nr 29  1966                                                                                
■■■ Lantlivet är fyllt av vedermödor, av vilka matlagningen är en av de värsta.
    Söderlunds i viken samlas varje afton kring utespisen. Dom äter grillat varje dag. Jag förstår inte hur dom har råd.
    För att hänga med i den sociala utvecklingen har även vi murat utespis och det var premiär i förra veckan.
■   Oxfilé till fem personer (det blev ett helt kilo) kostade kr 37:00.
   En flaska Kronolja (man måste pensla filéerna med sånt för att dom inte ska bränna fast) kostade kr 5:50.
   Ett järngaller med fyra fötter att ställa i glöden kostade kr 24:-.
   En påse grillkol från Perstorp kostade kr 7:50.
   En dunk tändvätska kostade kr 3:40.
   En luftbälg att blåsa liv i glöden med kostade kr 22:-.
    Hela kalaset slutade på 99 kronor och 40 öre. Och då tillkom ändå 44 kronor. Det var nämligen vad vi fick betala för fem entrecoter och fem coca-cola på grillbaren inne på fastlandet. Den egenhändigt grillade oxfilén fick vi aldrig nöjet att avsmaka. Den brann upp fortare än vi hann leta rätt på numret till den lokala brandkåren.
   Summan för aftonen blev 143:40. Nästa vecka ska vi röka abborre i en nyanskaffad röklåda av plåt. Men först ska vi ringa till jobbet och höra efter om man kan få ett litet skott på augustilönen. Grava lax har blivit populärt på ön, men det får vi vänta med tills vi har vunnit på tips.
    Somliga minns kanske huru som jag förra veckan redogjorde för olika metoder att bli av med soporna på denna ö som, förmodligen genom ett tryckfel hos Generalstaben, tycks ha försvunnit från Österhaninge kommuns karta. Nu har jag fått rapporter om att även andra holmar utanför Dalarö tycks ha fallit offer för samma förargliga tryckfel. PR-mannen Lars Bunge-Meyer, t ex, som bor i kåken närmast fyren på Jutholmen, berättar att han brukar packa soporna i kartonger, skeppa in dem med plastbåten och lägga dem i bagageluckan på Jaguaren när han reser in till stan. Häromdan lyfte han ur en väl igensnörd bananlåda (Fyffes) med sopor på en gata på Östermalm. Medan Bunge Meyer var inne i kåken med det övriga bagaget blev bananlådan stulen!
    Bravo! Alla sätt att bli av med soporna är bra utom de tråkiga.
    Är det så att någon liga är i farten och planerar nya stötar mot soplådor så kan jag bidraga med några kilo unket fiskrens och fem förkolnade oxfiléer. Förresten kan ni få den tomma kronoljeflaskan också. . .
    (Söderlund säjer att vi gjorde fel. Köttbitarna ska bara ha några droppar olja per styck! Söderlund snackar som bilannonsörerna gör när de försöker övertyga folk om bilars driftsekonomi. Motståndare till halvmesyrer som man är hällde man hela pavan över filéerna. Det fräste jättefestligt i glöden innan elden spred sej.)
    Med posten kommer det ett och annat livstecken från redaktionen. Det visar sej att läsekretsen skickar små lustiga teckningar och kort och gamla anekdoter även under ens semester.
    För övrigt är Bengt Thorslund, TV-meteorologen, jättepoppis på ön. Gösta Salomonson har gjort bort sej med alldeles för mycket lågtryck. Thorslund har för all del också ett och annat lågtryck på sitt samvete men han presenterar dem så skonsamt liksom. Curry Melin har åkt långt ner på listan, dom påstår att det var han som kom med regnet på midsommaraftonen och nu är lika glömd som den värsta lågtrycksuppfinnaren i TV:s historia. Leo Ranaleth han som kritade ner hela norra Europa med så mycket lågtryck att TV- rutan liknade en mycket tidig och mycket förbannad Picasso.
   Just nu tornar mörka moln upp sej vid horisonten. Antingen är det åska på väg eller också är det nån annan tokfan som fått fyr på fem oxfiléer och en pava Kronolja.