nr 23  1963                                                                                
■■■ Funderar ni på att köpa radhus som alla andra människor och flytta utanför Stockholm? Betänk er då noga. Att skaffa sej radhus innebär ofta att ni måste byta kommun. Det innebär att ni får tjata er trött på myndigheter för att dom ska asfaltera en vägstump, att ni får betala dyra pengar för en nästan obefintlig gaturenhållning, att era barn får gå i skola i en nödtorftig barack och att saker som skoltandvård bara fungerar ibland.
  Personligen bor jag i Järfälla, en kommun som svällt så kolossalt på sistone att myndigheterna fått problem med den.
    Min grabb åker t. ex. på sommarlov utan att ha fått sina tänder lagade. Någon vecka före terminsavslutningen såg klassen tandläkaren för första gången under läsåret. Tandläkaren sa åt dom som hade hål, och det hade de flesta:
    — Ni får komma tillbaka den 26 juni.
    Barnen påpekade att så dags skulle de befinna sej på landet, tiotals mil från Järfälla. Varpå tandläkaren sa:
    — Då får ni laga så att pappa kör er in till stan den 26 juni.
    Jag ringde skoldirektionen i Järfälla och där sa man, att skoltandvården hade dom inte med att göra. Det är landstingets sak. Landstinget sa:
    — Det är bara tandvårdsinspektören Gröndahl som kan svara på sådana här frågor.
    I skrivande ögonblick har jag jagat inspektör Gröndahl i åtta timmar utan att få tag i honom. Han lär senast ha varit synlig i trakten av Östhammar och Hallstavik på inspekterande fot.
■  Ack ja, finns andra orter med problem. Denna gripande bild ur vardagen knipsade jag ur Norrköpings - Tidningar:   
                   
■  Vad gör man när en av kollegerna på redaktionen kommer en måndagsmorron och luktar som Lunkentuss på Skansen? Jo, eftersom det inte hör till vanligheterna att killar på den här redaktionen luktar som elefanter, så frågar man, SE-reportern Berndt von Corswant, för det var han, svarade:
    — Jo, vi fick klä om i Elefanthuset.
    — Jaha, sa jag och var inte klokare för det. För jag visste i den vevan faktiskt inte att karln är aktiv löpare och att han deltagit i Dagbladsstafetten med start och mål på Skansen. Men kollegan halade upp en bild som bevis. Se bild:
    
    — Jag sprang första sträckan på 1.800 meter, refererar kollegan. Hade inte tid att vinka åt djuren på Skansen utan satte full fräs från början för att försöka vinna ett försprång åt Gotlands lag som jag företrädde. När 35 man startar på en gång så brukar det vara armbågarna det hänger på. Jag klarade mej undan med bara en smäll i maggropen och gick loss fint. Låg trea efter 500 meter och tyckte att det började arta sej. Men då gick Lars Erik Gustavsson från Mälarhöjden obönhörligt om precis som om han vore bogserad med en osynlig gummisnodd. Så när vi var framme vid växlingen låg jag väl på så där 16:de eller 17:de plats.
    — Och slutsegern?
    — Tog inte vi gotlänningar utan Studenterna. Vi kom på 15:de plats.
    — Hårt lopp?
    — Nä, då var Stadsloppet värre.
    Corswant har bott i Stockholm några år och hunnit tukta sin hemlängtan. Så det var därför, ryktas det, som gotlänningarnas lagledare satte just honom på sträckan Bondegatan—Skeppsbron, som löper förbi gotlandsbåtarnas tilläggsplats.
    — En svår sträcka, menar Corswant. Risken är att man tar ut sej för mycket på nedförbackarna från Söder så att man är stum i hasorna när man ska löpa de 700 meterna på Skeppsbron. Och så är det frestelsen att strunta i alltihop och hoppa på gotlandsbåten hem.
    Nå, Berndt von Corswant kom på delad sjunde plats på sträckan.
    Man gratulerar!
■  Nattredaktionen i radion har stängt för säsongen. Minnesvärt inslag Fritjof Haglunds grepp att släpa med sej en prostituerad till premiären på fnaskfilmen »Leva slit liv». Den prostituerade gav lyssnarna sina intryck av filmen efteråt.
    Dan därpå sa Carl Uno Sjöblom på underhållningsavdelningen till Fritjof: Fint grepp, Fritte, men jag har ett tips på ett ännu bättre. Varför inte ragga opp en dvärg och låta honom se Snövit?
■  Sagt i veckan av Siw Malmkvist; »Det värsta just nu är att lära sej skriva Siw Mårtensson på postanvisningarna».