Hur kan man ligga på Hjördis med skorna på? 
 
   
nr 14  1974     
                                                                                    
 ■■■ Välkomna ska ni vara till Karlssons i Hallunda en ung familj som gifte sej i höstas.
  I sängkammaren ligger Susanne ovanpå Eva. Vid fönstret ligger Karin under Urban, och herrn i huset, som just kommit hem från jobbet, kastar sej raklång på Kristin. Över denna idyll strålar Petronella, allt är frid och fröjd ända tills unga frun kommer in och får se vad som pågår. Hon kastar sej framstupa över Edward och ryter förtvivlat till sin man:
    — Är du inte klok? Hur kan du understå dej att ligga på Hjördis med skorna på?
    Vad är detta för jädrans orgie?
    Det är ingen orgie. Det är en vanlig svensk förortsidyll. Hjördis är ett överkast. Susanne är ett täcke. Eva är en dubbelsäng. Urban är en soffa som trasmattan Karin sträcker ut sej under. Petronella är en lampa. Edward  är en pall. Kristin är en soffa. Och unga frun är förbannad för att karln ligger raklång på Kristin med skorna på. Visserligen ligger Hjördis mellan karln och Kristin, men det gör inte saken bättre.
    Den här familjen har köpt möblemanget på Ikea, hela rasket. På detta varuhus ska allting heta någonting. En skrivbordshurts heter Tore. En fåtölj heter Rudolf. En hylla heter Bosse. För att inte tala om plastmattan Ella, gardinen Hildur och påslakanet Viola. Och allt detta bohag inramas av Alfred, för Alfred  är en tapet. Det finns en tapet som heter Melker också,  med romantiskt blommönster, 17:50 rullen.
    Jag vet inte varför den här killen Kamprad, som äger Ikea, döpt alla sina prylar på det här viset, men det kanske säljer. Jag vet bara, att påhittet vållar ganska lustiga dialoger i varuhuset om dagarna, när äkta par jagar runt efter prylar.
  Ung flicka ropar till fästman:
    — Fick du tag i Désirée?
    — Ja.
    — Tog du‘na?
    — Nä, hon hade så taskiga ben.
    Äldre människor spärrar upp ögonen och förvånas. De kan ju inte veta att Désirée är en stol.
  Dagens Nyheter behöver inte ta illa opp om husmödrarna i Kungens kurva säjer att Pernilla är i långrandigaste laget, för Pernilla är ett överkast med ränderna på längden (69 kr).
    — Vad tycker du om Diana?
    — Jovars, men lite bred va, går inte in i hallen.
    Diana är en safaristol.
    Somliga prylar är det leveranstid på. Rosenkindad dam vid informationsdisken:
    — Hur många veckor tar det innan jag kan få hem denna underbara Adam? Adam är en säng.
•   Tapeten Melker var vid mitt besök översållad med blommor. Han hade kanske namnsdag. Marknadsföringen myllrar varje dag av personer som inte är personer utan något helt annat. Onkel Ben är ett risgryn Gunilla är ett stearinljus Andy är ett rengöringsmedel Johnson är en motor, som går endast om man kommit ihåg att öppna bensinkranen.
•   Aurora är en restaurang. 
•   Asta är en orkan i USA. 
•   Sverre heter Viking i efternamn och är flygmaskin hos SAS.
•   Pompe är en fritös som saluförs av Nils-Johan. Petar man bort namnlappen, står det “Kartoffelkucher Fritz” under, så dom har namndille även på den tyska marknaden.
•   Albin är en båt. 
•   Felix är en gurka.  
•   Isabella var en dålig bil. 
•   Algot är en blåbyxa. 
•   Sibylla är en varm korv.
•   Gloria är en sardin som ligger i tomatsås. Gloria extraknäckar också som margarinet med världens äldsta slogan, Sic transit Gloria mundi (Gloria, smakar transkit redan i munnen).
    Ur led är tiden. Soffor och trasmattor, sardiner och påslakan har vackra namn, som de ärvt från mänskligheten, själva har vi bara våra personnummer kvar. Dem lär vi få behålla för ingen drömmer väl om att döpa en grytlapp till 250516-683.
    Det är endast för oss stackars människor som det namnlösa  eländet väntar. Våra kungar berövas oss, våra namn berövas oss, våra store ledarnamn inte minst.
    Per Albin, folkhemsbyggarn i går, relanserad konservöppnare i morgon.
•   Kvar har vi bara talman Allard. Han heter Henry. Det vet väl alla att med Henry menas en plåtlåda som man röker fisk i. Hur ska det gå för Allard? Ska han någonsin bli ett namn? 
    Ack nej, på sin höjd blir han 211111-696 med svenska folket.