nr 21  1963                                                                                
■■■ Det finns en del människor som säjer att dom aldrig bryr sej om att läsa telefonkatalogen utan väntar tills den kommer på Film. Dem tycker jag synd om, för telefonkatalogen är faktiskt en ganska hejig läsning. Den bjuder både på överraskningar och spänning, som det brukar heta i sämre bokrecensioner.
  Folk heter så roligt. I den utmärkta stockholmskatalogen heter folk Blixt och Dunder, Glader och Goder, Munter och Arg. En fru på Rödabergsgatan som heter Nancy Amour, visade sej vid en påringning vara en liten snäll och beskedlig professorska på 80 år.
    — Jo, nog händer det att det ringer herrar och undrar om mitt namn är något slags täcknamn för en lättfotad flicka. . .
■  Kling och Klang finns också, liksom herrar Skott, Kula, Bohm, Träff och Kanon. I sitt stilla sinne önskar man att dessa fem herrar någon gång skulle råka bli inkallade till samma pluton vid artilleriet. Vilka festliga morgonupprop!
    Mera namn. . .
    Bonaparte finns det inte mindre in tre stycken av i huvudstaden, Kennedy finns det två av och minsann finns det inte både Stalin och Tolstoj också. Nåja, på sätt och vis är det skönt att folk har lite lustiga namn. Alla kan ju inte heta Svensson. Jag känner till ett företag, där dom hade fyra Hansson på samma avdelning. Hansson som var från Skellefteå fick heta Norrlands-Hansson och Hansson som var från Vimmerby fick heta Smålands-Hansson. Då var det värre för den Hansson som var från Hjo, han kallade dom, för Hjohansson.
    Ett annat exempel: Neonskylten till Firma Lustig & Svenssons Putsmedel, möblerades om av studenter en natt så det stod Putslustiga Medelsvensson på morron.
■  Jaga björn är en sed som tagit sej uppmärksammade former denna vår, både i Dalarna och Lappland. Polisutredningar ska klarlägga om skjutningen av björnarna verkligen varit nödvändig. En historia i sammanhanget: Karlsson och Svensson var ute i Dalaskogarna och strövade, när en björn gick till anfall. Karlsson klättrade kvickt som ögat opp i ett träd medan Svensson sökte skydd ett hål i marken. Från trädtoppen såg Karlsson hur björnen sprang över hålet och hur Svensson vips flög upp ur hålet. Så vände björnen på en femöring och Svensson hoppade kvickt ner i hålet igen. Och så fort björnen var förbi, stack Svensson upp huvudet på nytt. Då blev Karlsson i trädet ilsken och skrek:
    — Stanna kvar i hålet din dumjävel, annars kommer du aldrig levande ifrån det här!
    — Dumjävel kan du vara själv, pustade Svensson just som han kom upp ur hålet för sjunde gången. Det är en björn nere i hålet också!
■  Aja baja, säjer tidningen Köpmannen och tar Bildjournalen i örat i en polemisk notis. Vad har BJ då ställt till med? Jo, man har uppmanat alla tuffa gossar och flickor att sända ett kort till mor på Mors Dag den 5 maj. Kortet följde med BJ som bilaga. Vad är det för ont i det då? Ingenting. Men tidningen Köpmannen säjer strängt: »Glöm inte Mors Dag! uppmanar tidningen men själv har man tydligen glömt att ta reda på när Mors Dag infaller. Det är nämligen inte den 5 maj utan den 27 maj».
    Pst. Köpmannen. Mors Dag infaller den 26 maj!
■  Säga vad man vill om Göteborg, men det törs inte farao göra om man är stockholmare. Men en resande representant från Örebro, inga namn dock, kanske får yttra sej? Han skriver och säjer, att Göteborgs bartenders borde träffas nån gång och komma överens om vad två Whisky och soda bör kosta. Representanten som vistats en vecka i Göteborg, redovisar följande prislista. Eggers bar: 15:90, Grand Hotell Haglunds bar: 11:50, Park Aveny bar: 14:50, Palaces bar: 16:65, Guldheden: 13:85. I priserna ingår servis, meddelar representanten avslutningsvis.
■  Sagorna, de gamla som vi tutar i barnen när de ska sova så att de drömmer oroligt på natten, är utsatta för en revision sedan en tid. Hur blir det med undervisningen i skolorna då? Jag var på åhörardag i andra klass i småskolan häromdan och den här ramsan kunde hela klassen rabbla: »Sju sjungande sjömän sjönko i den sjudande sjön».
    Ruskigt va?