Säj mej vad som fulast i Sverige är
nr  19 1971
    Vad tycker ni är det fulaste i Sverige? Är det stationsbyggnaden på Arlanda, Domus nya bunker i Avesta centrum eller Åke Wilhelmsson på TV? Är det torget i Sävsjö, kyrkan i Skånes Fagerhult eller Cornelis Vreeswijk med naken överkropp?
    Av allt det där tycker jag nog att Domusbunkern i Avesta tar priset, en hundra meter grå betongfasad mot huvud- gatan. Man väntar bara att osynliga luckor ska öppnas i murarna och kanonpiporna sticka fram. Det är likadant i Östersund, där fick dom riva flera gamla fina kvarter för att Domus måste bygga en bunker mitt i stan. Likadant i Örnsköldsvik, massor av kåkar i gammal klassisk norrländsk träempire revs ner för att det skulle bli bunker.
    Ibland frågar man sej: Hur bär dom sej åt, de styrande inom kooperationen, när dom får kommunalgubbarna att riva halva städer för Domus-bunkrarnas skull? Och hur får dom byggnadstillstånd? Skulle jag komma larvande till min byggnadsnämnd med ritningar på en kåk som liknade en Domusbunker skulle dom skratta ut mej.
    Nåja, Domus är inte ensam om betongiseringen av svenska byggarter, Tempos varuhus i Kalix får ni inte missa när ni bilar norröver. Det är nog den gräsligaste bunkern vi har.
    Men det fulaste jag vet i Sverige är ända inte dessa trista bunkrar utan spannmålssilona i Mjölby! Stan har bara en monumental byggnad, och det är dessa betongtorn där lantbrukarna i det, omgivande landskapet förvarar sin spannmål. Man får visserligen ta säden dit man kommer och visserligen heter stan Mjölby, men i alla fall...
    Frågar man kolleger och vänner om vad de finner fulast i Sverige så varierar buden.
    En 38-årig redaktör ansåg att det fulaste är grustagen på Mälaröarna, ute på Ekerö har grusskojarna fått härja i landskapet så det liknar ett slagfält från första världskriget.
    En annan redaktör menade att torget i Sävsjö, en oändlig grusö med en förskrämd korvkiosk som enda byggnadsverk, torde ligga bra till för ett SM i fulhet.
    En 29-årig fotograf, som plåtat det mesta i Sverige, menade att han aldrig sett något fulare genom sin kamerasökare än ett tämligen nybyggt radhusområde åt Enköpingshållet till, "skulle man låta finnar, jugoslaver och deporterade norrlandsarbetare bo på det viset, så skulle massmedias miljöreportrar slå larm på stubben".
    Spridda röster fick också Stora Hotellet i Älmhult, Hotell Sheraton i Stockholm samt Gröna Lunds fasad mot Stockholms ström.
    En resande ekonom sa tvärsäkert, att Sveriges fulaste hus är gamla sparbankshuset i Örebro, en fabulös riddarborg i tegel, där en gång Hjalmar Bergman växte upp och där Nerikes Allehanda numera har sina redaktionslokaler.
    Ute på ön menade gubbarna att det fulaste i skärgården är hotellpaviljongerna på Utö, dessa pensionatsskrapor i trä som väl endast Kar de Mumma och Arne Weise kan finna något vackert i.
    — Annars är väl Åke Wilhelmsson på TV det fulaste vi har i landet? sa Söderlund i viken.
    — Mja, sa Öberg med Pentan. Jag tycker han liknar Max von Sydow.
    — Ja, sa Söderlund, när von Sydow skulle korsfästas och personalen på Golgata drog i första spiken, då såg han ut som Wilhelmsson.
    — Då tycker jag det är värre med Vreeswijk, sa Oskarsson på udden. När dom visar Cornelis med naken överkropp, då byter jag kanal.
    Pettersson med Archimedesen tyckte för sin del att det fulaste i Sverige är bilen "Tjorven", Kalmarlådan kallad.
    Det finns med andra ord mycket fult i Sverige. Jag har uppdrag att sätta mej i reportagebilen för att resa ut och söka det som är allra fulast. Vi ska hitta det fula och åka dit, fotografera det, förhåna det och kanske bidraga till att det kommer bort och ersätts med något vackert. Åke Wilhelmsson kan vi väl inte göra mycket åt, men fula fabriker kan döljas, fula hus kan målas om, fula kiosker och busshallar kan rivas.