Dags att piffa upp elefanterna! 

nr  16 1964

    Så här till våren är det tid att ge er elefant en grundlig översyn. Ingenting gör nämligen så dåligt intryck som att ge sej ut på vägarna med en elefant som är ovårdad och dåligt underhållen i allmänhet.
    Några tips för elefantens vårutrustning:
1)  Elefanten ser håglös ut och står och hänger med slak snabel. Det kan vara en vårförkylning på gång. 
Gör blåstesten. Man blåser kraftigt i snabeln. Om öronen därvid fladdrar på elefanten, är loppet rent. Reagerar inte öronen är det stopp i röret och elefanten är i behov av att snytas. Man binder en säck om snabeländan och håller sedan upp noterna till trumpetstämman ur Aida framför ögonen på djuret. 
2)  Elefanten vägrar att gå. Det kan betyda att han är öm i fötterna. Nagelklippning måste företas. Man stoppar ett kilo fetvadd i vardera örat på elefanten så att han inte irriteras av smattret frän motorsågen.
3)  Elefanten går stelbent. Det innebär att han har fått för lite motion i garaget under vintern. Sätt honom på ett lämpligt jobb under några veckor. Hos sylt- och mosföretaget Bjäre i Karpalund kan han t. ex. få jobb att trampa lingon och mosa äpplen. Enligt annons i dagspressen kan ni själv få följa med som skötare om ni kan konsten att sköta elefanter och dessutom kan sköta er själv. 
     Av sina egna ska man höra det. Utrikesminister Torsten Nilssons flitiga resande i främmande länder har observerats med rynkade ögonbryn av en skribent i Nilssons gamla tidning Arbetet Malmö. Den skriver: »Utrikesminister Torsten Nilsson avlägger besök i Sverige under tio dagar. Han kommer att besöka utrikesdepartementet, kanslihuset, riksdagshuset med flera institutioner. Hr Nilsson hälsas välkommen och vi uttrycker förhoppningen att besöket i Sverige skall bli givande.»
     TT-nyheter: Den 30 maj händer saker på Mallorca. Stockholms Bryggerier och Pripps startar då ett svenskt bryggeri i Palma, en svensk inbrytning på den spanska starkölsmarknaden. Chef för rörelsen: Förre krögaren Hasse Bratt.
     Protest, ropade klarabohemen Olof Johansson i min lur. Jag hade kallat, honom Gangster-Johan på den här sidan för några nummer sen. Det skedde på tal om folk i Klara som bor i sandlådor och trivs med det.
     — Det var över tio år sen dom slutade kalla mej Gangster-Johan i Klara, numera har jag ett smeknamn som jag på min tid fick av skalden Nils Johan Einar... Ferlin alltså. Han kallade mej för intellektuella Johansson och det låter väl bättre?
     — Jo.
     — Får man dra en dikt också? En äkta Johansson?
     — Visst.
Ett höstlöv virvlar förbi
en låda där stan förvarar sin sand
En spårvagn rasslar förbi
den låda där Johansson vilat ibland.

     — Tack Johansson. Sov gott utan att få grus i ögona.
     Vad tycks om den senaste flugan att klistra bokstäver på tröjor? Flickan som just passerade 491-biografen och textat »Denna sida ner» på ryggen, tycker jag tog en uppenbar risk. Dags att RFSU-era ungdomens ekivoka tröjor?
     Inte för att jag är så där kisande rankig med svenska språket, men någon måtta får det väl lov att vara. För ett par år sen skulle allt vara världskul, världsfestligt, världsbra och världsdumt. Sen inföll en period när allt skulle vara stenkul, stenbra, stendumt och stensäkert. I dag ska allting vara jätte. Jättefestligt, jätteknasigt, jättebra, säjer ungarna hemma. 
     Men när dom påstår att dom blivit orättvist behandlade på ett barnkalas och fått en jätteliten tårtbit brukar jag protestera mot deras språk. Men vad förmår en stackars husfar, när TV:ns folk pratar som småbarn. När Mats Lindal i Aktuellt intervjuade en hydrolog om det osedvanligt låga vattenståndet i Östersjön, inledde han intervjun med att säga:
     — Ja vattenståndet i Östersjön är ju jättelågt just nu...
     Ungarna såg på mej och log precis som Perry Mason brukar le mot åklagaren.
     11 öre i timmen blev den klena löneförhöjningen i årets avtalsförhandling, den som är matematiskt begåvad kan själv räkna ut hur mycket det blir för en åtta timmars arbetsdag. Han kan också räkna ut varför LO-vatikanen vid Norra Bantorget nu kallas »88-öresbazaren».