Karnevalskval i Lund
 
                          
  nr 21  1962  
■■■ Alla ni som såg TV-programmet från karnevalen i Lund hade ni för 20.000 kronor roligt? Inte? Men det var vad TV betalade till studenterna i Lund för att få vara med på ett hörn.
Nå då får väl vi som såg karnevalen på nära håll, fylla i med något av det roliga vi såg och hörde. Vad då! Om vi som var där hade för 20.000 kronor roligt?
    Nja, men i alla fall. . .
    Det har sina problem att vara TV•producent med uppgift att skildra en karneval. Lasse Holmqvist lyckades t ex. att få hela ensemblen i årets spex, »De 100 dagarna», att ställa upp i en special föreställning enbart för TV-kamerorna. Och så visade det sig att spexets roligaste duett inte kunde ges i TV. Den handlade om huruledes Napoleon och hans Helena röjer den dumma blondinen Sofia ur vägen genom att förgifta hennes tandborstglas och, oh fasa, på flera ställen i duetten sjunger man om Pepsodent. Det vet ju alla, att ska det vara reklam i TV så ska det handla om Volvobilar, inte om Pepsodent.
    Se här ett smakprov på denna rysliga duett. Melodi: Donizettis »Kärleksdrycken».
    Han: Sno dig innan, gula hinnan hinner på din tand bli permanent.
    Hon: Andedräkten.
    Han: Gnid bort algen från emaljen, tag på borsten lite Pepsodent.
    Hon: Denna form av hygien man skapat med sitt sjätte sinne. Uti Roms katakomber finns det skallar utan plomber, ty först så borstade till vänster, sen så borstade till höger, sen så borsta de där ute, sen så borsta de där inne...
    Det var f. ö. ett mycket vitsigt spex. Dialogprov:
    Napoleon: God morgon min moder!
    Madame Bonaparte: God morgon! Solen står i zenit.
    Napoleon: Ha, bättre zenit än aldrig!
    Napoleon: Jag kan aldrig hålla tungan rätt i mun.
    Kommissarie Migrän: Drag ut, vik, riv av mot den tandade kanten.
    Denna karneval var en kriminalkarneval till skillnad mot 1958 års karneval som var en Moralkarneval. Inte nog med att vi fick uppleva en kriminalkarneval, vädrets makter ville också att det skulle bli en Karneskval. Spön var det ett väder där regnet stod i backen som. Detta evinnerliga skvalande hade åtminstone det goda med sej, att alla de utställningstält som slagits upp på kriminalkarnevalens Brottsplats drog mycket folk som betalade mycket pengar i entré.
    Årets minnesutställning, Glömmingehus, drog mest folk. I flotta fotomontage visade man där memories of Hjo (vykort från HJO). det perfekta brottet (vykort från ett kalkstensbrott), Johannes löparens spikskor och en minnesbeta in natura. »Ni kommer ihåg Öbergs spelkort men minnens i Håtunaleken med dess knäckta kungar»? På ett speciellt kriminalmuseum var det vernissage på Vattenfalls nya kyskhetsbälte.
     Roligast d.v.s. det roligaste vi såg under Karnevalen, var dock:
A.) Gnesta Kalle spelande gammalvals i ösregnet med en tre nummer för liten studentmössa på skulten.
B.)  Killen på Akademiska föreningens restaurang som åt tulpaner. Han sköljde ner kronbladen med grogg och kastade stjälkarna ut över      lokalen. Dummer, stjälkarna är ju bästa biten!
C.) Han som tog med sej ett avhugget huvud av en färsk Hälleflundra till sminkdansen och lade det på en stol för att ha det till hands att äckla     flickorna med och sedan i distraktion själv satte sej på det.
    Det hör till att Lundakarnevalen ska ha ett karnevalståg också. Poängen med detta tåg är att studenter sminkar sej till kända personer och drar genom stadens gator till allmogens förnöjelse.
    Som redan påpekats skvalade regnet ner, och när tågets studenter sedan som en förtvivlad motåtgärd sett till att de blivit fuktiga även inombords, så kanske ni förstår, att det inte var helt med likheten mellan studenterna och förebilderna.
   Bästa mask: Gagarin, Ingemar Bergman, Sara Lidman, Vilhelm Moberg och Fidel Castro.
■   Sämsta: Perry Mason såg ut som Nils Erik Baehrendtz. Nils Erik Baehrendtz såg ut som Perry Mason. Evert Taube såg ut som Släpvagnen, Carli Tornehave såg ut som Set Svanholm. Olle Björklund såg ut som Sonny Liston. Erik Lindegren liknade Tshombe och hon som skulle vara lik Eartha Kitt hade nog blandat ihop sminkgrejorna med Haile Selassie. För Haile Selassie höll på att skrämma livet ur folk. Vi är visserligen ett TV-tränat folk, men ändå — Selassie och sedan dö.
    Jack Kotschack såg ut som Henrique Galvao, en händelse som såg ut som en tanke.
    Inga Thorson såg ut som fan.