Man har ansvar här i livet! 
nr 44  1966
■■■ Man har ansvar här i livet. Det är inte nog med att man ska sitta på en redaktion och skriva en massa bokstäver varenda vecka, man ska vara far också. Och det är inte lätt. Som ansvarskännande förälder åligger det mej att denna vecka ta itu med herrarna som sköter Moderna museet. Vad är det för smörja som dom smäller i intet ont anande besökande barn?
  Min son, som varit där på gruppresa med lekskolan, kom hem och berättade att där fanns massor av tavlor att titta på, men det var särskilt en tavla som fascinerade honom. Tavlan föreställde konung Gustaf den tolfte som stod på knä med en slangbella bakom ryggen. På slangbågen hade han trätt upp en skinka, eller var det möjligen en entrecote? Tavlan uppgavs vara målad av Prins Vilhelm.
  Men snälla Carlo Derkert och Pontus Hultén, vad ska detta egentligen betyda? Eller är det möjligen så att min sexårige son fått saker och ting om bakfoten? Det skulle förvåna mej, han som är så intelligent. Sonen tillfogade att man dessutom fått titta på en tavla som föreställde Jesus och att det var ganska likt. Han vet vad han talar om, ty han är djupt troende och ber varje afton till Stig Grybe, han som skapade jorden, människorna, popcornen, hallonbåtarna och allting annat. Ja, dom var förstås tre om jobbet, fadern, sonen och så den helige Ante.
    Genus. Till en fars uppgifter hör just nu också att lära en tolvårig dotter att uttala olika genus. Hon säjer feniminium fast det heter femininum och det går inte att ändra på det. Jag har bett henne att tänka på veckotidningen Femina, men hon svarar att det går åt helsicke det också, för då säjer hon bara feminanum.
  Ibland undrar jag i mitt stilla sinne om inte flickan driver med mej. Häromdan påstod hon att en granntant var femidunum, därför att hon råkade vara du med tanten. Det är ju rätt logiskt föralldel, och gamle far känner sej dum, för att inte säja maskulidum.
    När man inte skriver bokstäver i Se och inte är upptagen av fostrande plikter, så skriver man folkliga roligheter åt Henriksson i Hylands Hörna.  Det borde man kanske inte göra, för man blir utskälld varje söndag. Aftonbladet, som skäller mest i svensk press, säjer: Åter ett nytt textmord på den duktige aktören John Elfström. När AB sagt så i fyra veckor ringde AB:s reporter till Se och intervjuade. 
     — Hur känns det att bli så utskälld? lydde frågan.
    Det här öppnar ju en helt ny möjlighet för pigga tidningar. Först skäller man ut en person i fyra veckor, sen ringer man upp och gör en grej om Sveriges mest utskällda person. Det är ju pin genialt.
  Säja vad man vill om den där Henriksson, men brev får han! När han häromveckan påstod att messmör tillverkas av vasslan från getmjölk och komjölk som kokas tillsammans med grädde, så kom det över 200 brev från folk på landsbygden som sa, att det ska inte vara nån komjölk i messmör! Men Henriksson står på sej. Han framhåller:
    — Det ska vara komjölk i messmör, åtminstone i Jämtland! Det borde väl jag veta som hade en moster och en morbror som startade mejeri. Ja, moster sköter det ensam nu, för så fort moster och morbror hade startat mejeriet så separerade dom ...
    Apropå Hörnan så har ni kanske lagt märke till att det inte längre skämtas så förtvivlat om Lennart Hylands flint i programmet. Men folk i studion skojar om den när han inte hör på. En av kamerakillarna påstår att Hyland kör med »Beatles-cabriolet».

   Nu när svampsäsongen är över och frosten knäckt alla blodriskor, finns det andra risker att ta på livsmedelsfronten, påpekar en läsare. Han beklagar sej över att det inte finns VDN-garanterade fasaner i marknaden. Som det nu är vågar man ju inte käka fjäderfä av fruktan för kvicksilverförgiftning.
    — Det vågar man visst det, genmäler min matglade vän från Skåne, lokföraren på expresståget »Skåningen», Eric Berthagen i Malmö. Han säjer:
    — När det är så här kallt ute kan man lugnt äta fjäderfä utan risk för kvicksilverförgiftning. Man hänger bara djuret med huvudet nedåt utanför fönstret i ett par dar. I kylan sjunker kvicksilvret och sen är det bara att skära av huvudet och steka resten!
    Smaklig måltid!