En läsriktig krönika!
 
nr 7  1962                 
■■■ Den här veckan hade jag tänkt skriva en läsriktig krönika. Det måste man göra om man ska hänga med i utvecklingen. Allt ska vara vänligt och riktigt nu för tiden. Häromdagen gav en veckotidning tips om rattriktiga luncher för långfärdsbilister och en annan tidning kör med en artikelserie som heter Mina sköna trivselriktiga kläder. Vi har diskvänliga tallrikar och sittriktiga byxor. Och då är det ett mycket rimligt krav, att folk skriver läsriktiga krönikor.
    Hur ska då en krönika bli läsriktig? Jo, en av våra främsta specialister i pedagogik föreslår att de små barnen i skolans småklasser ska få ha större frihet i sitt stavande av språket. Vill barnen skriva å i stället för och så ska dom få det. Och vill dom skriva bärj i stället för berg så ska dom få det också.
    Men inte nog med det, barnen ska få stava språket med siffror om dom har lust till det. Skriver barn 2l i stället tvål eller r8 i stället för råtta så ska det få passera.
    Aha, där har vi en väg att slå in på i vår strävan att göra denna spalt läsriktig!
    Vi ska t.ex. inte skriva om ett sjungande femininum med sex i rösten utan om ett 7ngande 5ininum med 6 i rösten som 7nger och 3nar ler värre för att 2la till sina konkurrenter.
■  Vad år då d1a? Jo d1a är vad som är kvar av SAS service sedan Curt Nicolin kom in i bilden. När man förr i världen reste med SAS inrikeslinjer, kunde man få en ganska hygglig lunch ombord. Idag återstår endast två små leksaksskorpor. Nicolin är inte den som tänker pl8ra bort några slantar på passagerarnas trivsel. En fråga bara: Får man låna en papperserv1 om man har egna mat6mackor med sej?
är inte den
■  Har det aldrig varit fart på utlandets intresse för Saab förr så har det blivit det nu. Carlsson på tak1 vann ju Monte Carlo-rallyt på Saab Och nu skriver hela världens tidningar om det lilla svenska underverk1. Robert Glenton i Sunday Express i London skriver t.ex. :     »En av de piggaste och 3vligaste småbilar jag nånsin kört! Varför har vi inte mötts förr. Och nu ryktas det, att en medlem av den kungliga familjen står på väntelistan för en Saab»
    Att någon i engelska kungahuset köper en Saab, ja längre kan en bil inte komma i Storbritannien.
    Grattis. Linköping!
■  Visste ni att när Gynnar Oldin visar film för oss i TV, så är filmerna ofta en lika stor nyhet för honom som för oss? Det är nämligen så pass ont om tekniker på Sveriges Radio, så Oldin har väldigt svårt att få någon som kan köra upp filmerna för honom innan de ska visas i
TV-rutan. Teknikerna har alltid någonting annat att göra, när Oldin kommer med sina rullar. Men nu har Oldin lärt sej hur han ska ta teknikerna, så nu får han alltid filmerna vevade för sej innan sändningen. Han säjer bara så här:
    — Grabbar, vill ni köra den här filmen för mej innan vi sänder? Det är två pornografiska scener mitt i, som jag ska redigera bort!
■   Vad nu då? Hönseriägare Nilsson i Gislöv trodde häromdan att hans bästa värphöna gått och blivit 7k. Hon värpte nämligen 1 runt ägg! Det har inte hänt på alla hans 30 år som hönseriägare, att hönsen börjat värpa ping-pong bollar. Nilsson kunde inte l8 bli att gå till fotografen med ägg1. Blir det kyckling så småningom av det, funderar han på att döpa den till Klot Johan.
■  0ch så kanske det passar med den senaste anekdoten från Moskva? Telefonen ringer i Jurij Gagarins bostad. Barn1 svarar:
    — Nej, pappa är inte inne, han är uppe i världsrymden Han, av4des för en 1/4 sen så han är hemma om 1 timme.
    — Träffas mamma då?
    — Nej mamma är inte heller hemma. Hon har gått för att köpa mjölk, så hon är inte hemma igen förrän om 3 timmar!
■  Vitshistoriska museets samlingar växer. Förste amanuensen Åberg br8as med 4 stora 3lådor med i bidrag och måste snart rat10nalisera arbetet genom att införa 80normation, som han säjer.
    Till avdelningen Revypanoptikon har kommit följande: Hon spela piano med händerna och lutade med huvet.
    — Vill du spela nåt i A-moll?
    — Hjo gärna!
    Blandarstugan: Det var roligt så länge det varade, sa bakterien.
    Namnvitsgalleriet: Mitt namn är Gräs, jag är uppväxt här.
    Mitt hamn är Påle och jag känner mej nedslagen.
    Ordvändarsektionen: Skillnaden mellan en skinnknutte och en ängel är att den ena är en vinande skit och den andra är skinande vit.
    Forminnessalen: Två handelsresande möts i tågkupé:
    — Vad reser ni i?
    — Margarin.
    — Hur går det?
    — Som smör!