nr 14  1966                                                                                
■■■ Det ser äntligen ut att våras. De där människorna som stövlar omkring i markerna på söndagarna, dom där som halva radio- och TV-programmet numera handlar om, dom rapporterar att minsta kräk i kärr och syra just nu eldas till en ny högtidlig yra vid sefirens fläkt. I Dalarna kvittrar sålunda lärkan, i Bohuslän har tordyvlarna vaknat, i Östergötland kväker grodorna.
    Nå ja, redan i början av mars var en vårtbitare i farten i Smedstorp i Skåne.
   Det stämmer nog att Sverige är ett ljummet land med ett ljummet folk.
    Fast i en artikel där jag läste detta menade man »ljummet
» på ett annat sätt. Det är ingen fart på någonting i detta land, allt är ljummet. T.o.m. kriminaliteten är ljummen, menade författaren.
    I England t ex har man förmånen av att hysa en pigg och livskraftig kriminalitet. Där hör det liksom till familjebilden att åtminstone någon i släkten ska ha sprängt något bankvalv och grävt ner kamrern bakom piskställningen på gården. Arvtanter, som visat sej lite för seglivade, brukar man mura in väggen i pannrummet. Engelsmännen har en rik kriminallitteratur och läser den inte förgäves.
   Här hemma är vi sparsamma med arseniken och som lagbrytare framstår vi som ena ynkliga pappslöjdare. Vad är det vi gör när vi överträder lagen?
    
Man bläddrar i tidningarna för att bilda sej en uppfattning. De vanliga brotten just nu är dom här:
•   Vi fifflar med parkeringsautomaterna.
•   Vi åker spårvagn gratis på gamla biljetter.
•   Vi smyger in döa abborrar i pimpeltävlingar.
•   Våra bankrånare sätter in pengarna snyggt och prydligt på posten så att polisen bara har att gå dit och kvittera ut dem.
•   Och sådana brott som bortrövandet av små barn sköter myndigheterna om själva.
    Brott lönar sej inte, brukar folk sälja. Hur gick det för popbandet som förövade den fruktansvärda kuppen mot Tio i topp i radio, Lee Kings? Som ni kanske minns så passade bandet på att spela i Malung kvällen innan Tio i topp sändes därifrån. Alla malungsborna blev så betagna i Lee Kings att samtliga röstade på bandet när det dan därpå drog ihop sej till sändning. Lee Kings kom högt på listan men förvisades till en bottenplacering som straff för kuppen. Sen dess har Lee Kings åkt upp och ner på listan. Och hur står det till med bandet i dag?
    — Utmärkt, säjer Kjell Genberg. PR-man i firma Sting Production, som har hand om bandet. Gagerna har stigit från 2.000 till 4.000 kronor. Och när vi blir intervjuade så är det återigen nöjesjournalisterna som kommer. För en månad sen var det idel kriminalreportrar som trängdes i farstun.
•   Genberg uppger sej f.ö. ha en ny anledning att fråga sej hur det står till med popkunskaperna på Sveriges Radio. Sting Production har engagerat den världsberömda kvartetten Manfred Mann till Stockholm i augusti. Genberg ringde TV:s popproducent Bosse Billtén och sa att Manfred Mann var i faggorna. Billténs sekreterare sa:
    — Jaså minsann! Manfred Mann! Och vad spelar han för något?
    Varför, frågade en läsarinna i telefon, stiger äggpriserna så just nu? Kan inte redaktörn skriva något lustigt om att det beror på att hönsen fått igenom sitt nya avtal?
    Nej, det kan inte redaktörn göra, i all synnerhet som de höjda äggpriserna har två helt andra orsaker. Dels är det påsk, dels är det ju så att kvicksilvret alltid stiger så här års.
    Det påminner mej om brusiga Berra som efter prishöjningen fick betala 36 kronor för en hela Standard Selection på Systemet och missbelåtet muttrade:
    — Jaså det var det här regeringen menade när dom utlovade en standardhöjning!