Vem har råd med en 5 öres kola?
          nr 29  1976
■■■ Nu får dom fan i mej dra i bromsen! gapade Söderlund på Dalarö brygga när Majlis i kiosken ville ha 1 krona och 50 öre för en Dagens Nyheter. Jag kommer ihåg när den här tidningen kostade 15 öre, skrek Söderlund, 20 öre på tåg och båtar. Det stod ungefär lika lite i den då som nu, fast Lisa och Sluggo var roligare på 30-talet.
    Fortfarande härsken återvände Söderlund till ön där han var väntad. (Dryckenskap pågick och gubbarna hade skickat in honom efter öl.)
    — Var ska det sluta? gnällde han. 20 spänn för en sup på krogen, 30 kronor för en biff, 1 krona för en 5 öres kola. . .
    Allting har gått upp 10 gånger i pris sen strax före kriget, sa Oskarsson på udden. En Chevrolet gick på 4.700 kronor före kriget och en bra bit över 40.000 nu. Första Volvo PV 444 kostade 4.440 kronor, det var därför den hette 444.
    — Snack, sa Pettersson med Archimedesen. Den hette så för att den lanserades 1944 och var 4-cylindrig. . . 444.
    — I alla fall, sa Oskarsson, så får du ingen Volvo under 40 lappar i dag.
    Bio var jättebilligt erinrade sej Öberg med Pentan. Det kostade 1:10 att gå på Skandia och höra Tutta Rolf sjunga “En stilla flirt”. Man betalade 35 öre för söndagsmatiné. I dag måste svamparna ha en hel tia med sej.
    Bensin till båten, sa Söderlund, kostade 26 öre litern för oljeblandat. Eftersom allt ökat 10 gånger borde soppan kostat 2:60 litern i dag, men det gör den ju inte.
    — Lugn grabben, sommarn är inte över än, sa Oskarsson.
    Jag köpte min första båt för 200 spänn av en lirare i Hammarbyhamnen, sa Öberg. Det var en liten öppen sak med en 1-cylindrig motor av märket Bröderna Seth. Båtägarn tog sina båda 100-lappar och sprang från platsen. Jag förstod honom när jag svängde in i Skuru sundet. Mitt emellan öarna Danmark och Sverige spottade motorn ut tändstiftet och dog med ett sista fla-fla fla. Gängorna i cylindertoppen var slut, vi hittade stiftet under durken, men det gick inte att skruva fast det. Gubben hade klämt dit stiftet med en bit plåster som packning och hoppades på en köpare som inte var så rasande kinkig. För att komma hem till ön fick vi ställa en kagge svagdricka som tyngd på stiftet. Det funkade ganska bra men jag sålde båten ändå för man kan ju inte ha en båt som går på svagdricka. Jag fick 250 spänn fören av en spårvägare i Viggbyholm som inte heller var så rasande kinkig. Svagdrickan kostade förresten 32 öre litern på den tiden.
    — En ny motor fick man för 460 spänn hos Gösta Berg, sa Oskarsson. Fina slitstarka U 21 or. Somliga tickar och går än i dag. Nu tar Gösta 4.000—5.000 för en snurra, men inte tror jag att dom kommer att fungera år 2006.
    En tia räckte till smör, ost och sill, varmrätt, 2 supar och nå't brunt till kaffet, suckade Söderlund. Biff med lök kostade 2:75. I dag tar krogarna 35 spänn för en biff med en driva raggarhavre på tallriken.
    — Raggarhavre? sa Oskarsson.
    — Pommes frites då. sa Söderlund.
    Rökat kostade ju ingenting, sa Öberg. En 20-ask Broadway Blend kostade 1 krona.
    — Det är billigare i dag i alla fall, sa Pettersson. En 20-ask amerikanska cigarretter går i alla fall inte på 10  kronor.
    En slips sa Oskarsson på udden, minns jag kostade 2:75 på Tempo vid Hötorget och då var den färdigknuten och hade gummisnodd i nacken. Jag köpte en som var gul- och grönrandig och gick ut på Kungsgatan för att ta trådbussen hem. Men bussen gick just och slog igen sin automatiska dörr. Jag kom aldrig med. Men det gjorde slipsen. Den fastnade i dörren. Jag försökte till att börja med knata vid sidan av bussen i hopp om att konduktören skulle se vad som hänt. Men han såg ingenting. Mitt för SHT sa det “plopp” när gummisnodden gav upp. Trådbussen rullade mot Kungsholmen med min randiga slips som vimpel. Fan vad man kände sej dum för alla grina åt mej och hade roligt.
    Dansplåtarna på Skansen kostade 25 öre, sa Pettersson. Vad kostar en tango i dag?
    — Vet ej, sa Söderlund, har inte pröjsat för en tango sen min dam och jag blev knuffade av en full bilhandlare på Hudiksvalls stadshotell och rev omkull ett helt groggbord. Den tangon kostade 218 spänn så nog har det stigit alltid.
    Tio gånger på 35 år, sa Oskarsson på udden eftersinnande. .  Har vi blivit 10 gånger lyckligare på dom åren?
    — Inte var man lycklig för att priserna var låga, sa Söderlund. Man tjänade 350 kronor i månaden, betalade 90 kronor i hyra, någon hundring i kvartalet i skatt och drog sej fram. Men det fanns inte utrymme för några investeringar. Kostymer tog man på avbetalning, 10 kronor kontant och resten på ett år. Är det nån som köper en svid på avis i dag?
    Nu måste vi jobba, sa Pettersson med Archimedesen.
    — Inte jag, sa Söderlund. Jag ska in och läsa tidningen. Sen ska jag lägga upp den på vinden och spara'n. År 2010 ska jag sälja'n för 15 kronor. År 2010 måste man vara om sej och kring sej om man ska få ihop sina 200 spänn om dagen till kvällsnubben.

Har ni hört den här?
    — Hur många cigarretter röker ni per dag?
    — Ungefär 2 askar.
    — Vad kostar det er?
    — Ungefär en 10:a om da'n.
    — Och hur länge har ni rökt?
    — 3O år.
    — En tia per dag i 30 år, det gör en massa pengar det.
    — Ja.
    — Ser ni fabrikskomplexet där borta?
    — Ja.
    — Om ni inte hade rökt kunde ni ha ägt det där huset!
    — Röker ni själv?
    — Nej aldrig.
    — Äger ni den där fabriken?
    — Nej.
    — Men det gör jag.