Han hade varit med förr, Kerj!
 
           
nr 11  1962  
■■■ Det är alltid roligt att få nya kolleger. Den här veckan hälsar vi earlen av Snowdon, d v. s. prinsessan Margarets kille, Tony Armstrong Jones, välkommen i branschen. När Tony för en tid sen tog jobb på Sunday Times, krävde journalistföreningen i England, att han skulle bli medlem i fackorganisationen om han ville ha presskort. Tony ansökte om medlemskap och nu har han fått sitt presskort.
    Ack ja, vem minns inte sitt första presskort. Man var 17 år och hade 250 kr i månaden på en landsortstidning. Man bar kortet närmast hjärtat och såg med tindrande ögon fram mot söndagen, då det skulle bli allsvensk fotboll på Vallen och man skulle bli i tillfälle att forcera spärrarna till den heliga pressläktaren. Söndagen kom, stora starka karlar med Vallen i mössan gjorde honnör och bugade på en gång. Man tog plats bland de stora på pressläktaren, tuffa pojkar mej kända signaturer — riksbekanta scribblers som var så kända, att dom inte hade behövt visa sina presskort på tio år.
    Det var, förstår du Snowdon, ett stort ögonblick. Desto smärtsammare blev därför upptäckten, att det hade smugit sej in en katt bland hermelinerna. Mitt på denna heliga pressläktare satt en av stadens tvivelaktiga personer, symaskinsagenten Jansson.
    — Har du också presskort?
    — Nä, sa Jansson, men här har jag suttit i fyra år på ett gammalt lånekort från Stadsbiblioteket.
    Senare föstår du Snowdon, har jag upptäckt, att det finns gränser även för presskortets förmåga att öppna portarna till sällsamma världar. Jag vet inte om du känner Kerj Jonsson? Jo han har presskort. för han är en av de mera färgstarka idrottsskribenterna här i landet. Men, ser du, Snowdon, när det drar ihop sej till internationella evenemang, Olympiska spel och VM och sånt, då brukar arrangörerna försätta de ordinarie presskorten ur spel och införa egna presskort Och nu var det ishockey-VM i Krefeld i Tyskland för några år sen. Jo, Kerj hade fått presskort. Och hans fotograf hade presskort Men Kerj hade två fotografer med sej och fotograf nr två saknade kort.
    — Ta mitt, sa Kerj.
    — Du då? sa fotografen.
    — Det ordnar sej sa Kerj för han hade varit med förr. 
    Och alla som var med i Krefeld minns ännu med gripenhet den sketch som varje afton utspelade sej vid spärrarna till ishockeystadion. Det uppstod alltid en ring av stadiga vaktmästare kring Kerj. På upprörd tyska försökte de förklara för Kerj, att det fordrades kort. Och det slutade alltid med att Kerj röt på dånande stockholmska:
    — Är ni inte kloka era förbannade apskallar, tänker ni vägra Hans Höghet Kungen av Siam att komma in?. . . Undan här, ge plats för Konungen av Siam!
    Sa Kerj, sträckte på sej i hela sitt majestät och marscherade med högburet huvud rakt genom spärrarna.
    För, ser du Snowdon, Kerj hade varit med förr.
■   Hört: Humor, sprituella avd...
    Johansson ska få medalj. Han har suttit på Venngarn 20 gånger och nu funderar dom på att ge'n Litervis et Antabus.
    Det är samma sak med Svensson han har druckit rödsprit i tre år’ nu. Fast det kunde man ju förstå att det skulle gå så, han var ju primus redan i skolan.
■   Rutger Gags Åberg, amanuensen vid vårt Vitshistoriska museum, vill med en djup bugning tacka alla läsare för veckans bidrag till samlingarna. Han säjer:
    — Detta är fantastiskt. Vitsen är inte död, den bara låter så. Hör bara:
■  Fornminnessalen:
    Varför får inte jag smita, när pannkakssmet.
■   Blandarstugan:
    Läraren pekade ut Paris med sin kartnagel.
    Soldaten är sårad, ge honom en salva.
    En flygvärdinnas barn har en mor som far.
    Skämt åsido, sa frukthandlarn när han sorterade frukt.
    Du är dig lik, sa dödgrävarn.
■   Ordvändarsektionen:
    En snygg figur är inte bara avgörande för den som vill vara välklädd utan, utan välgörande för den, som vill vara avklädd.
    En herre tittade på en våning. Kontant: 20.000 kr. Förvåningen var stor för förvåningen var liten.
■   Hernströmska Galleriet:
    Varför arbetar inte alla när en flaska öl?
    (Den vitsen begrep ni kanske inte. Bruksanvisning: Flaska öl en tredjedels liter. Alltså: Varför arbetar inte alla när en tredjedel sliter.)
    På lasarettet i Prag skrev dom ut en tjeck i går.
    Varför simmar inte Hemmets Veckotidning när Sesam?
    Förste amanuensen Rutger tackar så länge.