Jag, en ensam kämpe för kaviar i burk! 

  nr 24 1970 
    Sakta men målmedvetet håller jag på att bli en kändis, åtminstone i snabbköpen. Föreståndarna i de stora snabb- köpsbunkrarna känner mej som galningen som kommer in ett par gånger om dan och frågar efter Fyrtornets Slotts- kaviar i burk.
    Somliga kämpar för fred i Vietnam, andra kämpar för att rädda älvarna i Norrland undan Vattenfalls lömska anslag och det finns dom som vigt sitt liv åt kampen för frihet åt cirkusdjuren. Personligen för jag en oresonlig kamp för alla människors rätt att köpa Fyrtornets kaviar på burk.
    SEN JAG blev så stor att jag kunde försvara mej har jag envetet värjt mej för folk som försökt tratta i mej annan kaviar än denna. Jag minns en faster som försökte breda Ejdern i tub på min knäckebrödsmacka. Hon gör inte om'et för ja drog åt mej mackan så hon fick hela knäet fullt av Ejdern.
    Jag minns ett skolbespisningsbiträde som försökte smeta Drotten ur tub på ett fralla i skolan. Jag protesterade högljutt men biträdet envisades. Till slut var jag tvungen att slå knytnäven i disken och ryta ett rungande NEJ. Det var inte bara mitt fel att tuben låg just där näven träffade. Men fyra tredjeringare, som hade fått Drottens kaviar på slipsarna, jagade mej runt gymnastikhuset i tre varv innan de fick tag i mej.
    HELA min ungdom var en lång rad av attentat på kaviarfronten. Hela min omgivning tycktes förena sej i en gemensam offensiv med syftet att tvinga i mej annan kaviar än Fyrtornets. Först vid myndig ålder blev jag en fri man, en själv- försörjande 21-åring med rätt att köpa Fyrtornets kaviar i blå rund burk.
    I DAG när jag hunnit till medelåldern, är jag åter utsatt för trakasserier. Nu är det inte längre enskilda personer som jävlas utan hela livsmedelshandeln. Är det makterna som driver sitt spel?
    Det fattades kaviar i burk i matsäcken när vi skulle ut till ön. Jag störtade per automobil i väg till närmaste köpcenter för att komplettera utrustningen på denna punkt.
    Den första snabbköpsbunkern innehades av EPA. Livsmedelsavdelningen utbjöd till sina kunder två hyllmeter Kalles kaviar och en halvmeter Ejdern. Men ingen Fyrtornets i burk. 
    Nästa bunker drivs av Metro. 1,4 meter Kalles, 0,5 meter Ejdern.
    Jag hastade vidare till centrets tredje bunker som kröntes av ordet Domus. Sammanlagt 2 meter tuber med äcklig smet som är rosa och bestar av olja och mannagryn, men ingen riktig kaviar i burk!
    Var det makterna?
    NEJ, säjer Söderlund i viken som har barn ihop med snabbköpsbranschen. Dessa tre snabbköpskedjor har med datamaskin räknat ut, att det är så få människor som vill ha kaviar i burk, att det inte lönar sej att föra artikeln. Den stryks från sortimentet helt enkelt. Och eftersom det är Kalles kaviar som har hälften av kaviarmarknaden i Sverige, så blir i framtiden sannolikt så, att endast Kalles kaviar kommer att finnas i landet.
    Det kommer inte heller att säljas något annat te än Liptons. Vi som dricker Hornimanns ligger illa till i framtiden, när mänskliga aspekter på handeln försvinner helt och datamaskinerna får härska ensamma. DATAMASKINERNA kommer att räkna ut att folk inte längre köper rödvin med kork och därför kommer alla rödvinspavor att förses med dessa eländiga kapsyler som läcker så att rödvinet blir surt som ättika.
    Maskiner kommer att räkna ut att vi bara behöver en sorts tvål, en sorts kaffe, en sorts tvättmedel, en sorts brännvin,  en sorts bilar, en sorts utbildning och en sorts fruar.
    Man brukar säja att en människas utveckling till tjuv börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.
    Det är likadant med den datastyrda rationalisering av handeln som just pågår, det börjar med Fyrtornets kaviar i burk och slutar med ett 1984, där vi alla sitter i overall och röker samma folkcigarrett till samma folkkaffe och lyssnar till samma folkschlager, den enda som blev kvar sen datamaskinerna röstade bort alla andra melodier.
    Ack, käre gamle kvartershandlare på hörnet, var håller du hus med ditt rika sortiment, din vänliga service, din vackra ambition att vara kunderna till lags och dina hyllor fyllda med Fyrtornets kaviar i burk? Finns du ännu i sinnevärlden, så öppna åter din butik! Jag tror att du skulle få rätt många kunder bland alla dem som tröttnat på supersnabbköpens opersonlighet och tröttnat så att få armarna "uppvridna" på ryggen i polisgrepp, därför att de misstänks ha snattat en påse kardemumma. Jag tror att alla dessa kunder i dag skulle vara beredda att betala lite extra för din service. 
    Öppna, så kommer vi!