Fruktansvärd blotta i Ishockeylandslaget! 
 

nr 12  1971
    En förskräcklig blotta har upptäckts i det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor. Massören Putte Asp kom i veckoslutet med ett avslöjande som skakade hela nationen. Han hade anordnat frågesport bland killarna, och DET VAR BARA EN I LAGET SOM KUNDE SÄJA VILKET ÅR GUSTAF FRÖDING FÖDDES!
    Det var den unge Anders Hedberg som kunde det rätta svaret, de andra hjältarna i laget såg ut som fiollådor och bara ruskade på roten. En av gossarna i anfallet lär enligt ett obekräftat rykte tom ha anförtrott sina ledare att inte nog med att han saknade kunskaper om vilket år Gustaf Fröding föddes, han visste inte ens i vilket lag killen lirar. 
    När man hjälpte honom på traven med att säja, att Fröding skrivit en massa dikter på Värmlandsmål, menade han att då måste det väl luta åt Färjestad.
    När man då underrättade den arme mannen att Färjestad var fel och att Fröding inte hade en aning om ishockey, utbrast han spontant:
    — Jasså'ru, då måste det vara Djurgårn.
    Asp, massören, tar det nedslående resultatet av sin frågesporttävling som ett tecken på att de svenska ishockeyspelarnas intellektuella standard är låg.
    Våra ishockeyhjältar är ju en elit, framvaskad ur folkets breda led. Ett landslag är ju en spegel av sitt folk, ett koncentrat av det bästa folket kan ge. Är den intellektuella nivån hos Tre Kronor typisk för svenska folket i gemen?
    Grubblande över denna fråga gick jag ut på stan för att kolla saken.
    Vilket år föddes Gustaf Fröding? sa jag till en mej närsittande redaktör.
    — Artonhundrakallt nån gång, sa redaktörn, vilket var ganska nära.
    En mig närboende försäljningschef lade pannan i djupa veck och sade sej vilja minnas att Gustaf Fröding var en liten jävel.., var det inte nåt med att springa omkring på nätterna "medan alla sovo i enslig gård" eller nåt i den stajlen. Midvinter var det visst också.
    En hemmafru jag känner kunde läsa upp hela dikten "Tocke dumt folk" och menade att Fröding gasförgiftades på ett hotellrum i Klara. En annan hemmafru opponerade sej, och sa att det vet ju varenda människa att han dog i Blå tornet, just som han hade skickat sista manusbladen på Hemsöborna till TV.
    Eftersom ingen i min bekantskapskrets kunde mer än svenska ishockey landslaget om Frödings födelsedag, fick jag inskränka mej till att fråga vad folk vet om Fröding överhuvudtaget.
    En marknadsföringsspecialist kunde läsa upp Frödings "Morgondröm" utantill, uppgav sej ha lärt sej denna på en bakgård i Birkastan 1938, en tuff tid då sexualundervisningen bedrevs enligt man till man metoden.
    En lagerchef i livsmedelsbranschen sa, att visst kände han till Fröding. Han var ju tvungen att lära sej flera meter Fröding utantill under skoltiden, särskilt jobbigt var det med hexametern i "Älgskyttarna". Men "Nr Femton Stolt" och "Min fader var en ung soldat" var ganska balla verser.
    Nästan förargad sa en kvinnlig kartritare, att ni journalister ställer så konstiga frågor. Klart man vet vem Fröding var. Samma sak svarade hon när hon blev trakasserad av Damernas Värld för en del år sen. Francoise Sagan hade givit ut en bok som hette "Vad tycker ni om Brahms" och en representant för damtidningen hade gjort en enkät för att utröna om läsekretsen visste vem Brahms var.
    — Fånig fråga, sa kartriterskan, det visste väl varenda människa på den tiden vem Simon Brahms var!
    En ung flicka i gymnasiet sa att hon inte hade kommit till Fröding än, men att hon hört att han ska vara hemskt fin.
    En sportjournalist på kvällspressnivå undrade vilken Fröding jag var ute efter, han som var tokig eller han som kastade spjut i olympiaden 1912.
    En finnig maxikappa i T-banan sa, att Fröding hade helskägg och nattskjorta och att han skrev toppengrejer alltså, men att han var för hård på kröken varför han blev helfläng på gamla dar.
    En snabbköpskassörska på Metro sa, att Fröding var den där som man inte fick läsa för mamma när man var liten samt att hon hört, att han ska vara död.
    En bilförsäljare som inte sålt en bil sen i november tittade suckande upp från en pall i butiken och sa:
    — Fröding... jo, det känner man ju till... "ur stugan titta bonden med undran å med skräck".
    — Snoilsky.
    — Vasa.
    — Jag sa Snoilsky.
    — Jaså ... jaha ... halojsky på're själv.
    En skäggig man som bröt svårt på främmande språk svarade att Fröding hette Gustaf i förnamn och var en av de stora svenska skalderna. När jag frågade den skäggige vad han hette, sa han:
    — Rabindranath Kosmopaetovitj. . . det stavas som det låter.
    Det krångligaste jag varit med om sen jag träffade en tjej som hette Gdnji Hgisktzvitj och var vokalist.
    En liten parvel på Hornsgatan svarade som ett rinnande vatten:
    — Gustaf Fröding föddes den 22 augusti 1860 på Alsters bruk!
    — Fantastiskt min lille vän, vad heter du?
    — Jag heter Putte efter pappa som är massör i Tre Kronor.