Är fruntimmer sämre bilförare än män?
 
nr  36 1961
    Är fruntimmer sämre bilförare än karlarna? Ja, säjer gamla yrkeschaufförer. Nej, säjer vissa experter, sådana som Carl-Gunnar Hammarlund t. ex. som menar, att fruntimren kör lika bra som karlarna, det är bara det att kvinnan så sällan får träna upp sin körskicklighet därför att karln envisas med att ta bilen till jobbet varenda dag. 
    Hur det verkligen förhåller sej med fruntimrens körskicklighet i jämförelse med männens, det får vi väl aldrig veta. 
    Men nu vet vi i alla fall att kvinnan har svårare att lära sej köra bil än mannen. Det har Statens Pris- och Kartell- nämnd bevisat i en undersökning, där alla som tog körkort i Sverige under 1960 varit inblandade.
    Det året tog 125.000 svenskar körkort. Det året var 41 % av eleverna vid landets 760 bilskolor kvinnor. Och de kvinnorna tog i genomsnitt 60 % fler lektioner än de manliga eleverna.
    Vad kostar det att ta körkort i dag? Jo, det beror på var man bor. Är man bosatt i Göteborg så blir det dyrt. Där ligger körkortskostnaden för kvinnliga elever på 800 kr. I Stockholm kostar det 700 kr, i Malmö 600 kr och utanför storstäderna 450-500 kr. För manliga körkortsaspiranter ligger kostnaderna 150 till 200 kr lägre. 
    SAS upplever just nu en kraftig omstöpning som bekant, och medan sopkvasten Curt Nicolin avskedar folk på löpande band, nynnar personalen på den nya personalvisan »Put another Nicolin».
    Ibland har man på Sveriges Radio svårigheter med lyssnarbreven. Det var häromdagen en skånsk beväring som skrev, att alla killarna på luckan ville höra 28 Olsson. Det tog en viss tid för radiofolket att komma underfund med att den skånske beväringen avsåg den bollsparkande parksångaren Tjotta Olsson.
    — Vad ska han sjunga? Fisarkärlek? 
    Jag råkade som den minnesgode läsaren kanske vill ha vänligheten erinra sej, berätta på den här spalten ett och annat om greve Gilbert Hamilton, han med piptobaken. bl.a. påstod jag att han var överste i Jönköping. Fel, påpekar en kollega som framhåller att det var i Eksjö som tobaksgreven var överste, närmare bestämt på I 12, gamla Bondtolvan kallat. Hände sej en afton att översten varit på kalas och på hemvägen passerade Eksjö torg i civila kläder. Mötte en beväring från sitt regemente, en beväring som inte hälsade på översten. Tyckte väl inte han behövde göra det, när gubben var civil.
    — Varför hälsar ni inte? Känner ni inte igen mej? röt den förtörnade översten.
    — Nä.
    — Min tobak har ni väl i alla fall hört talas om?
    — Jassa, å fan, är det herr Tiger Brand själv!
    Vem är det i Östergötland som driver med stockholmspressen? Jag bara frågar, därför att häromdagen var det en östgöte i SE:s lur som sa med andan i halsen:
    — Här är en nyhet, två gubbar med lastbil har knyckt runstenen i Rök och kört iväg med den!
    Det var onekligen en skojig nyhetsgrej, så vi ringde till den riksbekanta Rökstenens närmaste grannar för att kolla saken. Folket i Rök sa:
    — Jaså, nu igen... i våras var det Expressen som ringde och var oroliga för stenen. En person här från trakten hade ringt och sagt att två gubbar med lastbil knyckt stenen och kört iväg med den. Vi säjer väl till Se som vi sa till Expressen, nämligen att Rökstenen är fyra meter i strumplästen, och att det vill till mer än två gubbar och en lastbil för att rubba den! 
    Livet i Bofors avspeglade sej i TV-aktuellt, när man gjorde ett besök på Metalls kongress och ett kvinnligt kon- gressombud från Bofors suckade och sa »I Bofors råder kvinnoöverskott, vilket gör att kvinnan blir mindre använd.»