Detta evinnerliga båg med mat!  
 
  nr 1  1965 

    Myndigheterna slog till mot en samvetslös fiskhandlare som köpt in liten sill och sålt den som stor strömming! Det är på tiden att det rensas upp i livsmedelsdjungeln. Det är ju inge fläsk i kotlettfisken heller.
    Både för den som äter på restaurang och för den som lagar sin måltid själv blir det här med livsmedel allt krångligare.
    Oxjärpe vad är tex. det? En korsning mellan en oxe och en järpe? Eller är det fråga om en blandning? I så fall påminner det lite om konservfabrikanten som specialiserat sej på lärkpastejer och gick till Statens Institut för folkhälsan med en anhållan om att få dryga ut lärkorna med lite hästkött. Han sa, att han hade tänkt sej en blandning enligt fifty/fifty principen, en lärka och en häst i varje sats.
    Havslax, vad är det? Lever inte alla laxar i havet åtminstone en viss tid på året? Jovisst men havslax är inte lax. Det är färgad gråsej.
    Gogovurst, vad är det? En korv som tillverkas och försäljes av Konsum. Jo tack, det vet man. Men är den fin? Absolut, särskilt årets produktion. Tack vare den torra sommarens goda gräsbete, fick man fram en ovanligt fin kvalitet på Gogon i höstas.
    Nordsjöål? Vad är det då? Ål förstås, säjer ni inte då! Det är blåhaj i rensat skick Men ingen människa skulle köpa haj, så man kallar den för ål för att få den såld.
    Det största bedrägeriet är dock det här med oxfilé. Det är inte mera oxe i filén än, det är Lindström i Biff a la Lindström. Oxarna har tagit slut för länge sen, jag tror inte vi har mer än ett par av dem kvar i landet. Nej oxfilé är ko alltihop. Såvida det inte är häst, vilket är mycket vanligt på restaurang. Skillnaden mellan oxfilé och hästfilé är den att hästfilén är mörare.
    Strömmingsflundra, vad är det för en konstig firre? Ja, det frågade sej också den, skånske ädlingen som var på hemväg från Hotell Kramer i Malmö en natt i seklets barndom. När han väckte upp personalen på Vällinge gästgivaregård och krävde att bli serverad nattsexa, så sa krögaren förtvivlat:
    - Vi har bara lite strömmingsflundra så här dags.
    - Strömmingsflundra? röt, ädlingen. Vad i helvete är det?
    - Det är två små sillar som ligger på varann.
    - Jasså, förlåt sa ädlingen, då ska vi inte störa.