BÅTRADION INSLAG 5
   
Manus donerat av Gits efterlevande,
från (Båtradion, inspelat 27/5 1975, Inslag nr 5).    

■■■ Signatur: I WISH I COULD SHIMMY LIKE MY SISTER KATE
   Det här med vädret i skärgårn blir man ju aldrig riktigt klok på. Förra året var det oljekris och på grund därav såldes det tusentals segelbåtar i landet. Jag undrar hur många skilsmässor fjolårsvädret förorsakade den båtvärlden.
   Jag minns julen 1970 i Stockholms skärgård. På själva julafton var det högvatten och 11 grader plus och på midsommarafton, ett halvår senare, så var det 11 grader plus. Men det var ju gran ena gången och stång den andra, så lite skillnad var det i alla fall.
   Våra förträffliga meteorologer som sitter nere i Norrköping och spår vårt väder, är inte alltid att lita på om sommaren, när högtryck och lågtryck dansar runt varann i lufthavet, utan att vilja stabilisera sej. Jag vet inte hur det är i Norrköping, men här i Stockholm hade dom på väderlekstjänsten en städerska som inte var så där värst imponerad av meteorologerna hon städade åt på kvällarna, så hon satte upp en lapp i lokalerna, där det stod "Den meteorolog som går sist hem för dagen, bör stänga fönstret, för man kan aldrig veta vad det blir för väder till natten".
   Om man inte kan lita hundraprocentigt på meteorologerna, vad gör man då?
   Jo, man kan rådfråga alla dessa väderkunniga bygdegenier som tippar väder efter färg på abborrfenorna och skatornas sätt att bygga sina bon. På Fåglarö i skärgårn, har vi gamle John som spår väder med knäna, han har långtidsprognoser i ena påken och korttidsprognoser i det andra.
   Och så har vi Ola på Norrö, som påstår att augusti ska bli torr därför att morrhåren pekar uppåt på katten.
   Vi har Bengtsson i Västsunda som säjer att augusti ska bli regnig och kall därför att stararna flyger i cirkel. Vi har Johan i Byträsk som säjer att det blir mycket åska i augusti, för strandpiparen sover med näbben under vingen.
   Söderlund i viken, min galne granne på ön, stod bland sommargästerna nere på ångbåtsbryggan härom dan och sa att augusti blir tjyvkallt med mycke nattfrost, därför att rödknarren byggt sina bon i norr. Många sommargäster nickade instämmande och sa, att om rödknarren bygger sitt bo i norr, så kan detta bara betyda en sak.
   Och så finns det ju bondepraktikan också. Den kan man anlita, men då får man inte vara kinkig med sin nattsömn, för bondepraktikan fordrar att man är oppe och ränner om nätterna. Man ska om natten kolla om det nyslagna höet doftar starkt, man ska upp mitt i natten och avgöra om dypölarna har börjat stinka. Man ska opp mitt i natten och kolla om röken slår ner i skorsten, om stora klimpar uppstår på stearinljusen, om ankor och gäss sitter på stranden och plockar sej, om järngrytorna svärtar maten, om löss biter fullvuxet folk i öronen, om torr fisk eller torrt kött och salta kärl vätskas mycket eller om gråstensmurarna fuktas. Om allt detta händer på nätterna och det dessutom är så, att tarmsträngarna på farfars gamla fiol spänns så att dom brister, ja, då blir det skräp med augustivädret.
   I går vad Söderlund nere på bryggan igen. Han konstaterade förnöjt att hans förutsägelser om augusti hade spritt sej bland folk på ön. Augusti skulle bli tjyvkall därför att rödknarren byggde bo i norr, om detta var nästan alla öbor överens.
   — Men Söderlund lille, sa jag, vad är rödknarren för en fågel?
   — Inte fan vet jag sa Söderlund, det var bara som jag hittade på för att öborna skulle få nåt att prata om.
   Just då kom gamla adjunkten från norrudden stultande.
   — Goddag, goddag Söderlund, sa adjunkten. Jag tror vi får en dålig augusti i år.
   — Tror jag det, sa Söderlund, gråfinken la spräckliga ägg den 8:nde juni. Det kan bara betyda en sak.
   — Hå hå jaja, suckade adjunkten och gick bedrövad ombord på Vaxholmsbåten.
   — Gråfinken, sa jag till Söderlund, spräckliga ägg, nu är du för jäklig Söderlund.
   — Ja usch ja, men är man ett orakel så är man.
   Hörni, en skön augusti tillönskas eder alla!
   UPPTONING av signaturen “I WISH I COULD SHIMMY LIKE MY SISTER KATE”