Är det så hejsan i Arvika? 
   
nr 10  1967 
■■■ Hemma i stan igen efter en stärkande vecka i Härjedalsfjällen upptäcker man att läsekretsen under ens bortovaro samlat sej till en storartad final i Mummels riksomfattande omröstning »Sveriges tråkigaste stad». 
    En engelsman som heter P. G; Wodehouse och har gett ut en del böcker, som dom säjer ska vara ganska roliga, skrev en gång beträffande en liten engelsk badortsstad så här: »Stan var så tråkig att en dag gick tid vattnet ut och kom aldrig tillbaka».
    Det är en läsare från Sollefteå som citerar detta och tillägger att »Ångermanälven gudskelov inte påverkas av ebb och flod... i Sollefteå finns det inget tidvatten».
    Nej, inte nu längre.
■   Från röstsammanräkningen, som just börjat, kan annars antecknas att vissa förbryllande saker kommit i dagen. Man frågar sej till exempel vad det är som händer i följande städer: Arvika, Halmstad, Härnösand, Höganäs, Karlstad, Lysekil och Vänersborg?
    DESSA STÄDER HAR HITTILLS INTE FÅTT EN ENDA RÖST!
    Beror det på att dom är jätteroliga? Eller beror det på att, kusliga tanke, dom är så likgiltiga att ingen bryr sej om dem? Jag har personligen besökt samtliga. I Arvika åt jag en varm korv med senap en gång och den var inte särskilt mycket roligare än alla andra varmkorvar i riket. Den var som varmkorvar brukar vara, man biter i ena ändan och får en klunk läskande varmvatten i mun. Halmstad tycker jag förlorade några poäng när dom för ett tiotal år sen strök det utsökta smörgåsbordet utan vidare spisning på Grand. Härnösand har jag en speciell klockarkärlek till, och gör man bara Stadshotellet beboeligt igen, ska det bli en fröjd att återvända dit. Höganäs rider väl på gamla meriter från den tiden stan spelade en sådan avgörande roll i svenskt nöjesliv (jfr Strindbergs »Hemsöborna». . . Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus i en svångrem om halsen.)
    Att Karlstad anses vara en rolig stad är inte så egendomligt för mej som en gång bevittnade hurusom en nyrik beg. bilhandlare höll på att riva krogen där för att restaurangchefen bedyrade att det inte finns något som heter Svart Pernod.
    — Herrn måste ha missuppfattat det här, sa restaurangchefen, Svart Renault heter det, inte Svart Pernod.
    — Jag vill ha konjak, jag har inte bett om nån bil, sa bilhandlarn. Ro hit med en svart Pernod nu, det bjöd Olsson från Arvika på i tisdags!
    Sketchen slutade med att bilhandlaren fick en Renault och betalade för en Pernod.
■   Om Lysekil vet jag bara att fiskbullar i hummersås är gott.
■   Om Vänersborg tycker jag. Det är väl Birger Sjöbergs fel förstås, Det är småstadsrart att promenera omkring på de trånga gatorna i Lilla Paris och spana efter den där tjejen, vad hon nu hette. . . hon som hade städdille.
    Borås ligger inte särskilt illa till i omröstningen, men en och annan vill tydligen därifrån verkar det som.
    Nässjö ligger inte heller i toppen på listan, men en Nässjöbo skickar mej ett Albert Engström-citat, vilket på sin tid måste ha varit en snyting som kommit växlarna att skära sej i järnvägsknuten. Engström skrev: »Nässjöborna är Sveriges lyckligaste människor för vart de än kommer i Sverige så har de trevligare än hemma».
  Insändaren tillfogar: »Skriv inte mitt namn!». Nähä! Baktala sin stad går bra om man får göra det anonymt Är vederbörande rädd för att någon mörk afton få en pinnstol i skallen?
    Skänninge ligger rätt långt ned på listan, men en herr Magnusson som råkar vara barnfödd på orten berättar:
    När jag som gymnasist en gång skulle resa från skolstaden, Motala och av denna anledning höviskt framställde en begäran om en enkel till Skänninge i biljettluckan vid Motala C, sade den tjänstgörande statstjänaren med en sorgsen blick: »Visst få du en enkel te Skänninge. . . men, grabben, har du tänkt över saken ordentligt?».
    Sävsjö har i omröstningens elfte timme ryckt upp på en tätplats bland Sveriges tråkigaste städer. Jan Hellgren på Smålands-Tidningen i Eksjö kan berätta färska intryck. Som repetitionsbeväring gick han i sex butiker i Sävsjö för att köpa skinka och öl. Skinka fanns, men inte öl. Slutligen ilsknade kollegan till, stoppade en gammal Sävsjöbo på gatan och sa:
    — Finns det inte öl här i stan? Måste man gå på systemet för att köpa öl?
    Sävsjöbon sa:
    — Här i stan har vi guskelov inget system!
    Visby ligger mycket långt ned på listan med bara ett 20-tal röster. En gute skickade mej Gotlands Allehandas nöjessida och dess bioannonser kanske ger förklaringen till varför stan inte anses så tråkig. Visby har fem biografer. Det här visade dessa biografer häromveckan, se ovan.
    Arg man från Skövde tycker i ett handbrev att Mummels omröstning är orättvis. »Många städer anses tråkiga bara därför att de är militärstäder. Folk som legat inkallade i dessa städer ser på städerna som tröstlösa platser, vilket de ingalunda är, Det militära kvirrandet bör inte uppmuntras av Se.»

    Har ni hört den här?
    — Varför var inte Gustafsson på jobbet i går?
    — Ingenjörn sa ju att jag skulle titta i almanackan om jag inte kunde hålla reda på dagarna,
    — Vad stod då i Gustafssons almanacka i går?
    — Det stod Frida.