VIRKA TILLS NATTEN KOMMER...
   nr 51/52  1976  
■■■ Som vanligt har det varit en jäktig julmånad. Baka, stoppa korv, skaffa granpynt, trängas i julklappsköerna och göra opp med skeppare Westerberg på "Svalan" om jultransport ut till ön.
    Det är en märklig ö.
    Att fyra hesa gubbar sitter på en brygga tio dagar före jul och disputerar om Josef såg ut som en hippie från Hallunda och om Jesusbarnet verkligen såg ut som en polkagris från Gränna, det torde vara unikt i skärgårn.
  Så skedde dock. Tystnaden över decembers högvatten trasades sönder av Öbergs kraxande och Oskarssons skånska vokaler... Inte ska nån inbilla mej att Maria var blågul... Det finns inget bevis för att en av de tre vise männen var neger... Inte Farao myllrade Betlehem av änglar som liknar Jackie Kennedy ... Fyra skrovliga skeptiker i friden.
    Orsaken till det hela är att Öbergs med Pentan hustru sitter i stugan och virkar Jesus. Den alerta tidningen Min Värld uppmanade alla sina läsare att virka Jesus. Tidigare har man lärt folk att virka Lill-Babs sängtäcke och Berghagens pyjamas. Och nu står Jesus på tur.
    Genialt, sa Oskarsson på udden, att virka Jesus borde ha fallit sej naturligt för länge sen. Att ingen kommit på det tidigare, Jesus och dom båda rövarna på korset, hela scenen är ju en stickbeskrivning, två aviga och en rät!
    Dummer, sa Söderlund i viken, som kan sin bibel. Det är väl i alla fall jul, det är Jesu födelse det handlar om!
    Det måste röra sej om Jesusbarnet, Josef, Maria, de tre vise männen å dom. Det där med korset var långt senare, ett påskevenemang på ett fullsatt Golgata, eller som salig Topsy på Nalen skulle ha formulerat annonsen:
    "Festligt, folkligt, fastspikat! Gata Gol va adressen."
  Vid närmare analys verkar stickbilagans figurer föga tidstrogna. Ingen vet ju med exakthet hur de bibliska personerna såg ut. Man är offer för sin barndoms småskoleplanscher och sin egen fantasivärld. Kniper man ihop ögona kan man ju se Josef framför sej. Han har inte förändrat sej nämnvärt sen man var sex år, han verkar väl bibehållen. Min Josef har långt stripigt hår, för schampo var inte uppfunnet på hans tid. Han har en säckig långskjorta på sej med ett rep som skärp. Ur fickan sticker det opp en tumstock. Men det fanns förstås inga
tumstockar heller på den här tiden? Snickare var han i alla fall. På fötterna har han såna där sandaler som bara består av ett par sulor och en förfärlig massa snören. Han ser lite deppig ut, men vem skulle inte göra det om ens hustru vore på smällen med någon annan och skyller det hela på en högre makt.
  Stickbilagans Josef stämmer inte alls med denna bild. Han ser ut som en rödhårig hippie från Hallunda som just nobbats på Systembolaget.
    Fåraherden ser däremot ut att ha fått köpa. Glad och sprallig vinglar han mot Betlehem med krokig käpp och hatten på nacken. 
    Jungfru Maria har lingult hår och blå kofta och påminner mest om en mesoststinta från Härjedalen. För att nyss ha genomgått en förlossning verkar hon överraskande pigg och rödblommig. Man väntar sej att hon i vilket ögonblick som helst ska riva av ett solo på näverlur.
  Både Öberg med Pentan, Oskarsson på udden och Söderlund i viken menade, att de tre vise männen kunde passera men Pettersson med Archimedesen sa att dom var klantskallar som gav sej ut i öknen utan vare sej karta och kompass och nödgades navigera efter stjärnorna. Däremot fick Jesusbarnet övervägande dåliga recensioner.
    — Jesus ser ut som en kåldolme, sa Oskarsson.
    — Som en julgranskaramell, sa Öberg.
    — Som en polkagris från Gränna, sa Söderlund.
  Det blev tummen ner för änglarna också. Söderlund har svårt för änglar. Förra året fick han ett stearinljusdrivet änglaspel av barnen och grälade hela julen om änglarna skulle åka framlänges eller baklänges och blåsa trumpet. För barnen var det självklart att änglar flyger framlänges och blåser, men Söderlund hänvisade till den moderna jetdriften och menade att änglarna flög baklänges, drivna genom lufthavet av kraftiga trumpetstötar.
    Änglarna i Min Värld är felkonstruerade, fastslog Söderlund. Dels är det A.) inte historiskt belagt att änglarna liknade Jackie Kennedy, dels B.) trotsar de alla lagar för den moderna aviatiken. Så feta änglar kan inte hålla sej uppe med en så pass ynklig spännvidd på vingarna. Och C.) dom är för varmt klädda. Försök flyga själva med yllekofta från örona ner till tårna får ni se. Det ska jag säja er, sa Söderlund. att så hett som det är i Palestina är det svårt nog att flyga naken!
    Det slutade som vanligt med att Söderlund i viken och Oskarsson på udden blev djupt osams, denna gång om flygtekniska spörsmål. Oskarsson bad till slut Söderlund att dra ända in i aftonsången.
  Söderlund var en sårad man när han gick. "Det är julens svåra val, virka till Jesus eller sticka åt helvete", muttrade den inbitne blasfemikern när han klev i stövlarna ute på förstubron.