nr 30 1964
■■■ Folk som säjer att svenska män inte bekymrar sej om hur de går klädda och blankt struntar i att följa herrmodets växlingar, har inte vistats på badort i juli. Därstädes och dåstädes följer herrarna modet. Tyvärr.
  Snacka om flickornas badmode, minikini som det slutgiltigt lär ha döpts till. . . Visserligen har det skapat en viss förvirring inom sommarens badliv, men det är ingenting alls mot den sällsamma förbistring som råder på herrmodets område. Detta är huvudtyperna, såsom de observerats i Stockholms skärgård denna julimånad:
1. Pepita Svensson
  De pepitarutiga brallorna, som blev populära för tre år sen, kom tydligen för att stanna. Var femte Svensson springer omkring i dom. Herrarna ser ut som grillkockar vilka rymt ut i skärgården undan pommes frites-oset i stan. Dom blir jättearga när man petar dom i ryggen och ber om en kokt med bröd och lagom med senap.
2. Genuina Svensson
  Även i år kan badorten vår uppvisa ett par exempel av Genuina Svensson. Han är obotlig skärgårdsromantiker och försöker i minsta detalj
se ut som en tvättäkta rospigg. Han bär en overall, som är så inmängd med olja och cuprinol att endast kriminaltekniska anstalten är i stånd att bilda sej en uppfattning om plaggets ursprungliga färg. Han bär vidare en vegamössa som gått 8.000 morsningar och därför är så tummad och flottig att det vattnas i mun på talgoxarna där Genuina Svensson drar fram. Overallens ben är nedstoppade i ett par mönjefläckiga gislaved- stövlar som gnisslar för varje steg Genuina Svensson tar. I högra mungipan dinglar en krokskaftad pipa som ger ifrån sej små snörvlande pip när Svensson drar in. Det hör till att pipan ska stoppas med Tiger Brand, en tobak som luktar helstekt apa och tillverkas av Tobaksbolaget "for sentimental reasons". Den var populär här i landet en tid för länge sen när vi hade det knackigt ställt. Nykomlingar i skärgårn tar Genuina Svensson för en riktig skärkarl och försöker inleda samtal om tillgången på strömming och det plötsliga högtryckets inverkan på flytrevsfisket efter lax. Vi andra vet att i Genuina Svenssons overall döljer sej en semesterfirande byråchef från Vattenfall.
3. Oscar II Svensson
  Det helt dominerande inslaget i skärgårdsbilden är eljest det oscarianska modet. Alla plastraggare ska i år se ut som om dom nyss blivit utklippta ur ett sommaralbum från 1902. Bara i Dalarö räknade vi in 38 stycken Oscar II på en kvart. Till den oscarianska vegamössan bär plastraggaren svart komissjacka som han köpt på rallis på Skeppsholmen. Oscar II Svensson röker rak pipa. Vad som gör att modet verkar lite inkonsekvent genomfört är byxorna. Jag ska fråga Sigyn Reimers om saken, men jag kan väl aldrig tro att Oscar II gick omkring i jeans och att det stod »Alaska» i ändan på den gamle monarken.
4. Shorts Svensson
  Killarna i shorts dominerade bilden helt för bara några år sen, men så svinkalla som somrarna varit på sistone, har modet förlorat terräng. Ett antal tappra har dock siktats både i Dalarö och Furusund. Shortstillverkarna har i ett sista förtvivlat försök att behålla marknaden kommit med lite nyheter. I år ska shortsen vara ett par rödrutiga kalsingar som lämnar naveln bar. Varliga disponenter går nu omkring och ser ut som hula-hula-kungar från Tongaarkipelagen. Nytt för i år är också huvudbonaderna som bärs till dessa shorts. Det är fråga om små vita tyghattar, som inte varit poppis sen Xylografen snobbade med dem i Grisslehamn på Engströms tid. Såg häromdan en farsa på två meter i shorts, navel och vit slokhatt leda ett mycket kort litet barn vid badet och glömmer aldrig den synen, Ringaren i Notre Dame på väg mot plurret!
5. 30-tals-Svensson
  30-talssnobben lever än, segt virke i det folket! Han är i regel mellan 55 och 60 år, adjunkt i matematik eller byrådirektör vid SJ. Kännetecken: Vita långbrallor med knivskarpa veck, nykritade tennisskor, kritvit skjorta med schillerkrage, vit stråhatt och Svenska Dagbladet under armen. Ända sen jag var barn har jag undrat vad det är hos Svenska Dagbladet som gör att 30-talssnobbarna inte kan skiljas från tidningen på hela dan. Det tog flera år innan jag kom underfund med saken. Psst, dom har blaskan till att sitta på för att inte smutsa ner de vita brallorna. Dom lägger den under sej i ekan, dom sitter på den när dom metar på bryggan och när dom lapar sol på klipporna har dom Svenska Dagbladet mellan sej och fosterlandet. I slutet av semestern brukar 30-talssnobben ha en svans av ungar efter sej, som vill läsa rubrikerna som fastnat i hans vita elegans. Svenska Dagbladet, en tidning med färg.
6. Tennis-Svensson
  Ett halvdussin exemplar har hittills  observerats i Dalarö. Igenkännes lätt på gången, med fjädrande tassande steg ser Tennis-Svensson alltid ut att vara på väg mot kortlinjen för att hämta bollen. Han går förstås i tennisskor, har vita shorts, vit ullig olle (även när det är 30 plusgrader i skuggan) vit skjorta och solgoggles. Luktar Aqua Vera och bär alltid racket. Röjer sej omedelbart på snacket. Säjer alltid Uffe, Janne och Chris, menar Uffe Schmidt, Janne Lundqvist och Christian Kuhnke. Sågs spela tennis en gång 1948, använder nu racketen till att jaga flugor.
7. Raggar-Svensson
  Jeans, sydstatsmössa och tröja som det står 491 på ryggen på. Använder inga skor, kör Chevrolet Bel Air 1953 års modell i bara fotsvetten. Är så fullsniffad med thinner att det säjer pang när man tänder cigarretten. Ligger full bland barnen på plagen och säjer käringjävel åt damerna. Ingen har sett honom bada.
    Sommarens herrmode dras som synes med en viss förbistring, frånvaron av fasta normer skapar en vilsenhet som känns lite oroande.