Kär bil har många namn!   
nr 1  1963                 
••• Man ska då alltid ställa till det för sej. Som läsarna har haft vänligheten erinra sej, så råkade jag i någon liten bisats härommummel säja, att var det någon som visste flera smeknamn på våra vanligaste bilmärken, så skicka gärna en rad om saken. Det kom 226 brev med smeknamn.
    Med ett minimum av slutledningskonst kan ni alltså räkna ut, att jag för min del kan se tillbaka på en sprättande helg. De här smeknamnen plockade jag ut: 
    Hitlerkälke, Älgläpp, Torrklosett (Inget vatten, bara . . .). Bond dass (Varken vatten eller värme). Ramlösa  (Fribärande kaross), Skogvaktarcykel, Rapsbagge. Scaniaspillning. Och Ola Hammarsten i Falun drog en liten historia på köpet:
    — Vet ni varför det är två avgasrör på VW? Inte? Jo, har ni nånsin sett en skottkärra med bara ett handtag?
   Ornässtugan (Bredare en trappa upp), Flintavält, Pentacykel, Tackjärnsgalt, Hisingepackard, Gubbracer, Bondracer och Cp-trilla.
    Slänggunga, Opel Svajmaster, Ulla Lindström (niger inte längre),  Gunghäst, Opel Kredit.

   Oljeeldad djungeltrumma, Tapetserad motorcykel, Stinky Toys, Och en man i Trollhättan skriver:
Här kallas Saab för "Tvångsmatad trollhättemoped", men sätt inte ut mitt namn... Fegis där! Skraj för basarna på Saab, förstås.
    Övriga: Citroen 2 CV: Lustiga Huset, Sitt o trängs. Lloyd: Världens dyraste visselpipa. Det rullande primusköket (rensnål medföljer). Anglia gamla modellen: Korvstånd. 4 ståplatser, Ford Vingliga Svajmaster med hysteriska bromsar. Anglia, nya modellen med den tvärhuggna bakrutan:
Fimpen (därför att den ser ut som om grabbarna som gjort den sagt: Det är lunch killar, fimpa kärran så går vi och käkar). Fri lördag (av samma orsak). Opel Olympia: Opel Otympliga. Ford Prefect: Ford Defekt. IFA: Ingen Fart Alls. Renault Dauphine: Näbbmusen. Dyna Panhard: Dyng pannan. Austin-Morris 850: WC på gatan. Fiat 500: Lirefniss. Austin A 30: Balubacykel.
    Vad ska vi nu säja om allt detta? Ja, inte annat väl än att kära barn har många namn...
    Tittar ni på "Horisont" i TV? Förlåt en fråga i sammanhanget: Måste man dra på sej skoskav för att bli intervjuad i det programmet? Det är ett förtvivlat promenerande bakom kameravagnen i alla intervjuer. När Matts Rying intervjuade Bo Grendien på Stadsgårdskajen var jag riktigt ängslig för att intervjun inte skulle vara slut förrän herrarna nått Stavsnäs. Då var Slas Claeson fiffigare, han lockade sin intervjuare, att gå i cirkel på Söder.
    Julklappsslipsen, hur ska den knytas i år? Ja, inte vet jag. Däremot har jag fått lära mej en sak om slipsar som jag gått omkring och varit fullkomligt ovetande om tidigare. Slipsen är egentligen en rätt konstig greja, och jag kan inte se någon anledning till att man ska bära en sån om halsen år ut och år in. Den där breda framtampen går ju an, den är ju rätt snygg, men den där smala baktampen som hänger och slänger som annan tåt, den är ju inte särskilt vacker. Jag har sett att somliga herrar köper dyra silverklämmor att sätta ihop tamparna med. Enkelt men dyrt.
    Men nu ska ni höra: En slipsfabrikant berättade för mej att det i alla tider sörjts för från fabrikanthåll, att var och en som köper en slips ska kunna dölja bak tampen! Det finns på varenda slips en liten hållare för baktampen på framtampens baksida. Den har i allmänhet formen av ett firmamärke eller något ditåt, men en hållare är det! Så här gör man:

    Nytt från piratvärlden. Kungälvskriget på bensin fortsätter. Kungälv är ett av de starkaste fästena för billighetsbensinen Uno-X. Samtliga bensinbolag har sänkt priserna i mackarna i Kungälv. I julveckan sålde man premiumbensin för 72 öre litern. Tack för det.
    Hur många arbetar på ASEA?
    — Hälften!
    Det heter ju så i en gammal sliten vits. Men Statistisk årsbok, som just har kommit, avslöjar, att det ligger ett korn av sanning i lustifikationen i fråga. 1960 uppgick den förvärvsarbetande delen av Sveriges befolkning till 3,3 milj. och den icke förvärvsarbetande delen till 4,2 milj.
    Står ni pall för ett par nuffror till? Radions sändningstid bestod till 17 % av musik för några år sen. Numera är siffran 30 % Tacka Melodiradion för det... 35 % av alla svenska hushåll har tillgång till bil ... 73 % av svenska folket bor i tätort.  Det finns 2.7 miljoner lägenheter i landet, tillsammans blir det 6,6 miljoner rum...