Årets stora brunnsbal!
 
   nr 18  1962  
■■■ Det här med att dricka brunn är något som jag hittills varit alldeles främmande inför. Det enda jag lärt om livet på brunnsorter har jag lärt av Povel Ramel. Och att sitta på en brunnsort och repartisera en Apollinaris med struntförnäma kanalråd vars osnutna ungar skriker på rökt svan, det har ärligt talat aldrig lockat mej något vidare.
    Det var väl kanske därför som jag lät lite tveksam, när Arne Israelsson, som är chef för Ronneby brunn bjöd mej komma ner till årets stora brunnsbal.
    Nå, Ronneby brunn drivs ju i Resos regi numera och det kunde ju vara intressant att titta lite närmare på hur denna allsångshurtiga folkrörelse burit sej åt för att smälta ihop med en gammal brunnstradition. Så jag tackade ja. Men innan jag reste, slog jag i bok och läste:
“Ronneby brunn, och badort i Ronneby landskommun, Blekinge län, 1 km S om Ronneby med starkt järnsulfathaltiga källor (en del bl a även med alun- och natriumsalter) och genom avsiktlig tillblandning av  arsenikhaltigt vatten. Specialitet: Dietisk behandling, behandling av anemier, njursjukdomar, ämningsomsättnings- samt mag- och tarmsjukdomar m. m"
    Jojo, detta lovade verkligen att bil ett party att minnas.
    Lite spänd inför aftonen viskade jag till hovmästaren: 
    — En sexa arsenik med järnvatten, tack!
    Den gode mannen visade tecken på en viss förvirring. Arseniken var slut för dagen. Ute i hotellvestibulen porlade muntert själva brunnen, och kring den samlades brunnsbalens gäster d.v.s. 200 av länets spetsar, industrikungar och deras brunntimmer, med landshövdingen Thure Andersson och hans maka i spetsenspetsen. Även landshövdingen var tydligen ute för att få sej ett järn. Han sa:
    — Men så brunt vattnet är i brunnen!
    Sen han svalt det, hickade han dock belåtet. Den förtänksamme brunnskrögaren hade nämligen bytt ut brunnsvattnet mot sherry.
    Krögaren tog mej avsides och sa beträffande den ordinarie brunnen:
    — Oss emellan så får man pumpa och stå i två timmar och sen säjer'e plupp och så kommer de en brun soppa som smakar som f—n!
    Förr i världen, sa dr Gunnar Rietz, drack man mera av det ursprungliga brunnsvattnet, men nog kunde det hända att man under de glada brunnsbalerna stärkte sej med andra vätskor. En bål skulle för 100 år sen bestå av 4,5 kannor franskt vin, 8 skålpund socker, 1 citron och brännvin för 45 öre
    Och hur mycket brännvin fick man för 45 öre 1862?
    — Det var mycket det, sa doktorn.
    De 200 som var med om att återuppliva brunnsbalstraditionen i Ronneby den här kvällen, föreföll ha kommit i helt andra avsikter än att bota anemier och ämnesomsättningsåkommor. Landshövdingeparet kom upp i varv och dansade menuett med ett folkdanslag, sjöofficerare från Karlskrona navigerade länets sköna damer i wienervalserna och fänriken Prasart Sribhadung, som stavade sitt namn så redan före partyt (han är från Thailand), sjöng Calle Scheven så det slog lock för öronen på Roslagens ros eller vem det nu var han jammade med.
    Brunnskrögare Israelsson var belåten med sin kväll. Och till pressens inbjudna representanter sa han frampå nattkröken 
    — Ni har käkat för 650 spänn, men de gör e samma för de här va toppen!
    Detta om återupplivandet av gamla kulturmiljöer.
■   0ch så är förste amanuensen
Rutger Gags Åberg vid Vitshistoriska museet sur, därför att han trots goda vitsord inte fick vara med i förra veckans nummer. Nä, de är ju så att även denna sida ibland måste inse sin begränsning. Men den här veckan ska Rutger få chansen. Detta är vad han plockat fram ur sin rika post: 
■   Ordspråksavdelningen:  Inte trodde jag att Caesar var så snarstucken, sa Brutus.
    Att tänka pommes är stort, att tänka frites är större.
■   Blandarstugan: Hårda bud sa Moses tappade stentavlorna på tårna.
    Tandläkaren lagade så han fick bra betalt.
    Vem förser ungdomen med stil etter? Polisen ska företa stick prov hos järnhandlarna.
■   Namnvitsgalleriet: Mitt namn är Rusk och jag lär ska vara en trevlig prick.
■   Hernströmska galleriet: Varför skulle inte Kennedy ha trott på Explorer, när Krusse satellit till Sputnik?