Gör inget, gillar inget, ointresserad av allt! 
     

nr 50 1970 
    Man ska aldrig säja aldrig, heter det, men den här veckan har jag fått klart för mej att det är just ordet "aldrig" som folk aldrig kan låta bli att säja. Svenska Gallupinstitutet har intervjuat 2 000 svenska män och kvinnor om deras intressen, och det är rent märkligt vad mycket det finns som folk aldrig gör.
    Själv är man kommen upp i fyrtioårsåldern och man vill ju gärna gälla för att vara en andligt vital person med aptit på det mesta här i livet.
    Sanningen är emellertid den, att vi fyrtioåringar inte är särskilt intresserade av nånting.
*  Vi gör aldrig något.
*  Vi ogillar det mesta.
*  Vi saknar intressen för resten.
    Det är den dystra kontentan av "Svenska Folket 1970", en bok från Gallup och försäkringsbolaget Ansvar. Vårt starka ointresse för det mesta delas av många svenskar i andra åldersgrupper.
    Lite var trodde vi t ex att svenska folket numera semestrar utomlands, på Kanarieöarna, Mallorca och så. Gallup visar att 74 procent av oss aldrig åker utomlands utan semestrar i Sverige. Men vad i herrans namn vi gör i Sverige, är svårt att förstå.
*  46 % går aldrig på bio
*  70 % går aldrig på teater
*  86 % går aldrig på konsert
*  67 % går aldrig på museum
*  67 % går aldrig på en konstutställning
*  74 % går aldrig på ett föredrag eller en föreläsning
*  80 % går aldrig i kyrkan
*  93 % går aldrig i frikyrkan
    Nej, säjer ni kanske, vi sitter väl hellre hemma i den goda brasvärmen och läser något uppbyggande. Ja, en del kanske, men 31 % läser aldrig en skönlitterär bok enligt den här undersökningen. 50 % läser aldrig en facktidskrift.
    Då sitter vi väl hemma och drar en spader? Icke sa Nicke. Vi är inte särskilt hemfallna åt poker och tocket elände heller. 85 % av folket spelar aldrig kort om pengar. 88 % av folket spelar aldrig roulette.
    Det får väl räcka med alla pengarna som varenda människa kastar ut på penninglotteriet, säjer ni. Ha, 49 % av svenska folket spelar aldrig på penninglotteriet! 56 % struntar i att tippa eller spela på toto.
    Då sitter dom väl hemma och super då? Nej, inte det heller, av oss medelålders är det bara 14 % som dricker sprit så ofta som 2 ggr i veckan.
    Aha, säjer ni, för ni tror att ni har kommit på nåt, folk ligger förstås och hånglar med varann vinterkvällarna igenom! Trodde ni ja, men Gallup berättar att svenska folkets intresse är matt även på den punkten.
9 % svarar helt frankt att dom saknar intresse för erotik! 27 % går med på att dom har "något intresse" för erotik. Vidare får man veta att 33 % helt saknar intresse för politik, medan lika många, 33 %, har "något intresse" för politiska ting. 68 % ogillar studentdemonstrationer, 81 % ogillar politiska demonstrationer mot ambassader etc.
    Men något måste väl svenska folket tro på, något måste det väl gilla och gå upp i? Föreningslivet kanske, åtminstone inom idrotten?
    Ack nix, 69 % uppger sej helt sakna intresse för tävlingsidrottande, 59 % säjer att dom helt saknar intresse för klubbliv.
    Dom kanske samlas hos varandra till bönestunder? Knappast. 28 % vägrar att tro på en Gud som styr världen. 42 % tror inte att man kommer till något himmelrike för att man sköter sej.
    Går folk upp i jobbet så helt och hållet, att det kanske slukar människors energi till hundra procent?
Mja, rapporten berättar att 26 % av oss helst skulle vilja byta jobb. Men samma rapport säjer att 62 % av oss är nöjda med chefen. Och dessutom har inte mindre än 73 % bestämt sagt ifrån, att dom inte ens kan drömma om att flytta från den kommun där dom för tillfället är bosatta.
    Folket har det bra. Endast 15 % har haft tandvärk under senaste halvåret, 74 % har sovit jättegott och nästan hälften, 45 %, har sluppit förkylningar.
    Detta folk som ogillar det mesta saknar intresse för resten och aldrig hittar på någonting men ändå har det så jättebra, har det då inget enda gemensamt intresse här i denna världen?
    Jodå ... men det dröjer väl nån vecka till innan Hylands hörna kommer tillbaka. Undrar om "Gubben i lådan" blir med i år?
    Och hur blir det med Siw?