Fem sätt att laga strömming i båten. . .
SE-special: Gits Olsson

nr 21 1973      
  
     Spegelblank lagun mellan några kobbar i ytterskärgårn. Flammande solnedgång efter en dag på strömmingsgrynnan. Färskpotatisen bubblar under sin mössa av dill i kastrullen på det susande spritköket. Nubben ligger iskall i kölsvinet. Du står på tröskeln till paradiset.
    Då är det dags för strömmingen.
    Strömmingen du fångat är den finaste fisken vi har, en fisk som Herren skapade en dag när han var på gott humör. Det går att göra så mycket av strömming. Någon har räknat ut att det finns tusen sätt att tillreda denna fisk.
    Men vi har valt ut fem av de bästa recepten för dej som lever i båt och inte har så många hushållsattiraljer med dej. Enkelt men gott.
    Glad strömmingssommar på dej.
Sotare
får liksom bofinken se ut hur fan som helst, i varje fall om man får tro de restauranger som har dem på matsedeln. Det finns sotare som paneras i vetemjöl innan de serveras, det finns sotare som sänks i kallvatten innan de serveras, det finns sotare som ser ut som förolyckad pommes frites och smakar ungefär likadant. Men den enklaste sotaren gör du efter Rolf Lengstrands recept. Han är fiskare på Möja och brukar stå på Skansen i julmarknadstider och sälja sotare till folk. Receptet är detta: 
Rensa och skölj strömmingen men låt ryggbenet sitta kvar. Gnid in den med salt. Lägg den mellan halster över öppen glöd i några minuter. Strömmingen ska vara svart på ömse sidor. Men inuti är den vit och ljuvlig och köttig och bör käkas tillsammans med skalpotatis, persiljesmör och en kölsvinskall öl.
Enströmming
ä
r lika gott som enkelt, men du måste i land på nån kobbe och skaffa enris. 
Hacka enris så att det blir ett centimetertjockt lager i botten på kastrullen. Häll på lite vatten och sen salt, 1 1/2 tsk till 1 kilo strömming. Sen lägger du strömmingen direkt på enriset, tätt ska dom ligga med ryggarna oppåt. När det är gjort pytsar du i lite vatten till — så pass mycket att det står i jämnhöjd med strömmingen. Sen stryker du smör på ett smörpapper och lägger det som tak på härligheten. På med locket och låt fisken koka upp hastigt. Sen får den sjuda några minuter. Den här enströmmingen ska förtäras med smält smör, hackad persilja och kokt potatis. Bästa supen till denna rätt är en immig Genever.
Hemrökt strömming
En sann strömmingsrökare håller inte med om att den amerikanska månkapseln är toppen inom de senaste 30 årens teknik. Strömmingsryckaren tycker att den lilla röklådan från ABU är lika epokgörande. Den kan man ha med sej i båten och laga all fisk på. Det enda man behöver är en liten påse med rökspån samt en skvätt T sprit. Att hemröka strömming på en kobbe under solnedgången efter en lyckad strömmingsryckardag kan göra vem som helst religiös. Och det är ju så enkelt. 
Rulla strömmingarna orensade i salt, packa lådan — det brukar gå i fjorton stycken normalströmmingar — och brassa på med T-sprit i tio minuter. Ät strömmingen varm tillsammans med kokt potatis. Det är inte precis böckling ni äter, ABU-lådan bygger på en princip som är ett mellanting mellan rökning och tryckkokning. Bästa matsupen till den hemrökta varma strömmingen: Bäska droppar. 
(Förr, när inga ABU-lådor fanns, använde man plåthinkar med täta lock, la varvtals med enris och saltgniden fisk och brassade på med primusköket i botten och en tegel sten på locket som tyngd. Det blev läckert det också. Bäst lyckades man med abborre.)
Båtgravad strömming
Ni kanske inte har någon eldstad ombord och det kanske inte är tid att gå i land och göra upp eld. Men har ni bara lite kryddor och doningar i proviantlådan, så ska ni grava fångsten. 
Ni behöver 1 kilo strömming, en knippa dill och en marinad som ska se ut så här: 1 deciliter matättika, 3/4 deciliter matolja, 1/2 tesked vitpeppar. 1 1/4 tesked salt och 3/4 matsked socker. Strömmingen ska rensas, sköljas och befrias från både ryggben och andra ben. Och så ska den flås. Sen lägger ni några dillkvistar i botten på en bunke av något slag. Därpå varvar ni strömmingen med dill och marinad emellan. Marinaden ska täcka fisken. Sen ställer man bunken på nåt kallt ställe, förslagsvis i kölsvinet. Efter tre timmar är strömmingen färdiggravad och tillsam- mans med färsk dillpotatis är det nåt ni kommer att längta efter hela vintern — till nästa sommar. Lämplig sup: Koskenkorva eller Renat.
Bärsaströmming
är en annan form fast här använder man flottyrkokning på tampen. 
Man gör en marinad av 1 pilsner och lite salt och låter 1 kg strömming simma däri i 3 timmar. Men först ska man ha benat och fileat och flått strömmingen. Efter marinaden tar man opp filéerna en åt gången och rullar dem i mjöl för att sen kasta dem i matoljan som man har het och fin i en kastrull. Det fräser och puttrar värre, så det bör vara lagom med olja i kastrullen. När filéerna är knapriga och bruna äter man dem med persilja och lite majonnäs om man har — en delikatess där scampi fritti inte har en chans. Vill man vara Flotta Viktor, dricker man en flaska torrt vitt vin till det hela. Vinet kyler man bäst i farvattnet genom att hänga det på utsidan i en tåt eller en nätkasse.