När regnet kom... 
        
  nr 30  1977               

■■■ Rapporterna om mänsklig semestertragik når oss per vykort och telefon ut till ön.
   Där är han som hyrde en segelbåt för tretusen kronor för en veckokryssning i solen med familjen. Han hämtade båten i Vaxholm, gick mot Skurusundet, vände i halva sundet och gick för motor tillbaka till Vaxholm för att torka sina kläder och sina anhöriga. Nästa dag ny start, ny kuling, nya ösregn, ny vändning i Skurusundet. Tillbaka till Vaxholm, blev osams med frun, åkte in till Stockholm, söp sej full, återvände till Vaxholm och lämnade båten tillbaka till uthyraren som kallgrinande stoppade på sej tretusen kronor.
   Där var han som hyrde stuga på Öland för femtusen kronor. Det regnade och blåste så att dom fick kasta sej på dörren för att komma ut till friheten och bilen och rädda sej in till fastlandet.
   Där skrev han som hyrde en sjöbod av en urinnevånare på Runmarö. Aktersnurran höll på att gå runt när han skulle över till handelsboden för att köpa kvällstidningarna. Stormen slet oljestället i stycken. Med fara för eget liv tog han sej hem med Expressen. Och där stod, att denna sommar är den kallaste, den blötaste och den blåsigaste på femton år. Det visste han liksom förut.
    Folk har ingen rutin på kalla somrar, fastslog Söderlund i viken.
    Vi som levat på denna välsignade ö i många somrar vet hur somrarna ska tas, när dom går snett. Man får göra det bästa av dom, framförallt måste man hitta på något att göra.
   Tiokampen är en bra sak om man vill fördriva tiden. Grenarna är inte svårare än att alla kan hänga med.
1.  Man värmer upp sej med en liten enkel gren, “skaka ketchup ur flaska”. Deltagarna får tre skak på sej. Man håller till över ett handfat i köket. Får man ut en liten klick ketchup i första skaket blir det femton poäng, klick i andra skaket tio poäng. Klick först i tredje blir fem poäng. Sen blir det noll poäng intill fjärde och femte skak. Kommer hela innehållet ur flaskan på en gång, blir deltagaren diskad tillsammans med handfatet.
2.  “Öppna portugisisk sardinburk” är en svårare gren eftersom reglerna föreskriver att burken ska öppnas med den medföljande nyckeln. Få upp burken utan att nyckeln eller plåten går sönder på halva vägen ger femton poäng. Lyckas med detta utan att få skärsår på fingrarna ger tio poäng extra. Genomföra grejen utan att skrika “jävlar” en enda gång ger tjugofem poäng.
3.  “Öppna kaffepaket” är inte så lätt som ni tror. Det gäller att sätta tumnageln och pekfingret vid “riv här” och sen få hela remsan med sej i rivet. Den som klarar det får tio poäng. Ingen på ön har hittills fått några tio poäng.
4.  “Starta aktersnurra” är en utomhusgren som vi har lagt in för att få ut deltagarna på bryggan medan vi torkar ketchup, kastar bort sardinburkar och sopar upp eventuellt spill av det dyrbara kaffet. Få igång snurran på första rycket är femton poäng, andra rycket tio poäng, tredje rycket fem. När alla deltagare ryckt varsina fem gånger utan att få motorn att tända, kan man öppna bensinkranen.
5.  “Dricka tre whisky och säja rhododendron tio gånger i snabb följd utan att sluddra är en rolig gren, i all synnerhet som reglerna föreskriver att deltagarna ska medföra egen whisky. “Rhodorenron” ger femton poäng, “rhoren ron” tio och “ronron” fem poäng.
6.  “Vika bilkarta” är marigare än ni tror. Hur jag än viker ihop Sverige får jag Skåne och Dalarna tillsammans med Lappland i mitten. Det är som landshövding Lassinanti sa när det gick åt skogen med Stålverk 80, Norrbotten får alltid sitta emellan. Vika ihop Sverige så att det stämmer ger femton poäng, få Klarälven att rinna ut i Blekinge ger tio poäng, placera Almagrunden i Vänern ger fem poäng.
7.  “Gömma nyckeln till kylskåpet” var den mest uppskattade grenen i torsdags. Den som hittade nyckeln fick visserligen inga poäng, men skulle belönas med en sup. Deltagarna vände upp och ner på hela huset, dock utan att hitta någon nyckel. Fåntrattar, det finns väl inga kylskåp med nyckel till.
8.  “Slå upp Johansson” är en liten enkel och oförarglig gren. Deltagarna ska med förbundna ögon slå upp “Johansson” i telefon katalogen. Det ger tjugo poäng. Karlsson ger femton poäng, Gustafsson tio poäng, Larsson fem och Olsson noll. Jag heter Olsson själv men får alltid upp Persson. Det är väl makterna eller Freud eller nån.
9.  “Stava kändis” är en intellektuell gren. Deltagarna ska stava till Egerbladh, Baehrendtz och Vreeswijk. Fem poäng för varje rätt kändis. Egerbladh utan H på ändan ger noll, Baerendtz ger noll. Vreeswijk med bara ett E ger också noll. Jag vet inte vad det är med den här ön, men ingen har fått poäng i denna gren.
10. Och så brukar vi avsluta tiokampen med en robustare och handfastare omgång. Bastun eldas upp till 85 grader och när alla deltagarna sitter där dom ska, häller man en burk Findus köttsoppa på stenarna. De flesta brukar rusa på dörren efter 5—6 sekunder. De tre som härdar ut längst får poäng. Öberg med Pentan vann, för han vallade getter när han var ung och stod ut i två minuter och trettio sekunder.
    Vädret är en katastrof, men med lite fantasi, kan man få ut något även av denna sommar.
    Söderlund satt kvar i bastun i fyra minuter i fredags, men resultatet kan inte godkännas. Det var inte Findus. Det var Bongs.