nr 12  1963                                                                                
■■■ Har ni märkt att annonserna blivit roligare på sistone? Nej, jag menar nu inte de stora helsidesannonserna som författas av pipskäggiga copywriters på annonsbyråer. Dom var roligare förr innan det hade hunnit gå så mycket kvasivetenskap i dom. Nej, jag menar småannonserna, dom där som folk totar ihop och skickar in till lokaltidningarna när dom har något på hjärtat. Det är dom som blivit skojigare på sistone.
Vad sägs till exempel om den nya tidens sätt att annonsera kurser i Fjäderfäskötsel? I Dala-Demokraten hittade jag den här:
    
    Det är klart att en viss språklig förbistring också gör sej gällande bland småannonserna. Man kan ju inte undgå en viss påverkan av de stora riksannonsörernas språk. Danshaket Pärlan i Hälsingborg annonserar så här i Nordvästra Skånes Tidningar:
    
    Vidare i den skånska nöjesvärlden. Det här läste jag i Helsingborgs Dagblad:
    
    På sistone har också spalterna för förlovningsannonserna utövat en viss dragningskraft på affärsmän som småannonserar i lokalpress. I en norrlandstidning läser man sålunda att en fröken Tion gått och förlovat sej:
    
    Sen kan man ju läsa småannonser därför att det finns småannonser som är roliga utan att mena det. Som i Norrländska Socialdemokraten
t. ex.:
    
  Explosion bryggarbranschen tänker Stockholms bryggerier ställa till med. Arbogabryggeriet, historiskt belastat som tillverkare av »Arbogaölet som kommer efter», har på sex månader byggts om helt och hållet. Ett glasbruk i Småland har pressat fram 1 miljon buteljer på tio dagar för leverans till Arboga. Och vad ska hända?
    Jo den amerikanska läskedrycken »Canada Dry», i USA samma försäljningssuccé som Coca Cola, ska introduceras på den svenska marknaden. Den 15 april börjar tappningen. Den 1 maj finns Canada Dry i butikerna. Stockholms bryggerier säjer:
    — Vi satsar hårt på det här. Den 1 maj håller vi tummarna. Det kan bli en succé, det kan bli fiasko!
■  Genialt tycker jag att det är, Charlie Normans nya namn på programmet » Pop 63» i Melodiradion. Han kallar det för »Barna i Bullerbyn».-
  Den senaste historien kommer inte från Tage Erlander, men den handlar om Tage Erlander.
    Tage Erlander åkte sovvagn och i bädden under honom låg en man och rökte pipa. Erlander bad honom sluta, men mannen bara rökte vidare. Till slut höll statsministern på att kvävas av tobaksröken. Han kallade på konduktören.
    — Vill ni vara vänlig, tala om för den där herrn, sa statsministern, att jag inte kan sova, så som han röker.
    Då sade mannen i underbädden:
    — Vill ni vara vänlig och säga till herrn här ovanför att jag inte har kunnat sova på flera år så som han regerar.
■  Hört i förort: Min dotter (9) har slagit upp med Lelle (8) för att denne är för liten i växten och bara går i första klass.
    Dottern:
    — Han e ju så liten så han kan gå rak och dansa limbo.
■  Journalistiken har sina prövningar, säjer en kollega till mej på Nya Damernas Värld. Här skriver man en lång informerande artikel om landets enda kvinnofängelse, Hinseberg, en artikel om de vinddrivna existenser som vistas där. Man lägger ned all tänkbar möda för att engagera läsarna med sitt reportage.
    Så kommer tidningen ut, och den enda läsare som hör av sej med anledning av reportaget, säjer:
    — 0, det var en så förtjusande säng på bilden från Hinseberg. Vet ni var man kan komma över den?