Lustiga sammanträffanden...
nr 12  1964
•••• Livet bjuder på lustiga sammanträffanden. Den här veckan har jag lärt mej vad en dokumentförstörare är. Det är en apparat som mal sönder gamla handlingar till spån och flisor så att ingen kan läsa vad som stått i dem. (Jfr Blandaren: När ni telefonerat, klipp av tråden så att ingen kan höra vad ni har sagt.)
•   En herre som heter Sten Dahlander är den ledande försäljaren av såna här dokumentförstörare i Sverige. Han kör med tre olika modeller, Secretess Special, Secretess Standard och Secretess Junior och nu har han bestämt sej för att döpa om dem.
    Det är svårsålda grejer dom här, och därför blev Dahlander så hjärtinnerligt tacksam när en överste för en del år sen anmälde sej som försäljare och förvandlade de svårsålda dokumentförstörarna till en försäljningsschlager inom försvaret. Översten gjorde utmärkta försäljningsresultat ända tills i fjol. Då kom polisen och hämtade översten för denne hette Stig Wennerström.
    Nu funderar Dahlander som sagt på att döpa om apparaterna, den största till Wennerström, mellanapparaten till Andersson och den minsta (vänsterhandvevad) till Enbom.
    Begriper ni det här? Själv begriper jag inte ett smack:

    Jag läste det här både en och två gånger och sa till mej själv, att nu har maskinsättaren varit på lunch igen. Men det fanns en förklaring till. Gissa vilken! Jo, det här är en sida ur en doktorsavhandling om konstantinska mynt, »The Constantinian Coln age of Arelate»... Och författaren? Han bor i Helsingfors och heter Patrick Bruun. Domaren säjer att texten är rätt.
    Trekampens domare uppges vara en hängiven expert på gamla pengar, från konstantinska slantar till finska nödmynt (Jfr Runebergs bekanta dikt »Gör av stål en penning även »...)
    Årets dumburk har kommit från Reso. Det är direktören på Ronneby brunn, »Isen» Israelsson, som framhärdar, Förra året skickade han mej en konservburk med Extra 1:a frisk lättsaltad Ronnebyluft med uppmaningen att andas ut på Ronneby. I år skickar han en burk vatten från Ronneby
Helsokälla, Det står på banderollen: »Vid halsbränna krossa burken!». Jag avvaktar med spänning nästa burk. Ronneby har fullständiga rättigheter.
    Läste ni vår lilla rapport i förra veckan om resan Sthlm— Göteborg—Sthlm i öppen bil från 1925? Det var ju KAK:s vinterrallyn från seklets början som vi återupplivade. I dessa rallyn var ett 12 timmars uppehåll i Göteborg obligatoriskt. Vi ringde Grand Hotell Haglund i Göteborg en fredag och förklarade vad vi tänkte ge oss ut på och att vi beräknade anlända till Gbg i gryningen tisdag morgon samt att vi därför behövde ett rum att sova ut på under tisdagen. Vi kom till Gbg klockan tre på natten, fick vårt rum och vaknade klockan sju. Vi hade fått rummet närmast en rivningstomt där en lyftkran, en pålkran och två grävskopor dundrade för full maskin, Man rev ett hus 15 meter från vårt fönster, Se bild.

    Hur stoppar man hicka? frågar Expressen allvarligt bekymrad för en flicka i Hälsingborg som hickat i flera månader, Hittills har jag aldrig träffat på någon som inte slutat hicka sen man använt det gamla knepet att erbjuda den hickande en summa pengar om han hickar en gång till.
•   Små barn slutar hicka för en spänn, tonåringar hickar inte ett enda hick till om man lovar dem en femma, balettflickor blir kvitt hickan så fort man kommer till nert... i nertzpäls och på Snäckgärdsbaden observerade jag vid ett tillfälle hurusom en rundnätt bankir förgäves försökte hicka till sej fyra Gränges.
    Ruskigt i veckan: En bekant, som är läkarsekreterare på ett av sjukhusen i Stockholm, berättar att man häromdan fick in en raggarböna som klagade över värk i huvudsvålen. Flickan hade en Farah Diba-frisyr, eller vad de där björnskinnsmössorna heter som var så moderna för något år sen,
    — Kamma isär håret så ska jag undersöka er, sa läkaren.
    — Absolut inte, sa flickan, jag har haft ett sånt jobb med den här frisyren.
    — Det begriper ni väl, människa, sa läkaren irriterat, att jag inte kan undersöka hårbotten på er om vi inte får kamma undan grannlåten!
    Så småningom gick flickan med på att ödelägga frisyren. Läkaren fann därvid att flickan, för att få frisyren riktigt hög, knådat ihop innanmätet i franskbrön till en stor boll som bildade grund för hårprakten. I denna brödboll hade det gått mask och masken hade nu också angripit hårbotten. Där av huvudvärken.

    Huga!