1937 sade man: Ingrid Bergman blir aldrig stjärna 
    

nr  16 1971
    Jag är ett hopplöst fall. Det händer ibland att jag bara försvinner. Numera vet mina närmaste var man ska söka mej. Jag sitter på nån vind nånstans och bläddrar i gamla tidningar. Jag missar tåg, jag glömmer söndagsbjudningar, gamla gulnade tidningar har en magisk makt över mej.
•   När Söderlund i viken var ute på ön för att lägga in en ny korkmatta till påsk, hittade vi Stockholms-Tidningen för fredagen den 29 januari 1937 under den gamla mattan.
    Jag sov inte den natten, jag läste Stockholms-Tidningen, eller "Sveriges största dagliga tidning" som den kallade sej i kraft av 90648 prenumeranter.
    Vad hände fredagen den 29 januari för 24 år sen?
•   Jo, i den stora Moskvaprocessen yrkade åklagaren Vysjinski dödsstraff genom arkebusering för de 17 anklagade. De hade i sitt umgänge med utländska diplomater gjort sej skyldiga till olovlig underrättelseverksamhet.
•   I USA upplevde man den största översvämningskatastrofen i modern tid sedan nedre delen av Mississippi dränkt städer och byar.
•   Sveriges problem var en strejk vid Vin- & Spritcentralen, och systembolagen i Västsverige sänkte ransonen från fyra liter i månaden till 2/3 liter. 
•   Othello hade premiär på Operan, succé för Martin Öhman.
•   Gamle kungen, mr G, invigde Uppsalas nya tennishall.
•   Fotbollsgeneralen Anton Johansson uppvaktades på sin 60-årsdag.
    Annonserna i gamla tidningar är festlig läsning, inte minst tack vare priserna.
•   Fernqvists på Kungsgatan i Stockholm hade midvinterrallis. Pälsar, hellånga, av årets modeskinn såldes för 198:50. Scarfs i ylle och siden bortslumpades för 75 öre.
•   Konsum annonserade Jaffa-apelsiner för 50 öre kilot, ripa för 1:40 styck, och blomkålen stod i 1 kr kilot.
•   Bioannonserna meddelar att det kostade 1:10 för vuxna på de flesta och 1:40 på de bästa platserna. Arcadia på Birger Jarlsgatan (sedermera Terrassen) visade "San Francisco" med Clark Gable och Jeanette Mac Donald.
Flamman på Hornsplan visade Adolf Jahr i "Spöket på Bragehus" och Göta Lejon lockade med "Familjens hemlighet", där jag vill minnas att Kotti Chave inte vågade tala om för sina strandvägsföräldrar Olof Winnerstrand och Karin Swanström att han var hemligt gift med Birgit Tengroth och redan pappa. Astoria och Plaza vevade Edvard Perssons "Söder om landsvägen" för 6:e succéveckan och på Capitol gick ännu "Intermezzo" med Gösta Ekman och Ingrid Bergman.
    Den filmen hade förresten haft Danmarkspremiär och i StT för den 29 januari citeras de danska recensionerna. Berlingske Tidende skriver: "Ingrid Bergman är helt gripande äkta och naturlig i alla situationer. Det finns dock något, man kan kanske säga borgerligt reserverat i hennes apparition, som nog gör att hon aldrig blir världsstjärna."
•   Teatrarna, det fanns 13 stycken i gång i Stockholm 1937, annonserar utsålda hus. Karl Gerhard spelar nyårsrevy på Folkan, Kar De Mumma på Södran. På Mosebacke ger man "Bergsprängarbruden" med Julia Caesar och på Vasan hoppar Hasse Ekman in i "Dr Clitterhouse" i stället för Håkan Westergren som blivit sjuk.
•   Danshaken kör med jätteannonserna, Atlantic, National, Fenix-Kronprinsen och Grand Hotel Royal, där Jack Harris spelar till The Dansant ä 2.75.
    Sportsidorna meddelade den här dagen en häpen läsekrets att en ryss som heter Luuskin åkt 500 meter på skridskor under 45 sekunder! (över 40 sek är dåligt i dag.)
•   Det svenska landslaget i ishockey-VM i London är klart. Carl Abrahamsson, Calle Aber, skall vara ledare och AIK kommer att bilda stommen i laget som dessutom får följande förstärkningar: målvakten "Kläppen" Karlsson från Södertälje, backen Berra Lundell från Hammarby, forwarden Yngve Liljeberg från Göta, forwarden Stickan Andersson från Hammarby och forwarden Folke Jansson från Södertälje.
    På radion började kvällsprogrammet klockan 19.00 och såg ut så här:
19.00  Fyrtiotre vintrars bandy. Kåseri av redaktör Sven Lindhagen.
19.15  Väderleksrapport och dagsnyheter.
19.30  Ryktbara romaner: Madame Bovary av Gustave Flaubert. Föredrag av professor Anton Blanck (Uppsala).
20.00 Faust, opera av Charles Gounoud, prolog, akt I och II från Kungl. Teatern. Dirigent: Kurt Bendix.           Personer: Faust —Jussi Björling; Mefistofeles — Joel Berglund; Valentin — Carl Richter; Wagner —           Sven Herdenberg; Margareta — Helga Görlin; Siebel — Elsa Ekendahl; Martha — Brita Ewert.
21.30  Fyrtiotre vintrars bandy. Kåseri av redaktör Sven Lindhagen.
21.45  Väderleksrapport och dagsnyheter.
22.00—23.00 Grammofonmusik.
          1. Kivikspolska (O Kjellson) (Gunnar Hahns spelmanskvartett).
          2. En tango blott med dig (Folke Andersson, sång. Håkan von Eifhwalds orkester).
          3. Calle Schewens vals (Evert Taube) (Evert Taube, sång till luta).
          4. Lyckan (Martin Koch) (Karin Juel, sång. Waldimirs orkester).
          5. Drömbilder (H C Lumbye) (Teddy Petersens orkester).
          6. När jag för mig själv i mörka skogen går (W Peterson-Berger) (Jussi Björling, sång).
          7. Två svenska danser Tor Aulin (Symfoniorkester. Dirigent: Armas Järnefelt).
          8. Frühlingsrauschen (Chr Sinding) (Irene Scharrer, piano).
          9. Romans (Carl Nielsen—Emil Telmanyi) (Emil Telmanyi, violin).
         10. Serenad och midsommarvisa ur "Der var engang" (Lange-Müller). (Marius Jacobson, sång).
         11. Finlandia (Jean Sibellus) (Filadelflas symfoniorkester. Dirigent: Leopold Stokovski).
    När grammofontimmens elfte skiva förklingat, var det dags för svenska folket att knäppa av sej golfbyxorna och krypa till kojs. Alla gick nämligen i golfbyxor det här året. Kåsören "Stix", som sen blev "Flips" i AB, skrev den 29 januari 1937:
    En tysk turistman berättar i en intervju att det bara är 20 procent av alla de skidklädda på de stora vinter- sportorterna som verkligen åker skidor. Vad gör alla de andra då? Halkar de bara med i den allmänna yran?
    Ack ja, man ska aldrig lyfta på korkmattor...