Så ser engelsmännen på Sverige! 
  
nr  4  1964
    Träffar ni på en engelsk turist som fotvandrar utmed Vätterns stränder och letar efter vägen till Skottland, så ska ni inte skrika på polis. Mannen är inte tokig. Han har bara läst den engelska motortidningen »The Motors» turisttips för de nordiska länderna.
    I »The Motor Guide to Europé» informerar man om vårt avlägsna land. Uppgifterna uppges vara tillhandahållna av Swedish National Travel Association 52 Conduit Street W 1 i London, ett sällskap som bör tas i örat av någon myndighet. Så här berättar man för engelska bilturister om Sverige:
    »Mycket varmare bad än ni tror i Östersjön. Vättern har en underjordisk tunnelförbindelse med Loch Ness, påstås det. Det ligger nog någonting i det för klimatet i landet är nästan lika milt som i Syd Frankrike. Det här är ett land med barrskog och fina bad, även om här inte finns några sandstränder. Det finns inga pubar heller. Vägarna är likadana som i Danmark.»
    Kartan som illustrerar denna kärnfulla skildring av Sverige tar med följande intressanta platser värda att besöka: Stockholm (många öar, opera och 1500-talsskepp), Nyköping, Norrköping, Valdemarsvik, Västervik, Kalmar, Karlskrona, Trelleborg, Malmö, Hälsingborg, Göteborg, Jönköping, Gränna, Huskvarna. Thats all, folks!
    De europeiska länder, som är representerade i den här guiden, har fått sina kartor fullklottrade med små symboler, som visar var bensinstationer, gamla byggnader och ruiner, vin- och ölserveringar, fiskevatten, jaktmarker, lämpliga vatten för segling o.s.v. finns. Sverigekartan är anmärkningsvärt tom på sådana upplysningar. Engelska turister ges den uppfattningen att vi saknar bensinstationer, att landet är torrlagt på öl och sprit, att vi saknar sevärdheter i form av slott och ruiner, att vi saknar fiskevatten och jaktmarker och lider en skriande brist på farvatten lämpliga för segelturer. Norge är lika vanlottat. De enda platser på kartan lämpliga för segling är Atlanten. Det guppar en liten båt 200 sjömil nordväst om Kristiansund. Danmark kompenseras av en stor ölmugg mitt i Jylland. Som enda sevärdhet i landet i övrigt anges Den lille havsfrue.
    Den Svenska propagandan i utlandet har mycket ogjort. Att man i Amerika inte vet mer om Sverige än att stockholmarna älskar att bada nakna tillsammans med isbjörnarna i den omtyckta Oslofjorden på lördagarna och firar midsommar med att hoppa från Katarinahissen och ta livet av sej, det är en sak. Men när det är så illa ställt, att man inte behöver komma längre än till Belgien för att bli tagen för schweizare och bli pumpad på gökurfabrikationens hemligheter, då är det fel någonstans.
    Hörde häromdagen att en raggare på Kungsgatan blivit putt för att tjejerna kallar honom 491: an Karlsson.
    Har vi brist på bostäder här i landet? Det verkar inte så. SE-kollegan Karl Gunnar Bäck, som ska till USA på ett halvår och vill hyra ut villa med 4 rum och kök med frysbox, tvättmaskin o.s.v. för 500 kr i månaden, satte in en annons i Svenska Dagbladet.
VILLA i Spånga 4 r. k. fullt mod.
uth. helt ell. delv 1/4-1/10. 
Sv. t "S-USA resa"

    Gissa hur många svar det kom... Inget! Annonsen infördes ett par dagar senare i Dagens Nyheter. Det kom två svar, båda från en utlänning, som backade ur och ett från en hyresbyrå som ville hyra ut villan i sin tur till ett halvdussin ungkarlar.
    Vad hände i Sverige om man som i Eastland i Texas förbjöd rökning av skräck för lungcancer? Jo, först och främst följande:
•   Trivsamma herrar som röker cigarr, fick upphöra med att vara trivsamma.
•   Alla som gått över till Prince fick börja med napp (jag har också gått över till Stilles).
•  »Smoke gets in your eyes» svartlistas av Sveriges Radio, »Carmencita» får spelas på dispens.
•   Herbert Tingsten tilldelas små stubintrådsstumpar att suga på under intervjuerna i TV och vinner pris som Årets krutgubbe i Expressens omröstning.
•   SJ gör om de gamla rökkupéerna till tummelplats för de växande horderna av karamellsugare, nagelbitare, tändstickstuggare, läppspelare och snatterpinnespelare.
•   Svarta gänget gör ständigt nya kap i Göteborgs hamn. Älvsnabben återvänder hem lastad till relingen med John Silver, Officerarna är på röken som vanligt.