nr 51  1964                                                                                
■■■ Vill ni veta vad Albert Engström sa åt gamle J.L. Saxon? Vill ni veta varför man ligger på ett tak i Norrviken och drömmer om Michelangelo? Vill ni veta hur det kommer att se ut i Sverige 1984? Vill ni veta att av alla tjejer så har dom på 17 bast bäst byst? Vill ni veta varför det skramlar om Git Gay?
    Då ska ni köpa kåsörernas julböcker. Dom är skrivna för folk som vill veta sånt. Och har ni inte råd, dom kostar mellan 10 och 13 kr styck, så har jag plockat ut svaren på frågorna åt er här.
■  Kar de Mumma har skrivit om Albert Engström och Saxon i »Mitt arma liv», den femte memoarboken som är lika rolig och lika fin i språket som de tidigare.
    När Albert Engström slog ihop sin Strix med Hasse Z:s Söndags-Nisse, skrev gamla vegetarianen Saxon i Såningsmannen:
»Det är glädjande att kunna konstatera att det svenska folket står så kulturellt högt att en humorist av Hasse Z:s cert är favoriten för en stor publik. Det är den förnäma humorn, till skillnad från t. ex. Albert Engströms, som med grova ord, starkt svaveldoftande svordomar och vidriga karikatyrer vunnit en publik av krögare, ölsylteinnehavare, supiga knoddar och smugglarpack, som utgör dennes livvakt».
  Albert Engström svarade: »Medan alla goda människor laga sitt hus i ordning för ett vackert midvinterblot, sitter denna ädla, åldrande Saxon och tänker ut något sätt att hindra mig från att ta min goda sup till julsyltan enligt mina fäders sed. De vore allvarliga och bra präster, välbetrodda män, och deras församlingar gräto vid deras gravar. Jag vill inte i denna ljuvliga av fett doftande och drypande tid, klä av vegetarianen. Ty under hans kostym finns bara sallad och annan kål. Och i den ena resårkängan döljer sig en bockfot».
  Hasse Z slätade över: »Emellertid ber jag vördsamt få föreslå, att Saxon utmanar Albert på en liten löpning på Stadion, på låt oss säga 200 meter. Och så att jag får sälja biljetterna. Halva inkomsten till Vegetariska Föreningen! Albert är visserligen tio år yngre, men han är ju handicapad av sin ödeläggande köttdiet. Jag tror på Saxon. Han får ta innerbanan, närmast gräset».
    Det var fart i polemiken på den tiden.
■  Cello hänvisar till en sakkunnigutredning när han påstår det här om tjejernas byst. Enligt just denna utredning har tjejer på 17 bast bäst byst. Att dessa visade bysten i full frihet i somras, menar Cello beror på att vi inte har sömmerskor nog i baddräktsindustrin. Han tycker att vi ska täcka bristen på sömmerskor för att på så vis täcka brösten på simmerskor. Orkar ni med mera vitsar, så säjer han vidare att förr hade även de täckaste behov av att pryda sej, men i dag har inte ens de prydaste behov av att täcka sej. Snart faller även nederdelen av baddräkterna och alla kvinnor görs till en visa i landet, denna visa nämligen:
    "Strö lite trosor på den väg vi vandra. . ."
    Oj.
■  Eld berättar i »Eldsvåda» vad man kommer att tänka på när man ligger och målar taket på kåken i Norrviken. Man tänker på Michelangelo och hans takmålningar i Sixtinska kapellet:
    
»När vi var i Rom och reste runt och tittade på sevärdheterna i en grupp hade vi en målarmästare från Enköping med oss. Han blev intresserad av Sixtinska kapellet ur höjdmålarsynpunkt så att säga:
    — De va jevelen, sa han och strök sig om mustaschen. Lå han där oppe å målte?
    — Ja, han lär ha legat på rygg på en speciell ställning, sa guiden.
    — Dä måtte vart svårt mä färgen att den inte rann ner i ögena?
    Guiden, som skall kunna allt, var inte i stånd att ge riktigt besked om hur Michelangelo redde sig med ryggmålandet.
    — Jaja, dä va tur han inte drösa ner å slog ihjäl sej när de va halvgjort för dä hadde blive svårt å få nån å måle dä färdit».
■  Red Top redogör för förhållandena i Sverige 1984 i sin julbok som heter »Top-socker». Han påstår där:
    Eftersom vi äger en förtrollad kula av kristall att skåda fram tiden i, kan vi här för första gången lämna exakt besked:
    Barnen behöver inte längre tvätta sig, utan man ställer dem i stället under bakteriedödande lampor.
»Du har väl lyst dig bakom öronen», säjer mammorna.
    I TV visar man just svenska filmer från 1964, och folk tycker , de är oerhört naiva och jönsiga.
    Bilarna har blivit omoderna, och det står högar av dem och rostar på alla parkeringsplatser.
    Bilindustrin gör förtvivlade försök att hålla affärerna igång och bland annat har man bildat
»Bilfrämjandet». Men de enda som bilar är Torsten Tegnér och Lars Madsén.
    Alla födoämnen tillverkas i kemiska fabriker där näringen tas direkt ur luften. Somliga klagar dock och säger att de får hicka efter denna mat.
    »Tacka vet jag den gamla sunda svenska husmanskosten hamburgare och pommes frites», hör man folk säga.
■  Geigert, Hagge alltså, är nykomling i skaran. »Näsan i blöt» kallar denne revydirektör sin julbok där han bl. a. avslöjar saker om sina mesta primadonnor. Om Git Gay heter det:
    
»Den första primadonnan i mitt revyliv var Git Gay. Vi möttes på Riches bar (hennes dåvarande sommarbostad) 1959. Denna sommardag såg jag henne för första gången, eller ska vi säga att jag hörde henne. Det skramlar nämligen om Git. Alla juvelerna, you see! Först blev jag väldigt rädd,  jag trodde hon skulle förföra mig, men sen upptäckte jag också att hon var en både klok och intelligent liten gumma som höll hårt både i portmonnän och yllebyxorna».