Julmarknad kostar 84:-/timme
 
                                                  
  nr 50  1969                 
■■■ Andra söndagen i Advent åkte familjen Olsson till Djurgården fast det var 14 grader kallt och köpte Skansen. Nils Erik Baehrendtz fick inte mycket kvar att vara chef över,  ett par apor och en fäbod, vill jag minnas.
  Av all kommersiell jul är den kommersiella julen på Skansen den som är mest full i fan, för den klär ut sej i skinnförkläden och mashattar och tar 14 kronor för 2 kronor senap i burk.
    Färjan över den rykande Strömmen kostade 3:50 för tre vuxna och ett barn. Entrén till Skansen kostade 4 kronor, 3 för stora barnet, 1 för den lille. Far och mor snålade sej in på presskortet. Redan strax innanför spärren noterade vi den första tragedin. En blond mamma som kunde ha varit Skarpnäcks Lucia 1946 höll på att bli ihjälsparkad av sin 6-årige son, som inte kunde uthärda besvikelsen över att rulltrappan var avstängd för ombyggnad. 6-årig son ville åka rulltrappa. 6-årig son fick inte. 6-årig son sparkade och skrek:
    — Skitmamma, skitmamma!
    — Tig ungjävel innan jag klappar till dig! sa Skarpnäcks Lucia. Julen är barnens högtid.
    Gips är nästan värt sin vikt i guld, fick vi lära oss på Bollnästorget. Målad gipstupp att sätta ljus i kostade 24 kronor. En häst som inte var större än en lövgroda kostade 12 kronor. Ny målad gipstupp (i stället för den vi tappade i “Räven raskar över isen” på gamla dansbanan) kostade 27 kronor, för han var glaserad.
    Ljummen korv med torkat bröd kostade förvånansvärt lite, bara 1:10. Man tog igen det på den utspädda glöggen som kostade 2:50 per mugg. Och muggarna var inte mycket större än tandkrämskapsyler.
  Polkagrisar, som dom tar 1:50 för i Gränna, kostade 2:75 här för “frakten är så dyr”. Far önskar sej en långtradare i julklapp.
   Hamburgare med lök kostade 2:50 och förmånen att stå i kö i 20 min för att få den ingick i priset.
   Skansensenap, dvs. senap som smakar som senap brukar smaka, kostade 14 kronor. Då fick man för 12 kronor burk och 2 kronor senap.
   Riarökt korv kostade 10 kronor, vilket är ungefär 30 kronor metern.
    Åka släde efter häst kostade 2 kronor. Vi noterade att en liten 6-åring från Skarpnäck lyckats övertyga sin skitmamma att investera i en åktur.
    Finns det då ingenting som är billigt på Skansen? Jo på björnberget kommer man in för 50 öre (25 om man är under 12 år). Förmodligen är detta ett vinterpris till följd av att flertalet brunbjörnar gått i idé och de stora björngroparna ligger där ödsliga som testbilder.
    — Nä nu har man satt sprätt på över hundra spänn, sa en pappa och bläddrade förtvivlat bland gamla T-banekvitton i plånboken.
    — Ja, sa en annan, är det inte konstit vad ungarna ska ha nu förtin? Inte hade farsan råd med sånt här när man var grabb?
    — Nä, instämde en tredje pappa, några julklappar fick man ju inte. Men var farsan på gott humör så kunde han gå ut på jul afton och pinka en kana åt en.
    — Ja, det var annat då.
    — Höru inte va ja säjer, unge, vi ska se på vargarna!
    — Nej, skrek barnet, inte vargar. Jag vill hem å se Sverige— Kanada!
    — Kom unge innan jag klipper till dej!
    — Skitmamma, skitmamma!
    Under vilt gräl släpade mamman det sparkande barnet med sej, deras andedräkt stod som rykande utropstecken i kylan.
    Vid närmare påseende var det nog 1943 som mamman var Lucia i Skarpnäck.
    I aphuset var det ett liv och ett kiv och folksamling kring en bur. Eftersom vi sett nog av utrangerade lucior och deras barn, undvek vi till en början att ansluta oss till skaran. Det visade sej emellertid att uppståndelsen gällde en schimpans, som var heligt förbannad. Han stampade i golvet och spottade publiken i ansiktet stup i kvarten. Och ju mer folket skrattade och hade roligt, desto argare blev schimpansen. Det säjs att Baehrendtz tänker döpa den till Hemming Sten.
    En titt i portmonnän säjer mej att detta årliga familjenöje, som Skansens julmarknad anses vara, i år sprungit upp till en kostnad av ca 84 kronor i timmen.
    Vi får väl skylla oss själva, antar jag. Men du, Baehrendtz, om du hittar en plastpåse med en gipstupp för 27 kronor, en riarökt korv för 10 kronor, senap för 14 kronor, polkagrisar för 5:50 så är den våran. Påsen var gul.
    Och så en sak till, Baehrendtz, du kan väl tala förstånd med dom där italienarna som säljer färggranna käppar utanför huvudentrén. Inte behöver dom väl ta så illa upp för att man ber att få låna tre spänn till bussen hem?