DRÖM INTE OM ANITA EKBERG!

 
     nr 6 1967                 
■■■ I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut. . .
    Drömmar är farliga saker. Att man blir utsatt för bedrägerier, att man misslyckas i affärer, att man får magsår och drabbas av svår sorg, allt detta elände bottnar i att man drömmer. Jag är ganska säker på den saken. Jag har just läst "Den underbara drömtydaren", den nyaste och tillförlitligaste drömboken med uttydning av flera hundra olika drömmar, samlade och upptecknade efter världens ryktbaraste drömtydare och utgiven av Norbergsmagasinet i Norberg år 1925.
    Söderlund i viken är en av våra stora drömmare. Han drömmer alltid, och dessutom kommer han ihåg vad han drömmer. Det var han som en gång drömde att han var ute och rodde drag med Anita Ekberg.
    — Nä, sa vännerna det var väl en festlig upplevelse?
    — Visst, sa Söderlund, det var fantastiskt. Jag fick en gädda på fyra kilo.
    Samma dags afton var Söderlund rasande därför att någon hade tjuvvittjat hans ryssja.
    — Jag förstår inte det här, sa Söderlund, det finns väl ingen som stjäl på den här holmen?
    Hade Söderlund läst "Den underbara drömtydaren" skulle han inte ha varit så förvånad, utan noterat tjuvvittjningen som en helt naturlig sak. I den underbara drömtydaren står ju redan på sidan tre: »aktris, drömma om = att bliva utsatt för bedrägeri».
    Militärer ska man enligt »Den underbara drömtydaren» akta sig väldans noga för att drömma om. Inte vet jag vad världens drömtydare, inklusive han i Norberg, har emot militärer, men man är tydligen så där i största allmänhet överens om att löjtnanter och husarer bara för olyckor och elände med sig. Så här heter det:
  Militär = träffa lata och okunniga människor.
  Drömmer man om en husar innebär det att man blir angripen av falska vänner.
  Att drömma om en löjtnant innebär att man blir utsatt för översitteri och enfald. 
  Officer = man gör skulder.
    Sådana personer som präster och advokater ska man också passa sig för.
  Präst = sjukdom, processer och elände. 
  Advokat = ledsamma nyheter.
  Adel = träffa högfärdiga människor.
  Bankir = träffa en farlig människa. 
  Baron = träffa en dum människa.
  Domare = det blir gräl och ledsamheter.
  Hertig = träffa en högdragen människa.
  Kejsare = bliva förtryckt.
  Jude = falskhet och bedrägeri.
    Vissa djur är också riskabla att drömma om, säger »Den underbara drömtydaren». 
  Drömmer man om en simmande anka blir det regnig väderlek. Det spelar ingen roll vad Thorslund och Salomonsson och dom andra pojkarna säger på TV, har man drömt om en anka så är det klippt. Regnet öser ner.
  Baggar bör också undvikas. Att drömma om dem innebär gräl och slagsmål. Om man är karl, vill säga. Är man fruntimmer innebär det att en farlig friare är i faggorna.
  Blodigel, se krypa, betyder att man blir utsatt för en efterhängsen människa. Som en parentes kan väl här inskjutas att en lapplisa som förföljt min bil och mej i två år på Torsgatan alltid ställer upp vare sig jag har drömt om blodiglar eller ej. 
  Flugor innebär farliga underrättelser. 
  Getter varslar om anstormande ovänner.
    Av alla djur är jag dock räddast för grävsvinet. Att drömma om grävsvin innebär att man blir utsatt för ett förfärligt svek inom den närmaste tiden. Sånt vill man ju inte råka ut för, så grävsvinet måste bort ur ens drömmar. Problemet är bara att man är stadsbarn och inte har en aning om hur ett grävsvin ser ut.
    Vad ska man då drömma om för att gå en lyckligare vardagstillvaro till mötes? Jo, »Den underbara drömtydaren» har en hel del att rekommendera.
   Man ska drömma om näktergalar, för är det sant som dom säjer i Norberg så blir man då utsatt för »lyckliga kurtiser». Det finns flera sätt att bli utsatt för en kurtis. Man kan t ex drömma om en divan. Då blir man kurtiserad på stubben. 
  Man ska drömma om lärkor, helst sjungande, för då blir det vackert väder. 
  Man ska drömma om fiskförsäljerskor, då får man uppleva en stark familjevänskap, och man ska drömma om att man flyger i luften, det betyder stor personlig framgång.
    Bokstaven E bör undvikas.
  Eau de Cologne i drömmen innebär att man blir narrad.
  Eko = man blir döv. 
  Ekollon = motgångar och fattigdom. 
  Ekorre = man blir bedragen. 
  Engelsman = förargad fordringsägare. 
  Envis, vara = man gör det man ångrar.
    Ska man drömma något på E så ska man hugga till med Elfenben, för drömmer man om det så blir man kurtiserad igen. Det är ett förskräckligt kurtiserande i denna drömbok. Man kanske borde åka till Norberg och leva loppan. (Loppor mödosamt arbete.)
    För endast trettifem öre erhöll man på tjugotalet denna drömbok. Och det var inte nog med att man fick alla sina konstiga drömmar uttolkade, den lilla boken omfattade också en förteckning över årets Tycho Brahedagar samt en anvisning i konsten att spå i kort. Dom sista tre sidorna tillhandahåller dessutom en »kortfattad planetbok», av vilken det framgår att jag som är född i maj inte är särskilt vacker men tjänar skapligt med pengar. Eller som det ordagrant heter: »De i denna månad födda, äro som folk är mest, icke fula men utmärka sig icke heller för någon skönhet. De älska de sköna konsterna och vetenskaperna, och idka dem vanligtvis med så stor framgång att de genom den bereda sig en god inkomst.»
    Spå i kort eller rättare sagt, att bli spådd i kort, är något som jag alltid har varit road av, även om spåkärringar aldrig har lyckats riktigt övertyga mej. Det hänger samman med en något tvivelaktig erfarenhet av en spåkärring i Örebro som sa:
    — Er hustru kommer att föda ett barn.
    — Jaha, sa jag, för man var ju nygift och inställd på det.
    — Drar jag spader kung blir det en pojke, drar jag hjärter dam blir det en flicka, sa kärringen.
    — Jaha, sa jag. Och sen drog kärringen klöver två.
    I åtta månaders tid var det sedan en hemlighet mellan vår herre och Öbergs i Eskilstuna vad det skulle bli. Det blev en pojke som idag är 15 år och alltid tjatar om klöver.