Nykterist-terror i riksdagen!
     
      

 
nr 8  1963 
■■■ Spritpriserna ska stiga igen. Det förvånar ingen. Det brukar dom göra. Det enda som förvånar är att det har dröjt så länge. Det är ju snart ett halvår sen vi hade val i landet.
    Den här gången föreslår man en chockhöjning av priserna på omkring 30 %. Med ett sådan chockhöjning vill man stävja ungdomsfylleriet. Jag inbillade mej i min enfald att riksdagsgubbarna var listigare än så, så listiga att de insåg vad varenda människa inser, nämligen att resultatet av denna chockhöjning blir detta:
    Alkoholisthustrurna får ännu mindre pengar till mat!
    Har inte hela riksdagens klockartro på prisers förmåga att begränsa superiet, sin grund i att de människor som sitter i riksdagen och bestämmer om svenska folkets spritvanor inte har några spritvanor själva och sålunda inte vet vad de pratar om. 36 % av riksdagsmännen är organiserade nykterister. Riksdagsmännen ska genomdriva folkets vilja. 4 % av svenska folket är organiserade nykterister. Och de 36 % nyktra procenten av riksdagen är inte mera övertygat nyktra än att de under debatten inför den förra spritprishöjningen 1958 sa:
    — Vi får väl inte höja spritpriserna för mycket, så att ett köpmotstånd uppstår hos konsumenterna. Då riskerar vi att statens inkomster på spritskatten minskar.
    Huga ett sånt hyckleri.
■   Pigga initiativ kan vi inte få för mycket av. Reso är inte främmande för sånt. Det senaste från Reso är bröllopsresor till Gotland. Får man lov att citera ur prospektet, kanske?
    »RESO i Visby lanserar i år allt i ett resor för brudpar. Det finns nämligen en hel del fastlänningar, har man märkt, som vill åka till GOTLAND för att gifta sig. RESO åtar sig i sådana fall att arrangera bröllopet. Man ordnar allt, flygresa, taxi, hotellrum (enkelrum resp. bröllopssviten), brudbukett, hårfrisörska, brudfoto, hästdroska till och från kyrkan, bröllopsmiddag, präst, kyrka m. m. Det finns för övrigt inte mindre än 96 kyrkor att välja mellan. Kostnaderna för resa, uppehälle i två dagar och Gotlandsbröllop, kommer att hålla sig omkring tusenlappen.
    — Idén har vi fått från England, där man också har en smekmånadsö, Jersey i engelska kanalen, säger Resochefen i Visby.
    Det låter ju fint det där. Jag vet inte om Reso har läst reportaget i SE nr 6 om Gotlandsprästen som vägrar låna ut brudkronan till bröllopen förrän han förhörsledes försäkrat sej om att bruden är oskuld. Det är kanske bäst att Reso bakar in även en brudkrona i servicen, så att kunderna slipper att få med Gotland Yard att göra.
■   Inringt av läsare som haft öronen öppna under spårvagnsresa på linje 6 i Stockholm. Det är på främre plattformen på släpvagnen där rökning alltjämt är tillåten. Glada Gustav står och snackar med en kompis och gestikulerar livligt med en John Silver i nypan. Intill står det en lite snorkig men mycket elegant dam i dyrbar päls. När Glade Gustav har gestikulerat i fem minuter och varit farligt nära att antända damens päls med cigarretten, kan inte damen hålla sej längre. Hon säjer:
    — Skulle min herre vilja vara lite försiktig med cigaretten så att den inte bränner upp min päls. Jag förmodar att min herre inte har råd att ersätta den, om olyckan skulle vara framme.
    Glade Gustav ger damen en lång blick och säjer sen:
    — Nä, men jag kanske skulle kunna överta avbetalningskontraktet.
■   Oldin har fått en efterträdare i TV:s filmkrönika. Han var lite nervös under sin debutsändning, tyckte ni inte det? Ungefär lika nervös som 0ldin var när vi såg honom första gånge. Sundgrens nya grepp var att efter presentationen av en mjölkkomedi med Anita Ekberg, halsa ett dricksglas mjölk. Vi tittare tyckte det var för innerligt väl, att det inte var minnesvärda paradfilmen »Massor av whisky» som Sundgren introducerade.