nr 6  1963                                                                                
■■■ Lider ni också av vindsjukan?
    Då har vi något gemensamt. Det är den där sjukan som yttrar sig i att man inte kan gå opp på en gammal vind utan att bli kvar där i åtta timmar bläddrande i gamla veckotidningar.
    Jag fick en släng häromdan . . . en hel årgång av Vårt Hem från 1933.
    Man bläddrar och fascineras, kanske mest av upptäckten att veckopressen för 30 år sen inte var så särdeles annorlunda än veckopressen i dag. Det är klart att Påhittiga Johansson och Rulle Rustibus, slitstarka seriefigurer ritade av Axel Bäckman, inte skulle motsvara folks behov av muntration i dag. Fridolf Celinders äventyr hade väl inte heller särskilt stora utsikter att finna nåd inför dagens seriepublik. Jocke, Nicke, Majken var en stor serie på sin tid, och med en lätt modernisering skulle den väl stå sej även idag. Jag kan t.ex. avslöja att det var den som Rune Moberg läste för några år sen, innan han skrev radioserien Olle. Ville, Vira med Järrel, Holmsten och Anna-Lisa Ericson. Och så Kronblom — landets livskraftigaste latmask — honom träffar vi ju alltjämt i Vårt Hems nya version, Året Runt.
  Det är någonting visst med att bläddra i gamla slitna veckotidningar, där fräsch stavas fraiche i annonserna och där stora artiklar berättar, att Hollywoods nyupptäckte idol heter Clark Gable och ser ut att ha framtiden för sej. Bland annonser om Gummans tvättpulver och rosenkindade barn som käckt ropar på ytterligare en tallrik Gyllenhammars havremust, hittar man novellen »John Adolf gör affärer» av Gustav Sandgren, gift Ria Wägner. I ingressen heter det: »Tillfället passar man inte, det skapar man, hugger det i flätan, tvingar det. . .»
Små pigga notiser dyker upp som pluggbitar i spalterna:
»Taxeringskalendern har utkommit. Alla högre inkomsttagare i samhället (över 4.000 i Årsinkomst) är med. . .» Frankrikes kinesiska mur, Maignotlinjen, är nu klar. Marskalk Petain säjer: »Detta är världens första ointagliga fästning!.»
  Annons 1933: Har Edra barn engelska sjukan? Pröva Pastorskan Hägglöfs Rissmorning! Endast 3 kr per sats för barn upp till 18 månader.  Mellan 18 månader till 6 år kr 3:75. Över 6 år: kr 5:—. Skriv till Fabrikslagret P. M. Nilsson. Östersund.
  Humor 1933: Den lite förnäma välgörenhetstanten fru X, knackar på hos fru Andersson.
    — Vill fru Andersson lämna ett bidrag till vårt nya alkoholisthem?
    — Ja, ni kan få Andersson.
  Svar 1933 till »Undrande 20 årig yngling»: Då ni varken känner flickans adress eller hennes namn, så är det nog rätt hopplöst att göra efterforskningar efter henne. Ni har nog ingenting annat att hoppas på, än att ett vänligt öde åter för er samman.
    Månntro de träffats än efter dessa 30 år?
■  Är bandyn slut? Inte för att jag begriper mej på idrott, men jag har en kollega som säjer, att bandyn är på upphällningen som publiksport. Kollegan säjer: Det säjer sej självt att folk inte i längden står ut med att se 22 killar åka omkring på isen och slåss ned krokiga käppar. Titta på publiksiffrorna bara!
    Jag tittade på publiksiffrorna. Söndagen den 20 januari såg dom ut så här:
    Djurgården—Heros 363 personer,
    Huge—Edsbyn 2.030
    Sandviken—Broberg 2.314
    Skutskär—IFK Stockholm 611
    Västanfors—Falun 1.370
    Lesjöfors—Örebro 2.500
    Nässjö—Sirius 3.300
    Slottsbron—Katrineholm 423
    Tranås—Hammarby 612
    Västerås SK—Göta 2.217
    Tio bandymatcher den söndagen samlade totalt 15.746 åskådare.
■  Ishocheyn då? Jo.
    Brynäs—Södertälje drog 3.721 personer
    Djurgården—Wifsta Östrand 8.980
    Västra Frölunda—Leksand 9.871
    Skellefteå— AIK 4.871
    Alfreds hem—Bofors 2.716
    Mora—Almtuna 1.328
    Morgårdshammar—Grums 1.828
    Västerås—Gävle 1.579
    Medan de tio bandymatcherna samlade 15.746 personer, samlade de åtta hockeymatcherna 36.894 personer!
    Det ser onekligen lite mörkt ut för bandyn. Stundar katastrof? Inte alls, säjer bandyförbundets sekreterare Börje Tengfors. Du ska inte bara jämföra publiksiffrorna, du ska också titta på termometern. Bandyn spelas på kalla orter och den har söndagen var det minus 10—15 grader och t.o.m. minus 23 i Edsbyn medan det var 16 grader plus i Johanneshov. Vi är inte nöjda med publiksiffrorna, men någon katastrof är det inte. Det är bara det att bandyn är så beroende av vädret. I tre vintrar i rad noterade vi låga publiksiffror, därför att det rådde blidväder så att planerna regnade bort och matcherna fick spelas på skogstjärnar, där publiken knappt fick plats. I år är det för kallt. Dessutom spelar vi matcherna mitt på söndagen då folk vill sporta för sej själva. Ishockeyn kör på kvällarna och på vardagarna i elljus. Framtiden för oss är nog att göra på samma sätt. Ett litet försök i Katrineholm slog väl ut. Vi tussade ihop Katrineholm och Lesjöfors i elljus en kall torsdagskväll och det kom 3.006 betalande.