Ge sjökaptenerna jämlikhet i massmedia!

 
                                                     
  nr 6  1971 
■■■ Hur samhällstillvända och seriösa svenska tidningar än blir, så finns det två grupper i samhället som de aldrig förmår ta riktigt på allvar.
    Den ena gruppen är Fulla sjökaptener. Den andra är: Hundägare.
  Det har alltid varit så att de redigerande journalisterna på tidningarnas centralredaktioner tagit mycket allvarligt på olyckor i trafiken till lands. Men olyckor till sjöss har av någon egendomlig anledning alltid lockat fram de skadeglada rubrikerna.
    Jag minns en vår på 50 talet, isarna hade just gått upp i skärgårn och Waxholmsbåtarna skulle börja gå för fullt. Då bar det sej inte bättre än att Express II, eller vad det var för båt, fick fel i maskintelegrafen och körde stäven in i nya Strömbron med ett brak som skrämde hjärtklappning på halva stan. Jag minns att en kvällstidning hade en fyrspaltig bild på båten, bron och den krossade stäven. Och över bilden läste man rubriken “Waxholmsbolaget har inlett seglationssäsongen.
  Lite senare samma år gick en Waxholmsångare på grund utanför Utö. Flygbilder i tidningarna visade fartyget flytande i Mysingen med kölen i vädret. Och rubriken i en tidning glömmer jag aldrig. Den lydde: Botten upp sa kapten!
    Så grymt.
    Aldrig hände det att bilden av en bil som krossats mot en vägg fick rubriken: Tjosan, sa chauffören, körde in i berget.
     Häromdan läste vi om en full sjökapten som satte på autopiloten och kröp till kojs och inte vaknade förrän skutan strandade på Skånekusten. Bilden av skutan på torra land, fick rubrikmakarna i landets tidningar att gnugga händerna av skadeglädje.
  Dagens Nyheter var roligast. Deras rubrik: Land i sikte kapten! 
   Så slutade den fulla kaptenens sjöslag!
  Expressen: Full fart framåt! kommenderade kaptenen efter sitt privata lilla sjöslag.
  Aftonbladet: Vakna kapten, vi har landat.
  Barometern i Kalmar tog fasta på att det rådde dimmigt väder och att skepparn dessutom var knall. Rubrik: Dimmig kapten styrde på land.
  Kvällsposten i Malmö: Håll kursen röt kapten.
   Arbetet i Malmö skrev: Full skeppare rammade Skåne.
    Den andra gruppen som redaktionerna har svårt att ta på allvar är, som inledningsvis påpekats, hundägarna. I femtio år har tidningarna uppvaktats av folk som arrangerar hundutställningar.
    — Redaktörn förstår att utställningsverksamheten har en mycket stor betydelse för hundaveln inom landet och att det rör sej om seriösa intressen.
    — Visst, visst säjer redaktörn, vi ska puffa för utställningen med en bit i morgondagens tidning.
    Det kommer också en bit men rubriken är alltid något i stil med "Vovvov". "Ohoj, hussar och mattar” eller  "Kongress för mopsarna" och texten brukar börja: Längtar man av någon anledning efter att bli riktigt utskälld så ska man gå till Östermalms idrottsplats i morgon där 400 jyckar av olika storlek och ras etc. . .
    Jag har hört mången gammal veteran i Kennelklubben stilla gråta över i övrigt mycket korrekta tidningars sätt att bevaka hundsporten.
    Jag kräver jämlikhet i massmedia för våra sjökaptener och våra hundägare. Min egen hund Beaglen Snoopy instämmer genom att vifta på svansen. Fast det behöver inte ha någon betydelse för beaglen är ganska korkad. Om man säjer åt honom att han är världens gulligaste hund, så lägger han huvet på sned och viftar på svansen. Fortsätter man att le och använder samma ton men säjer "Kom hit hundjävel ska jag skära öronen av dej" lägger han huvet på sned och viftar då också.
    Det är tur att att det finns sjökaptener med humor. Förra veckan skrev jag några rader om den snö som föll i fjol men inte i år. Och beträffande den nuvarande vintersituationen sa jag att "Statsisbrytaren Ymer irrar omkring i Bottenhavet utan att sikta så mycket is att det räcker ens till kaptenens kvällsgrogg".
  Över Härnösands kustradio mottog jag i fredags följande telegram:
    "Slutat irra stop-Siktat is stop-Groggen slut stop- Vad göra? stop- Kapten A Hammar Statsisbrytaren Ymer
".
    Tack, kapten Hammar, för hälsningen. Om kapten har sina vägar neråt Stockholms skärgård på fredag, så ska jag bju på grogg. Stugan, röd med vita knutar och blå fönsterluckor, ligger på Fåglarö, en distansminut rakt sydost från Dalarö Skans. Det går att förtöja isbrytaren vid bojen. Passar det med Johnny Walker? Välkommen!
    Men se upp för grynnan i inloppet till bryggan så det inte blir några dumma rubriker i DN och Expressen igen.
    PS. Ta med is.