Akupunktur, en ny grej! 
nr  42 1972
    Veckans replikskifte i höghuset var detta:
    — Säj, vad är det för explosioner nere i källaren?
    — Det är doktor Lundgren som tränar akupunktur på sin gamla uppblåsbara Barbara.
    Alla människor talar plötsligt om akupunktur, detta urgamla bedövningsmedel som vi lärt av kineserna, en
metod som går ut på att göra oss okänsliga för smärta genom att sticka nålar i våra tår och fingerspetsar inför operativa ingrepp.
    Det är nästan kusligt så vetenskapen går framåt.
    Minns ni åren under kriget, när det syndfullaste man kunde hemfalla åt var fenedrin? "Han är fenedrinist", viskade man och pekade. Fenedrinslavarna framställdes i medicinska artiklar som nedbrutna människovrak. Tidningsartiklarna i fråga brukade illustreras med svettiga, fårade mansansikten med vidgade pupiller och slappt dräglande j mungipor. Alla fenedrinoffer såg på den tiden ut som medlemmar av Fria Proteatern gör i dag när dom ska föreställa kapitalister.
    I dag är det inget spännande längre med fenedrin. Personer som försöker göra sej intressanta genom att anförtro omgivningen, att de är hemfallna åt fenedrin, betraktas som amatörer och bemöts med ett medlidsamt leende - "Än sen då, jag har en moster i Aspudden som går på magnecyl".
    Nej, vi har som bekant fått kusligare problem med diverse stimulantia. Krigsårens bleka män som satt i källare och spelade klarinett och betraktade förskrämda besökare med halvslutna ögon efter fyra fenis, hör i dag till historien och idyllen, dom miste sin aktualitet samtidigt som mörkläggningspapperna och gengasaggregaten.
    • I början på 60-talet skakades vi av rapporter om preludinet.
    • I slutet på 60-talet tyckte vi att preludinet var ganska harmlöst i jämförelse med hasch.
    • I dag ligger de amerikanska cigarrettfirmorna i startgroparna för att tillverka hasch i miljonskala eftersom det finns utsikter till, att haschet släpps fritt för allmänt bruk.
    För fem år sen jagade polisen haschförsäljare över Sergels torg. I dag anses haschbruket som tämligen harmlöst. Det ska lukta LSD för att en konstapel ska lyfta på ögonbrynet och reagera.
    Det går alltså framåt här i världen.
    Nu kommer akupunktur som nästa modenjutning. Man behöver inte svälja dyra tabletter. Man behöver inte laborera med otäcka injektionssprutor, man behöver bara sticka nålar i tårna och i örsnibbarna så försvinner all smärta och alla andra obehag i kroppen. Ett sådant undermedel är ju som skapt för att missbrukas.
    • Om fem år kommer vi att förmana våra söner: Kommer du hem och är på nålen, så tar fan dej!
    • Om fem år kommer vi att förmana våra döttrar: Det vill jag bara säja dej, kom inte hemsläpande på någon Nålensnajdare!
    • Om fem år kommer våra husmödrar att hemfalla åt nålorgier för att häva tristessen i förorterna. Gör din hustru lycklig, skänk henne ett inbundet ex av "Mors Nålbrev" till jul!
    Husfäder som "jobbat över" får på skallen när de kommer hemdrullande på morgonkulan:
    — Och som du ser ut sen! Var du så på nålen, att du inte kunde skilja på doktor och tatueraren?
    • Små oskäliga husdjur kommer att söka lycka och harmoni i dessa undergörande nålar. Vi kommer att fyllda av medlidande peka på våra svenska igelkottar och säja: "Stackars vovve, bara valpen och redan så hemfallen åt knark!"
    • Om fem år är det 1977, en kuslig tid att se fram emot, mörka år då polisen kommer att skugga varenda gammal dam med nål i stråhatten och varje syjunta är ett fall för Säpo.
    1977 — en bit på väg mot 1984.
    Att det kommer att ta några år innan det här med akupunktur blir ett mera allmänt anlitat lyckomedel beror på, att vi än så länge inte har fler än en enda akupunktör i landet. Han heter Stefan Kosic och förlöste häromdan en svensk mamma på Södersjukhuset. Med tre nålar i vardera foten och en i vardera handen kände mamman inte ett smack av förlossningssmärtorna. Kosic säjer till tidningarna liksom alla kinesiska akupunktörer sagt tidigare:
    — Metoden är 5 000 år gammal. Ingen vet ännu hur den fungerar, bara att den fungerar.
    Trodde ni som jag, att akupunktur bara är ett bedövningsmedel? Då trodde ni fel. ni också. Kosic säjer:
    — Akupunktur spänner över ett brett fält, metoden täcker bland annat diagnos, förebyggande vård, vanlig symtom- behandling. Dess nyckelord heter "kroppens livskraftbanor". Enligt akupunkturens ABC kan livskraftbanorna påverkas i cirka 800 noggrant kartlagda punkter över hela kroppen. Och påverkar gör man genom att sticka små tunna nålar bara några millimeter in i huden. Man kan också påverka punkterna med elmassage eller elektriska impulser. Det gäller dock att träffa punkterna, först då .blir det effekt på kroppens hälsotillstånd. Kineserna har använt akupunktur som förebyggande behandling, bl.a. har man försökt att redan i moderlivet stoppa dåliga arvsanlag hos fostret.
    Livskrafterna som ska påverkas är dels "yang", som är uppbyggande och positiv, dels "yin" som är nedbrytande och negativ. Det måste ständigt stå 1 - 1 i kroppen mellan dessa krafter, ty det finns inom oss en livsenergi som heter "chi" och den reglerar hälsan. Blir chi störd, blir man sjuk. Chi cirkulerar i kroppen längs tolv lodräta linjer, s k meridianer där yang och yin kan nås med nålar och stimuleras så att chi når jämvikt.
    Konstigare är det inte.
Dialog på länslasarett 1977:
    — Hur var det hos akupunktören idag?
    — Jo, chi fick jag.