Gamla män ska undvika bicycletas!  

 
nr 26  1970
■■■ Solen glittrar i vikarna, gäddorna slår i vassarna, ejderungarna åker kana på klipphällarna. Sommarens rekvisita är på plats. Men ändå är ön inte att känna igen. Ingenting är sej likt från förr.
    Ingen lägger nät på kvällarna, ingen sitter på abborrgrynnorna på mornarna, inga tar kvällsdopp i solnedgången.
    Människorna har förändrats. Pettersson med Archimedesen har sovit med Vegamössan på sej i tre nätter. Oskarssons tant går omkring med en svart lapp för vänster öga och ser ut som en pirat. Söderlund i viken har ont i ryggen att han måste gå med käpp. Öberg med Pentan ligger visset till hemma för frun hans har kommit på honom med att läsa porrtidningar.
  Och alltsammans är detta förbaskade Fotbolls-VM:s fel.
    Inte nog med att gubbarna har hängt framför TV-apparaten hos Söderlund hela nätterna utan så fort slutsignalen förklingat i Mexico har dom rusat ut på gärdet framför Öbergs och börjat sparka själva. Efter några timmars orolig sömn stiger dom upp i gryningen och fortsätter att sparka. Hela ön sparkar, mogna medelålders herrar med representationsmage sparkar, späda gossar på åtta är sparkar, och Öbergs tant knatar högerytter i Öbergs gamla skid- pjäxor och uppger sej heta Lilbuda och ropar "forwards" varje gång hon gör ett inlägg.
    Att Pettersson med Archimedesen sover i Vegamössa på tredje dygnet beror på att vi inte kan lista ut hur vi ska få den av honom. Pettersson ställde upp som Ove Grahn samma natt som Sverige spöade Uruguay. Han fick en perfekt stickare från Kindwall (Oskarsson på udden) och upprepade Grahns nickmål med en sådan ackuratess att. Vegamössan åkte ända ner på örona på honom. Och där sitter den.
    Söderlund understryker att enda chansen är att klippa sönder mössan i två bitar, men Pettersson säjer att mössan är en gammal kär maskot och att den nog lossnar när det börjar regna.
    Att Oskarssons tant går med svart lapp för vänster öga beror på att hon inte såg sej för. Snäll och omtänksam som alltid, kom hon trippande ut på planen med kaffebricka åt gubbarna, just som Söderlund i Viken upprepade Uwe Seelers bakåtnick mot England. Söderlund träffade tanten mitt i plåten så att hon tappade brickan i backen.
    Drummel sa Oskarsson. Han tyckte att något borde säjas för det var ju hans tant.
    
Säja vad man vill om Mexico. men där får spelarna arbeta i fred på plan, sa Söderlund. Det rantar inte omkring en massa käringar med kaffebrickor när tyskarna anfaller.
  Men Söderlund fick sitt straff i går. Efter att ha varit Domenghini i flera dar skulle karl’n vara Carlos Albertos helt plötsligt. Det såg mycket egendomligt ut. Utan förvarning greps han av ett vansinnesutbrott, hoppade rakt upp i luften, sparkade med benen som i kramp och kom ner på ändan med en sådan smäll, att vi trodde karl’n skulle gå sönder.
    
Va fan vare med den? sa Pettersson och rev sej i Vegamössan?
    
Är du inte klok? sa Oskarsson på udden. Vad ska det här betyda?
 
    Det var en bicycletas. sa Söderlund och vred sej i smärtor.
    
Jag tyckte det såg ut som om han ramlade av en buss i 50 knyck, sa Öberg.
    Öberg hade knappt hunnit yttra denna mening förrän Oskarsson kom farande och sparkade undan benen på honom.
    
Är du inte klok du heller? sa Öberg och reste sej linkande.
    
Jag är Jair, sa Oskarsson och tog Öberg så där kärvänligt om halsen som de stora gossarna gör när dom just försökt kastrera varann med sparkar i veka livet. Vad ger du mej för den glidtacklingen?
    
En snyting, sa Öberg och började kavla upp byxbenet. Titta så jag ser ut!
    
Inget ont om Öberg, sa Söderlund, fortfarande liggande, men han gör sej inget vidare i blåa ben.
    
Den som ger sej ut och kickar matchfotboll utan benskydd får skylla sej själv, sa Oskarsson. Personligen kör jag med Dagens Nyheter i ena strumpan och Svenska Dagbladet i den andra. Kvällstidningarna är lite tunna så här på sommaren, men DN sparkar ingen igenom tack vare småannonserna.
    I morse kom Öberg ut på plan i badbrallor och underben som såg ut som två tjärpappsrullar.
    
Här ska ni få se på en som har benskydd, sa han.
    Två timmar senare satt Öberg på bryggan och deppade, utkörd ur stugan av frun. Kvinnor som efter 23 års äktenskap finner att deras man läser porrtidning brukar ta detta mycket hårt.
    
Ska han behöva läsa sånt dravel gamla karln så kunde han åtminstone göra det öppet och inte smussla undan skräpet i strumporna! sa fru Öberg med avsky markerad i varje stavelse.
    
Jag tog första bästa blaskor jag hittade, pep Öberg, dom låg i grabbens rum.
    Öbergs son, en ung man i sina bästa polisonger rodnar numera när han möter folk. Han är avslöjad och utpekad, en porrtidningsläsare mitt ibland oss. Petterssons Hans, som varit Gordon Banks i tre veckor, kallade honom för jädrans Ronnie Hellström. Det är det värsta han kan hitta på.
  Det är alltså ingen ände det som VM har ställt till med på ön. I söndags kväll slog dock befrielsens timme. Vi ser fram, mot den här veckan, när Uwe Seeler blir Söderlund igen, när Lilbuda blir fru Öberg och Oskarsson upphör att sparka omkull folk med motiveringen att han är Jair.
    Den här veckan blir kanske allt som det var förr i tiden så att sommaren kan börja. Det är på tiden, för abborrarna har fått vara ifred i tre veckor och det tål dom inte. Dom har blivit självsäkra och stöddiga och står i stora stim och hånskrattar åt oss när vi badar.