Så föddes Fröken Fräken!
                                                     
 
nr 9  1965                 
■■■ Den oemotståndliga melodin »Lilla söta fröken Fräken ifrån Fryken» är Thore Skogmans största fullträff hittills. I Sverige har det sålts 135.000 plattor, i Norge blev den just häromdan belönad med en Silverskiva och i Danmark, där låten heter »Lilla Fregnede Louise» är det snart dags för guldskiva. Succé har det också blivit i Belgien och USA pressar just nu de första plattorna. I tisdags skrev engelsmännen kontrakt.
■   Jag frågade Thore Skogman:
    — Hur var det med den där visans tillkomst? Hagge Geigert skrev något slags öppet brev i Expressen och påstod att textuppslaget är hans.
    — Det är riktigt så långt att Hagge för flera år sen sa åt mej: Här ska du få ett tips till text uppslag, du som skriver visor om både det ena och det andra. Fröken Fräken ifrån Fryken! Kul va?
    Jag gick hem och försökte göra en visa på uppslaget, men det gick inte. Jag kom ingen vart. Men i början av mars i fjol satt jag och bläddrade i veckotidningen »Hennes» och plötsligt får jag se ett bilduppslag med fräkniga flickor! Men det viktigaste av allt var rubriken. Där stod SÖTA fröken Fräken! Det var det där ordet söta som fattades för att melodin skulle rinna upp i skallen. Och så gjorde jag låten på en timme.
    Så går det till i show business. Och tidningsartikeln som gav Thore Skogman knuffen rakt in i världssuccén ser ni här ovan.
   AIK under isen, läser jag på sportsidorna. Under bordet heter det väl?
■   Hyland har ingen humor, säjer Idun-Veckojournalen i en av de elaka artiklar om Lennart Hyland som det plötsligt blivit så populärt att publicera i alla tidningar. Men om Hyland och hans hörna inte är rolig, varför skrattar folk då halvt ihjäl sej? En kirurg i Göteborg,  har i Läkartidningen redogjort för den senaste folksjukdomen »Morbus Hyland», dvs., Hylandssjukan. Sahlgrenska i Göteborg har fått in tre fall, en käring som skrattat upp såret efter en blindtarmsoperation, och två gubbar som varit så fångade av Hörnan att dom inte kunnat slita sej ifrån TV:n för att gå på toaletten i tid och som följd därav fått stopp i röret.
    Stackars Hyland, vad ska han göra? Man kan väl inte begära att han i början av varje sändning ska uppmana folk att släpa fram nattkärlen till apparaterna? Då kommer Idun-Veckojournalen bara och påstår att Hyland sätter svenska folket på pottan.
    Nu är det här med sjukdomar till följd av TV-tittning en rätt gammal historia, jag tycker att Läkartidningen är lite sent ute.
■   Många sporthandlare har t. ex. fått läggas in därför att de i denna slaskvinter tittar för mycket på väderleksrapporterna och drabbats av en stress som heter Morbus Ranalet.
■   Ledarskribenterna på Dagens Nyheter får en liten släng av Morbus Ekström varje gång det är Pressfönster,
■   Ett flertal kritiker har på sistone fått gammeldansen på hjärnan, Morbus Öst.
■   Den medborgare som i förra veckan bildade egen kö i spritbutiken på Odengatan, envist hävdande att fyra raders system vore det enda raka, hade uppenbarligen fått en släng av Morbus Putte.
■   Slutligen rapporteras att det stolta produktionsbolaget SVT är nära att stupa i sviterna efter Morbus Storm.
    Vad ska man göra när folk blir sjuka i inälvorna av TV och morbusningen av programmet bara fortsätter? Dra åt svångremmen ordentligt, råder en expert på bukskador. Går inte. Den har TV:s underhållningschef dragit åt till sista hålet för länge sen.
    Vad gör man? Ingen vet. Fråga Lund.
■  Hänt i trafiken: En av mina kolleger kommer ut på Torsgatan och ser att hans bil fått en riktigt bussig buckla på höger framskärm. Under vindrutetorkaren sitter det dock en papperslapp.
    — Skönt i alla fall att folk ger sej tillkänna, säjer kollegan och vecklar upp lappen. Där står:
    »Fyra personer såg hur jag backade på er bil. Dom tror nu att jag skriver mitt namn och min adress på papperet. Det gör jag inte. Hej!»