nr 4  1969                                                                                
■■■ Egentligen finns det ingenting så tråkigt som att flyga jet 8.000 meter upp i luften. På väg till USA i en DC8 mellan Köpenhamn—Bergen
—Seattle—Los Angeles finns det inte mycket att titta på. Norge går an, men Grönland är bara vitt och dött, tråkigheten på landsbygden verkar här mer påträngande än någon annanstans på jorden.
   Jag kommer ihåg första gången SAS flög över nordpolen, vilket ståhej. Sven Jerring var med, gamle polarflygaren Bent Balchen var med, prins Knud av Danmark var visst också med och SE var på plats med fotograf, för det var klart att vi måste ha de första flygbilderna av Nordpolen!
   Men redaktionen var ganska besviken, vill jag minnas, när fotografen kom tillbaka med bilderna. Det var bara vitt, vitt, vitt på bilderna. Han kunde lika gärna ha lagt fram en bunt obegagnade skrivmaskinspapper på redaktionsbordet.
    — Va fan hade ni väntat er? sa fotografen misslynt. Närbilder kanske av jordaxeln och jourhavande smörjaren vinkade med oljekannan?
    Medan Grönland ligger som ett oskrivet A 4 under oss, kommer flygvärdinnan med amerikanska tidskrifter. Man har ju inte sett Esquire och dom på ett tag, så man bläddrar med god aptit.
    Vad skrattar Amerika åt i dag? Vad är det som roar amerikanerna denna januarivecka 1969? Tja, jag har plockat ut lite här och lite där åt er. Var så goda!
    Ned i öst. I “De gröna baretterna’’, den senaste spelfilmen från Vietnamkriget, strövar John Wayne omkring i solnedgången på stranden i Danang. Vad är det för roligt med det? Jo, hela filmen igenom envisas regissören med att låta solen gå ned i öst.
    Man skrattar också åt polisväsendet.
   Fem poliser i Baltimore har fått en varning. De satt i en parkerad polisbil och sprutade tårgas mot varandra.
   Polisman Richard Bergess i San Francisco, degraderades efter att ha rökt marijuana framför stadshuset som protest mot de kaliforniska knarklagarna.
   I Blomington, Indiana, beslagtog polisen ett större paket marijuana. I paketet låg en lapp där det stod: ‘‘Kan drygas ut med hästskit före distribution till konsumenterna’’.
   John Dalton, polisman, krockade i Bronx på sin lediga dag. Nikol Danisi, mannen han krockade med var också ledig och civilklädd polis. Danisi for ur sin bil för att säja Dalton några sanningens ord. Han stack handen i innerfickan för att visa Dalton sin polisbricka. Dalton missförstod gesten, trodde Danisi trevade efter puffran, och drog därför sin egen revolver och sköt ner Danisi. Frederick Gibson, även han ledig, civil, och bilande polisman blandade sig i saken och var tvungen att skjuta Dalton eftersom denne vägrade efterkomma uppmaningen att släppa sitt vapen.
   Till årets plattfot i den amerikanska poliskåren korades en konstapel som skulle hjälpa en mr Vincent Fagan att parkera bilen. Fagan körde över konstapelns båda fötter och fick böta 60 dollar.
    Medicin. Änkan Doroty Haupt, vars mans hjärta sitter i dr Philip Blaiberg just nu, har hemställt att få hjärtat returnerat till sej, när dr Blaiberg inte längre har någon användning för det. Änkan har nämligen på spiritistisk väg fått veta, att hennes man i tämligen argsinta ordalag kräver att få sitt hjärta tillbaka, förr kan han inte få ro sin grav, har han påpekat.
    Sex. En undersökning vid Wayne State University i Detroit, har visat, att av studenterna, är de oavsett vilken timme på dagen, 20 % som alltid sitter och tänker på sex.
   Kanske tänker de på de intressanta avslöjanden som amerikanska jordbruksdepartementet nyligen publicerade om seminaveln. Sen den konstgjorda befruktningen för tjugo år sen började praktiseras inom boskapsskötseln har vissa beteendemönster rubbats hos nötkreaturen. Korna har blivit nymfomaner och tjurarna av i dag har en utpräglad homosexuell läggning. I England försöker forskarna hetsa upp tjurarna med konstgjorda kossor i plast. Inne i kossorna sitter seminstationens tekniker och tar vara på sperman. Det finns arbetsplatser. . .
   Ralph Ginzburg, fälld i rätten för innehållet i den porrtidning han ger ut, sa till domaren att han tänker fortsätta utgivningen. I nästa nummer kommer ett bildreportage visande hårsträn fråm kända amerikaners underliv. Det finns reportageuppdrag. . .
    Politik. När Bobby Kennedy begravdes i somras, sades det i högstämda ordalag att det skulle visa sej, att denne man inte har dött förgäves. Just nu har det börjat visa sej. Bubbelgum med bilder av Bobby Kennedys liv har blivit en försäljningssuccé, 5 cent för ett tuggummipaket innehållande 5 bilder, Hela serien omfattar 55 bilder.
   Den stridbare Adam Clayton Powell, ofta stenfull men alltid lika populär negerledare, sa: ‘‘Ni vita måste förstå, att om det blev väsen och upplopp efter mordet på Martin Luther King, så är det inte ett smack mot vad som skulle hända, om man sköt Adam Clayton Powell!’’
   William Henry Nelson emigrerade till Kuba 1963 och sa vid avfärden: “Amerika har aldrig gjort något för mig”. Härom dagen, sex år senare, återvände han till USA på en gummiflotte och sa: ‘‘Kuba gjorde ingenting heller.”
    Foto. New York Times publicerade årets bildserie, en rad fotografier som moment för moment visade hur en karl klättrar upp i masten på ett gammalt fyrskepp i New Yorks hamn och kastar sej ned på däck och tar livet  av sig. USA garvar åt bildtexten som lydde: Foto: Tack Manning 35 mm Tri — X film, 1000-dels sekund, bländare 8).
    Årets nej kom från de museivårdande myndigheterna i Washington som tackade nej till ett anbud att köpa den kostym som Abraham Lincoln blev skjuten i. Priset var 50.000 dollar. Esquire kommenterar: “Lite dyrt med tanke på att del var hål i sviden. . .
’’