Här får ni chansen statister! 
        
nr 2 1964              
••• AB Svenska Ord, som ynglar av sej som en nyter kaninfamilj, har nu fött barnet AB Svenska Bilder som ska göra film tillsammans med SF. Och mitt i vintern ställde Tage Danielsson och Hasse Alfredson till med ett stadslopp i Kungsträdgården. Snön lyste vit på taken och skinnet lyste blått på statisterna som joggade utmed gatorna i ärmlös bomullströja och korta satin brallor.
•   Det här med statister har alltid fascinerat mej, folk som offrar sej för konsten utan att någonsin få sitt namn i reklamen, 17 herrar frös i tio dagar mitt i vintern för att Svenska Bilder skulle få sina bilder. Arvodet var 50 kronor per man och dag för denna anonyma gärning inför kamerorna, På bilden här bredvid går fältet ut fint i starten. Och jag tänkte att dom för en gångs skull borde få sitt namn i tidningen. Ske alltså: Herrarna heter: 12) Sune Brodin, 12) Björn Nygård, 12) Bjarne Naes 12) Birger Hamrin, 12) David Boolh, 12) Bernt Stellin, 12) Lasse Lundstedt, 12) Johnny Björling, 12) Rutger Wachtmeister, 12) Lennart Simling, 12) Alexander Fira, 12) Sven Lindqvist, 12) Kurt Öberg, 12) Ronny Lundin, 12) Franklin Perlitz, 12) Halvar Ohlin, 
12 Gilbert Nielsen.
    Vad är det för folk? Tja, bland alla statister och fotomodeller finns det en och annan som har borgerliga sysselsättningar, Hamrin t. ex är dekoratör, Stellin är handelsresande och Rutger Wachtmeister är kapten. Och så har vi Johnny Björling som är cirkusclown, Söders ende. Flertalet startande är pensionärer i det civila.
    Det kostar på att ligga i lumpen som repgubbe, hörde jag en som sa häromdan. Jo, visst kostar det på, särskilt för kronan. Man har nu räknat ut att det kostar precis på öret 38 kronor för kronan att hålla en repgubbe igång i dag. Det är åtskilligt mer än för några år sen, men så har ju soldatpenning och familjebidrag och bostadsbidrag ökat en del.
    Historia: Mannen hade skurit sej i fingret och gick till doktorn. 
    — Var vänlig klä av er bakom skärmen, sa doktorn.
    — Klä av mej? Jag har ju bara skurit mej i fingret.
    — Gå in och klä av er karl!
    — Men jag har ju bara skurit mej i fingret.
    — Går ni inte in och klär av er, så åker ni ut!
    Mannen suckade, gick bakom skärmen och klädde av sej. Det satt en naken karl där förut och mannen sa:
    — Det är ju fan att man ska behöva klä av sej när man bara har skurit sej i fingret.
    — Ja men jag då, sa han som redan var naken, jag kom hit för att läsa av lyset!
    Har redaktörn hört den historien? frågar en herre vid namn Hans Gustafsson.
    Svar: Ja.
    Orsak och verkan? Mjölkcentralen i Stockholm ökade sin omsättning under 1963 till 608 milj. mot 564 milj. 1962. Men dom tror inte att det helt och hållet beror på spritstrejken.
    Ozon är fint, har man fått lära sej redan som liten scout. Ut i den ozonrika svenska granskogen och sug lungorna fulla! manade man svenska folket i Sport 60, den senaste spänstpropagandan. Men häromdan läste jag i en liten Prismabok av Mota Bergmark att man ska andas lagom:
    »En sak att vara tacksam över är att luften aldrig blir så ozonmättad som viss turistpropaganda talar om. Det skulle ingen överleva. Man få aldrig höra turistorterna skryta med sin härliga cyanvätemängda luft eller sin underbara kolosrika atmosfär. Ändå vore det rena hälsan jämfört med ozonmättad luft. Ty cyanväte är endast tiondelen så giftig som ozon, och koloxid knappt hundradelen! Ozon är en modifikation av syra O2 • O3, = ozon grekiskans ozcin, lukta. Den friskdoft man känner i barrskogen efter regn kommer icke från ozon. Ozonlukt förnimmes redan vid 0,1 miljondelar (0,00001 % ). - Koncentrationer på 2 miljondelar dödar marsvin. Höjs halten ytterligare dödas allt levande från bakterier till människor.
    Andas lugnt i skogen så ni inte råkar in i farozonen! (Vitsa själv på måndagar så får ni se.)
    Förr i världen styrdes detta utmärkta land av de fyra stånden, adel, präster, borgare och bönder av vilka adeln hade mest att säja till om. Numera har vi riksdag och där ligger adeln visset till, i första kammaren finns det bara en enda adelsman kvar, kapten Ivar Vingin från Lundsbrunn i Skaraborg län.
    Håll ut, dyre ädling!
    För övrigt håller jag med en man i bekantskapskretsen som konsekvent ger sina vänner och anhöriga presentkort i julklapp. Han förklarade sej och sa: 
    — Ger jag ett presentkort på 50 kronor så är det värt 100 kr för mottagaren. För så fort julkommersen är över, ställer affärerna till med jätte-REA och säljer ut allt, som inte gick åt till jul, för halva priset!