Vad är sanning om baksmälla?

nr 18 1965 
    En herre ringde och sa att han aldrig mera ska tro ett ord av vad som står i tidningarna. Eller som han själv uttryckte saken:

    - Det har runnit saltvatten ur örona på mej hela natten.
    - Och det är tidningarnas fel, menar ni?
    - Aspolut!
    Det visade sej att det handlade om baksmälla. Mannen var ett beklagligt offer för denna åkomma, som i dessa välståndets tider hotar att bli en folksjukdom.
    Mannen hade läst i en tidning att läkarvetenskapen hittat på ett nytt medel mot baksmälla. För att undvika huvud- värk och illamående »dagen efter» ska man, rekommenderas det, dricka en liter vanligt vatten kryddat med salt innan man går och lägger sej efter en fest. Man vaknar pigg och nyter, för man har med denna lilla huskur förhindrat att kroppens salt- och vätskebalans rubbas av spritförtäringen.
    Persilja sa mannen i telefon.
    - Att vad?
    - Jo, jag säger, sa mannen, att läkarna pratar persilja. Super dom aldrig själva så dom vet hur det känns att vara bakis? Jag prövade den där huskuren igår. Jag hade några goda vänner hemma och dom gick inte förrän två. Och då var man förstås lite rund under fötterna. he, he. Jag hällde en matsked salt i en karaff vanligt bondvatten och drack och kröp till kojs. Men kan redaktörn tänka sej DET BÖRJADE RINNA SALTVATTEN UR ÖRONA PÅ MEJ;
    - Konstigt.
    - Mycke konschit. Hela örngottet var plaskblött, jag var fan i mej tvungen att stå och kvarta medan jag inväntade lägre vattenstånd. Jag var inte någotsånär dränerad förrän fem i morse, och så bakis som jag är i dag har jag inte varit sen 2 oktober 1955.
    Skriv inte så mycket dumheter i tidningen, rådde mannen avslutningsvis. Kom igen när ni kan rekommendera ett verkligt medel mot baksmälla!
    Jaha, där fick läkarna en salva. Vad gör man som ansvarig konsumentupplysare i  denna situation? Man försöker erinra sej huskurer man hört talas om. Personligen har man ju alltid kurerat sej med magnecyl, försäljningen av magnecyl lär ju ha gått upp avsevärt sen man gick ifrån de där fåniga plåtaskarna som skramlade .så förfärligt med locken om måndagsmorgnarna.
    En kopp buljong med två äggulor, hör man folk rekommendera. Det låter gräsligt även på nykter kaluv. Ett spetsglas ättika minns jag att en gammal smed på landet rekommenderade i min barndom. Han dog tidigt.
    Svart kaffe säjs ta bort ringar under ögonen. Ska väl vara cirkelkaffe då förstås.
    Isblåsa på huvudet var en vanlig ordination bland the upper ten vid sekelskiftet. Men utvecklingen fortskrider ju, i dag sover dom väl med huvudet i frysen.
    Mjölk, hinkvis, vet jag många som försöker. Det får mej bara att tänka på den gamla historien om lantbrukare Persson som varit på kalas i byn och är i eländigt tillstånd när han klockan fem på morron vacklar ut i lagårn för att mjölka sin kära kossa. Kossan tittar medlidsamt på husse och säjer:
    – Fy vad du ser ut, din stackare. Men jag ska hjälpa dej för snäll och bussig har du ju alltid varit. Sätt dej på mjölkpallen, ställ fram en hink och ta tag om spenarna så ska jag hoppa jämfota.