Tänk, så konstiga grannar vi har fått!
 
       nr 43  1970                           
■■■ Folkpartiet talade mycket om “närdemokrati” i sistlidna valrörelse. Detta begrepp vållade förvirring i debatten. Olof Palme påstod att ingen riktigt kunde förklara vad närdemokrati är för något.
    Fråga mej, pojkar, jag vet.
  Det var väl snart ett år sen, som vi i vårt lilla villaområde i Jakobsberg utanför Stockholm fick kontakt med närdemokratin. I dag vet vi hur den fungerar. Då var det en representant för den borgerligt styrda kommunen som hade en informell kvällsträff med oss villaägare. Han sa:
    — Som ni har sett så har det vuxit upp ännu ett villaområde tätt inpå ert. Detta område ska ha sin förbindelse med Jakobsbergs centrum via en bro som vi ska bygga över järnvägen. Men det är dyrt att bygga broar, den kan inte bli klar än på några år. Nu går det en gångväg mellan ert område och det nya. Det ska enligt stadsplanen inte ens vara cykeltrafik på den vägen. Men skulle ni vilja hjälpa kommunen genom att gå med på, att människorna i det nya villaområdet tillfälligt, som ett provisorium alltså, får använda gångvägen som körväg?
    Mja, sa vi lite tveksamt, det nya området har ju förbindelse även med nästa förort, Kallhäll. Dessutom ligger SCA:s nya wellpappfabrik mellan det nya området och Kallhäll. Dessutom byggs det nya villagetton bort i skogen. Är det inte risk att vi får all genomfartstrafik från Kallhäll, byggena och wellpappfabriken på våra trånga villagator?
    — O nej, sa kommunen, vägen mot Kallhäll stänger vi av så att all tung trafik och all genomgångstrafik leds upp på motorvägen. . . Nej, det blir bara fråga om de stackars människorna i det nya villaområdet och deras bilar.
    — Okej då, sa vi ädelmodigt och gick var och en till sitt med den belåtenhet man känner när man gjort en god gärning. Förr var man scout och hjälpte gamla tanter över gatan, i dag är man villaägare och hjälper en hel kommun ur knipan.
    Sen dess har vi insett, att vi gjorde bort oss. Det visade sej nämligen vara förfärligt konstiga människor som flyttade in i det nya villaområdet. Jag satte mej vid vardagsrummet och förde statistik över trafiken på gångvägen häromdan. Jag kom till detta resultat beträffande de nyinflyttade grannarna:
•   De hör 3 tunga lastbilar till varje hushåll.
•   Varje hushåll förfogar över 18 mopeder.
•   Man har i medeltal 5 personbilar och 1,8 bussar per hushåll.
•   Vartannat hushåll har skaffat sej traktor med grävskopa.
•   Vart tredje hushåll håller sej med caterpillar. (Det är höst och hög tid att anlägga gräsmattor.)
•   Flera hushåll har egen pålkran på hjul, vilket är förvånande eftersom det inte hör så stora trädgårdar till husen att det går att göra en pålkran särskilt lönsam.
    Vidare undrar vi vad dessa nyinflyttade villaägare ska med all sten till? Ungefär en gång i kvarten kommer det en lastbil lastad med sex—sju ton sprängsten. Det är klart att det är trevligt med ett stenparti mellan garaget och villan, men det får väl ändå vara måtta på allt? Och så bråttom dom har sen! Lastbilarna forcerar den lilla gångvägen med 70—80 km, vilket är duktigt gjort när man dels har så mycket sten på flaket och det dels är så mycket skolbarn i vägen. Vi brukar hålla i telefonen när de passerar för att inte luren ska hoppa ur klykan.
    Folk har inga pengar att handla för, klagar man i de branscher som sysslar med kapitalvaror. Det finns firmor som inte har sålt ett kylskåp eller en tvättmaskin på flera veckor. Tiderna är bistra. 
    Alla marknadsförare av såna dyra prylar borde skjuta in sej på vårt grannområde. Där har människorna råd. Enligt min statistik finns det åtta sprillans nya motorcyklar på 500 kubik i varje hushåll.
    Det kan ju föralldel tänkas, att min statistik haltar något. Är den felaktig, så skulle förklaringen i så fall vara den, att kommunen aldrig stängde av vägen mot förorten Kallhäll, att kommunen helt sonika struntade i den på närdemokratisk grund träffade överenskommelsen med oss, att det aldrig blev någon bom över vägen.
    Men så svekfull kan väl inte en kommun vara mot folk? Nej, fy bubblan såna dumma misstankar man kan få.