nr 38  1963                                                                                
■■■ Bliv vän med strävsoppen!
    Vi lever just nu i den höst som Karlfeldt kallar vår, i svampplockarnas förlovade tid. Det är ett underbart svampår i år.
    Svamparna växer som svampar ur jorden. Kantarellerna slår rekord i år i både storlek och anta! Honungsskivlingar dränker stubbarna på södersluttningarna och fårtickan bildar här och där heltäckande mattor i skogen.
    Plockarna rafsar åt sej rubb och stubb och konserveringsapparaterna pyser på högtryck. Men kvar står strävsoppen. Varför?

■  Får man dra en lans för strävsoppen. denna förträffliga sopp som folk antingen låter stå och ruttna eller också sparkar sönder? Det är en alldeles utmärkt svamp som sätter en sagolik piff på stuvningen.
    Den svartnar i koket, det är därför folk rädes den. Jag träffade en man i skogen som på fullt allvar sa: Det skulle aldrig falla mej in att äta strävsopp!
    Och ändå har den mannen och alla ni andra ätit strävsopp flere, flere gånger. Dvs. varje gång som ni käkat leverpastej. Dom där svarta prickarna i leverpastejen, det är strävsopp det! Eller falsk tryffel som en del kallar det. Än en gång: Bliv vän med strävsoppen!
    Ett tips till alla som gillar svamp: Åk till Dalarna, helst norr om Dalarna. Där vimlar det av svamp och det är ingen som plockar den. Dalmasen har en fäderne ärvd motvilja mot svamp. Eller
som skidåkaren Sixten Jernberg sa när jag träffade honom en gång i skogen utanför Limedsforsen:
    — Plocka svamp! Nä du, så fattiga är vi inte här på trakten så att vi mås
te äta sån smörja!
    Dummer.
■  Ett stilla krig har utbrutit i annonsspalterna. Krigförande parter är ett par TV-handlare. Så här annonserar en TV-handlare i södra förorterna:
    
    Och en konkurrent anlade genast moteld med denna annons:
    
    Det påminner lite om fighten mellan Expressen och AB för några år sen, när Expressen uppmanade folk att inte säja Expressen till tanten i kiosken utan endast göra ett tecken, tummen opp. Och AB svarade med affischen: Ni som har mål i mun, köp Aftonbladet!
■  Cleopatra, jättefilmen som hela världen snackat om i ett par år, är för dyr för svenska biografdirektörer, så den kommer inte hit. Det är kanske lika bra det. Jag vet fyra personer som sett filmen i New York.
1.   Expressens Ulf Nilsson satt långt bak och somnade efter en timme.
2.  Aftonbladets Åke Whilney satt för långt fram, för att kunna somna. Ljuset var för intensivt och brännande. Han skrev i AB och krävde ersättning för sveda och värk.
3.  Arne Thorén. Sveriges Radio sa: Dom skulle ha behövt en Ulf Thorén för att få sprätt på den här sega historien.
4.  Edgar Antonsson, SE, gick efter en timme och tittade på kortfilm på en bio i nästa kvarter.
■  Ny pirat. Sverige ska i oktober få en ny piratsändare! Ja, sannerligen, det är Pekka Langer som den 22 september reser till Kanarieöarna för att ta hand om de svenska sändningarna över Radio Las Palmas.
    — Det är frågan om kommersiella sändningar för alla de svenskar som doppar sej på Kanarieöarna, bekräftar Pekka. Vi funderar på att döpa om sändaren till »Radio Sydsydväst». Fast vi kommer inte att höras hit hem.
  Jag såg Djurgården spöa AIK med 3— 1 på Råsunda. Gick därifrån med den bestämda känslan av att vara den ende på Råsunda som Knivsta Sandberg inte knuffat i ryggen.
    Knuffsta Sandberg!