnas rörelser på kartan i telefonkatalogen.
    Tänk er att ni sitter i Stockholm och ser cowboyprogram som utspelar sej i Saltsjöbaden, Rotebro och Upplands Väsby så vet ni ungefär hur vi känner oss. Vi förflyttar oss till snabbköpet medelst ålning för att inte bli träffade.
    Åh nej, säjer ni, det vet man väl att skjutandet i Vilda Västern upphörde i och med att den sista indianen drog sej tillbaka med ATP.
    Åh jo, säjer vi som följer med i lokaltidningen Boulder Daily Camera. Nog är dom lika pigga på att skjuta i dag. Bland polisnotiserna förekommer titt som oftast uppgifter om killar som träffats. I måndags läste vi:
    "En Boulderbo träffades i benet av en förlupen kula under weekenden. Phil F Steele, 26, boende 9401 Walnut Street rapporterade till sheriffens expedition att han träffades av en kula från ett gevär av kaliber 22 när han promenerade med sina barn vid Hank Roberts Lake norr om staden."
    En annan Boulderbo, Ronald Johnson 4380 på Trettonde Gatan rapporterade att han upptäckt ett kulhål i vardagsrumsväggen och att han småningom fann kulan inne i TV-apparaten. Boulder Daily Camera tillade: "Sheriff Nelson ber oss påminna stadsborna om att skjutning utan tillstånd är emot lagen och att dom som bryter mot denna kan bli straffade. " I samma veva berättar tidningen att en skottlossning av helt annan natur inträffat i stan på söndagskvällen. Hugh Gibson som bor i hörnet av 95: e Gatan och Baseline Road upptäckte att några personer höll på att stjäla bensin ur hans bil klockan halv två på söndagsnatten. Han hämtade bössan och kastade iväg ett par skott efter bensintjuvarnas bortflyende bil.
    Sådan skjutning är tydligen helt i sin ordning. Sheriff Nelson uppmanar allmänheten att hålla utkik efter en bil med skotthål i höger sida.
    Så vi fortsätter att förflytta oss genom ålning. Fast man går inte säker på det viset heller. Hundpolisen i stan avlivar alla taxar som saknar hundskattemärke i halsbandet. Vi har inte ens halsband.
    Stan vi bor i och alla de legendomspunna grannstäderna jag nämnde anlades här vid foten av Klippiga bergen för guldets skull. Dom flesta av dom gamla guldgruvorna ligger tysta och övergivna sedan man tömt dem på allt vad dom hade att ge, men en och annan är alltjämt i drift och det hör till våra favoritnöjen att bila upp till Idaho Springs, stiga in på någon bar för att lyssna och kika på folk. Man hukar sej lite när stans tuffingar kommer in, seniga killar i cowboyhatt, skinnjacka, jeans och högklackade stövlar. Dom svingar högerbenet över barpallen precis som på TV, men just som man väntar sig att dom ska dänga en silverdollar i bardisken och slå halsen av en flaska Bourbon för att tömma den i ett enda gurglande drag så skjuter dom försiktigt fram femton cent och säjer:
    — Får jag en blandad glass men det ska vara mycket jordgubb!
    Förr hörde det till att man skulle ta sej en jäkel i Vilda Västern. Den som vägrade fick så mycket bly i sej att han sjönk till golvet som ett offer för tyngdlagen. I dag är det tvärtom, man kan bli inburad för en biras skull. Låt mej citera Boulder Daily Camera igen. "Marvin E Merritt, 38, som arresterades den 22 december för att ha givit sin 15-åriga son ett glas öl på Shakey Pizza Pärlor, dömdes icke skyldig av rådhusrätten i dag.”
    Merritt och hans grabb hade alltså ett par dar före julafton käkat pizza på en restaurang. Pappan gick ut för att telefonera och en gäst anmälde för polisen att sonen under tiden smuttat på pappans öl. Polisen arresterade fadern och satte honom bakom lås och bom. Men vid rättegången friade sonen fadern genom att bedyra att han aldrig hade smuttat på ölet utan bara luktat.
    Friden är återställd och familjen Merritt kan leva vidare som lyckliga, fria amerikaner. Så länge det varar. Tillvaron i Colorado har sina osäkerhetsmoment. Den lilla lokaltidningen berättar senast i dag:
    "John W Cane, 37, boende på 16: e Gatan arresterades i går kväll sedan Marvin S Carnesecca 685 Broadway berättat för polisen att Cane siktat på honom med ett gevär och lovat a skjuta huvudet av honom. Eller som det heter på den lilla lokaltidningens märgfulla språk "blow his head off."
    Våldsbrotten ökar i USA och en av de främsta punktera på Lyndon B Johnsons program är ju att säkerställa säkerheten på gatorna. Men just nu har LBJ häcken full med att säkerställa ordningen på gatorna i Vietnam så det lär nog dröja innan det blir något gjort på hemmaplan och till dess finns det bara en sak att göra: drick sockerdricka, grabbar, och åla allt vad ni orkar! Vi firade med en flaska kalifornisk champagne i lördags. Hemma brukar vi i öppna flaskan på balkongen för att inte skjuta hål i taket med korken. Här öppnade vi champagnen i källaren för att inte dra på oss moteld från grannarna.

    Det är så sant som det är sagt det som medborgare Mike Montgomery här om dan sa i en insändare i The Denver Post "Vad Förenta staterna behöver är färre människor som är villiga att dö för sitt land och flera som är villiga att leva för det”.