Onödig tävling för älgjägare!
             
nr 41  1962   
■■■ Jag sitter här i Rom och låter solen glimma i en Campari soda och läser gamla svenska tidningar. Jag ser att där hemma händer ingenting särskilt mer än att de flesta ,människor håller på att gå över till Prince.
    Det är lustigt med svenska tidningar här nere. Stockholms-Tidningen får man för 80 lire men för Expressen tar dom 110 lire. Det måtte ha spritts ej till Rom att den är störst. Nåja, ska sanningen fram fick jag tag i en Dagens Nyheter för 60 lire hos en gubbe på Via Veneto.
    Lite fånigt är det också att tidningarna är så pass gamla. Det känns lite konstigt att läsa i den färskaste svenska tidningen man kan få tag i att »Experter ger besked: Floyd vinner matchen!» när man vet sedan flera dagar, att Liston släckte lyset för Patterson innan publiken ens hunnit öppna Popcornspåsarna. Mera förvånande:
    — att direktör Rydenfors i Atlantic resebyrå fortfarande är helskinnad.
    — att sossarna inte fick mer än 49 mandat i Stockholms stadsfullmäktige trots att det var ett val med Mehr smak.
    — att pojkarna Bonnier hemma har köpt Idun, Utflykt och Folket i Fiblångsdalen. Pst, Abbe, du glömde Stridsropet.
    — och att man har varit tvungen att ställa till med stor älgskyttetävling för att bevisa att 80% av älgjägarna inte kan skjuta i prick. Det visste man väl förut.
    Är det någon som vet f.ö. vad i herrans namn alla japaner gör i Europa just nu? Visst är Rom och Paris och Milano, städer som jag har hälsat på den senaste veckan, stora turistmetropoler som myllrar av amerikanska miljonärskäringar med blått hår och minkcaper och sönderstressade äkta män i kölvattnet, men dom som fullkomligt dominerar bilden i dessa städer, det är japanerna. Det var likadant i Hamburg för några veckor sen. Det var som Sven Jerring sa i referatet från den historiska svenska fotbollsmissen i Berlin OS 1936. ”Överallt japaner, bara japaner... varifrån kommer alla japaner?”
    Antagligen får man väl ändå förmoda att dom kommer från Japan. Men vad gör dom? Folk här nere påstår att dom är ute på stöldturnéer. Dom rantar omkring i alla butiker och köper alla prylar mellan himmel och jord och sen sticker dom hem till Tokyo och kopierar dem! Riktigheten av det påståendet är väl svårt att kontrollera, men så mycket vet jag att man för ett par år sen kunde köpa dalahästar på PUB som det stod Made in Japan på. Och dom var inte hälften så dyra som dom som var made in Mora. Och Paolino, kyparen på det lokus på Via Veneto där jag ätit middag fyra dar å rad, bedyrade att den bästa pizzan i hela världen får man i Tokyo.
    — Mums, sa Paolino och klappade sej på magen.
    Hört på ristorante Tre Scalini, vid Pizza Navone. Engelsk dam pokulerar med fransk herre och damen börjar se dubbelt av allt gott vin och all rund konjak.
Hon säjer:
    — Hihi, you are for me, double!
    Fransmannen:
    — Formidable? Me? Thank you!