Sommarens sista kväll!
  
nr 35  1977  
    Långa killar är intelligenta, korta killar är korkade. Det stod i tidningen för en tid sen. Någon regementsläkare hade fört statistik. De långa soldaterna hade betydligt högre intelligenskvot än de kortväxta.
    — Intressant teori, sa Oskarsson på udden, 1,92 i strumplästen.
    — Skitprat, sa Öberg med Pentan, 1,64.
    — Stämmer nog, sa Söderlund i viken. Tänk på Tage Erlander. Intelligent som fan, men inte visste jag att det berodde på kroppslängden.
    — Vad ska man då säja om lille Palme? sa Öberg.
    Fälldin är rätt lång, sa Pettersson med Archimedesen. Det bör dom köra med i nästa valrörelse. “Rösta På Fälldin, det lönar sej i längden."
    — Vad ska då folkpartiet sätta på affischerna, Ahlmark som är så liten att han gjorde lumpen vid modellflyget?
    Sådana diskussioner förs i skymningen. Man kanske inte ska bry sig om vad gubbarna säjer så här års, man blir ju så yr i mössan av dessa kräftor man äter. Eller är det kanske det man dricker till dem?
•   Kräftorna lyder kanske inte under samma lagar som människor, men ska man döma av storleken kan årets kräftor inte vara särskilt intelligenta.
    Tänker man efter, sa Oskarsson, så har stora män nästan alltid varit stora män. Historien vimlar av framstående drasuter, Fredrik den store, Gustav II Adolf, Roosevelt, Stalin och Chamberlain som var så lång att han aldrig nådde ner till marken med paraplyspetsen. Han såg ut som Groucho Marx när han nån gång försökte, jag minns det såg pin livat ut på journalfilmerna.
    Håller inte, sa Öberg. Churchill var en stor man men en liten jävel, Lenin, Chrustjev, Hitler... små pjattar hela bunten. Och kungarna sen, Haile Selassie måste dom palla opp med kuddar när han var här för att han skulle kunna titta över kanten på vagnen under kortegen. Och Victor Emanuel var så liten, att gamle kung Gustaf V trodde det var lillprinsen som kom.
    — Gustaf V själv var inte särskilt liten, sa Söderlund i viken. När han var på älgjakt i Grönbo revir träffade han alla älgarna uppifrån. Skotten tog i nacken. Majestätet formligen bombade ihjäl älgarna. Det var därför dom såg så förvånade ut när dom dog. Vad grunnar du på Öberg?
    — Jag undrar om det kan tyda på hög intelligenskvot att skjuta älgar oppifrån?
    I Vaxholm, sa Oskarsson på udden, hade vi en kille på kompaniet som var 2,06. Han var bonddräng från Hidingsta och det dummaste som nånsin gått i ett par skor. Han kunde aldrig lära sej skilja på blindpatroner och skarp ammunition. När vi hade laddningsövningar med mausergevären sköt han kasken av löjtnanten och fick åtta dar i buren. Skottet tog uppifrån och löjtnanten såg lika förvånad ut som en älg i Grönbo. Det var ren flax att han inte dog, han undkom äventyret med en skarpt markerad nackbena.
    Vi hade en i pansartrupperna som var 2,03, sa Pettersson med Archimedesen. Han fick alltid sticka opp huvudet genom luckan när vi körde stridsvagn. Han hade ett helvete när vi övade forcering i skogsterräng. Satt och spottade löv hela tiden. Det hade varit lättare för honom om han hade varit vegetarian.
    Det påminner om Fritjofson, sa Öberg med Pentan. Fritjofson var inte lika lång, men i alla fall tillräckligt lång för att ha en ovanligt hög intelligenskvot. Men det hade inte Fritjofson, snarare tvärtom. Han kunde t ex aldrig hålla munnen stängd utan gick genom livet med slappt hängande underkäke. Män med öppen mun ser inte särskilt intelligenta ut. På 50-talet köpte denne Fritjofson en Lambretta, ni vet dessa italienska motorhojar som var så populära en tid på världen. Fritjofson startade en lördag från Hägersten för att åka på 50-årskalas till Vagnhärad. Det skulle bli helstekt lamm som Fritjofson älskar, men när han kom fram, fick han inte ner en bit. Han var proppmätt av alla humlor och bromsar som han fått i sej på vägen därför att han inte kunde stänga mun.
    Och inte nog med att han var mätt, det surrade och gick an i kaggen på'n så han störde de andra gästerna på kalaset, sa Öberg.
    — Han måste ha varit ett riskmoment i trafiken, så många getingar som han fått i sej, sa Söderlund i viken och blev utvisad på två minuter.
    Långa personer är alltid farliga i trafiken, sa Oskarsson på udden. Dom tar en sup klockan åtta på kvällen, men det är så långt ner till magen, att dom inte fyllnar till förrän på morgonsidan, då dom ska sätta sig i bilen och köra till jobbet. Trafiksäkerhetsverket borde tänka på detta...
    Ni hör själva hur mycket man pratar när man äter kräftor. Stjärnorna blinkade på himlen över ön, den sista kräftlyktan slocknade med ett rykande och daggen blötte ner både bord och människor i bersån.
    — Ska vi gå in? undrade Söderlund. Är det inte för vått?
    — Nej, inte ett dagg, sa Öberg.
    — Det hörs på dina vitsar att du är 1,64, sa Oskarsson.
    Därmed gick vi in efter sommarens sista kväll.