Horoskopen klaffade för oss som tillhör Oxen. . .
  nr 1  1971

■■■ Tittandes tillbaka på 1970 så slår det mej en sak:
    Det var fantastiskt vad horskopen slog in i år! Normalt brukar jag alltid befinna mej i otakt med mina horoskop. När det förutsägs att glada överraskningar och en angenäm vecka väntar, brukar jag få ett helvete. När det förutsägs att jag ska få ett helvete, brokar jag få ett helvete.
    Men i år klaffade det bättre.
    Redan under andra veckan i januari slog horoskopet in så det knakade.
    Så här stod det: "En människa med ekonomiska problem korsar er väg, ni bör lämna den hjälp ni kan."
    Två dar senare var jag på Åhléns varuhus och bytte julklappar. I behov av att rådgöra med hustrun uppsökte jag en telefonhytt för att pingla hem. Det var ingen telefonhytt utan en sån där provhytt för damer. 
    — Snälla människa, kved en medelålders dam, jag har ingenting på mej!
    Hon fick 2 kronor. Det var allt jag hade på mej. Man ska lyda sina horoskop i den mån man kan.
 Jag är en Oxe, en sån där som är född i maj. Vi har det ganska körigt, vi Oxar. I januari skulle vi passa oss för Vädurar, i februari hade vi problem i kontakten med Skorpioner i början av månaden och trassel med Fiskarna i slutet av månaden.
    I mars hette det:
 "Er skarpsynthet ställs denna vecka på ett svårt prov, bli inte nedslagen om den inte förslår."
    Nej då, jag har för länge sen uppgivit alla försök att upptäcka bollen när det är bandy i Sportspegeln. Sånt är det bara supertränade jaktplanspiloter som kan, dom där killarna som kan läsa telefonkatalogen på tre meters håll. Vi andra får koncentrera oss på spelarna. När tio man viftar i luften med sina krokiga käppar är det mål. 
    I april var det enligt horoskopet en ny käring i farten. Det stod: "En kvinna tynar bort för er skull. Ni har sårat henne." Jodå, det var så rätt så. I samma vecka fick jag punktering på min Uppblåsbara Barbara.
    Hädanefter ska hon få sy i sina knappar själv.
    Det är överhuvudtaget mycket kvinnor som korsar ens väg om man är Oxe, men det kanske är likadant för Lejonen och Tvillingarna? Vad vet jag. I maj påstod min favoritastrolog, att det var en ny kvinna på gång. Hon behövde hjälp hon också. Och man hann ju knappt innanför dörrn förrän hustrun skulle ha hjälp med att dra lakanen. Under 22 års äktenskap har jag försökt hålla mej undan denna gren av husligt arbete, men det lyckas
inte alltid. Astrologerna borde uttrycka sej klarare. Denna gång gick jag i fällan därför att varningen varit alltför allmänt formulerad. Dra dra, min kära Oxe det bästa du förmår . . .
    Ibland går man och grubblar över vad astrologerna menar. När det står i texten att "svartklädda män kommer att bringa er sorg" så ser man ju ett gäng begravningsentreprenörer framför sej, men exakt vad astrologen har velat säja förstod man inte förrän man på kvällen satt på Råsunda och såg AIK spöa Djurgårn 
för första gången på många herrans år.
    Denna fula ovana hos horoskopförfattarna att uttala sej i väldigt allmänna ordalag ställer bara till en massa trassel. I augusti gick jag i tre dar och grunnade på vad "en närstående människa drabbas av en svår förlust" kunde betyda? Skulle mormor mista morfar? Det skulle inte förvåna, så många kräftor som gubbtjyven smällde i sej ... Eller menades med "närstående människa någon i min egen familj? Nej, hustrun uppgav sej vara vid god vigör. Det blev till att grunna vidare. Och så visade det sej vara så enkelt som att en herre närmast framför mej i systemkön tappade en halva Explorer i stengolvet så skärvorna rök. Jo. visst var han mig på sätt och vis "närstående", men nog tycker jag att såna astrologer bör flyttas över till korsordsredaktionen.
    "Ekonomiska problem löser sej", står det och medan man dagdrömmer om en tretta eller vad det heter på tipset, så kommer det nån drummel och betalar tillbaka en tia som man glömt.
    "Veckan börjar med en glad överraskning", står det, och på måndan kommer det ett vykort från nån dåre på Mallorca som ritat ett kryss över Palmas värsta lyxhotell och skrivit "Här bor jag". Det var ju ett Amerikaarv man siktat in sej på.
    I september; var det lättare att hänga med i det astrologiska fikonspråket. "En gammal man försöker i all vänlighet locka er in på nya vägar, men svik inte er linje", stod det. Nej då, jag röstade faktiskt inte med Hedlund i år heller.
    I oktober stämde horoskopet sämre, men då hade väl stjärntydarna det motigt, så mulet som det var då.
    Men mot slutet av året blir det enklare och allt sägs i text. Vare sej man är Oxe, Vädur eller Våg så heter det då att "ett viktigt brev förbryllar er", och det gör det ju. Man får inte alls så mycket tillbaka som dom sa på deklarationsbyrån i februari.