Stoppa Radio Nord!
 
                          
  nr 19  1962  
■■■ Visst bör Radio Nord stoppas.
    Att skjuta piratsändaren i sank därför att dess existens strider mot internationella radioöverenskommelser, det är dumheter. Det är väl en självklar sak att vi ska ha en fri eter likaväl som vi har en fri press. 200.000 svenskar har uttalat sej i den riktningen i en omröstning som Expressen ordnade. En allmän omröstning skulle förmodligen ge samma besked om folkopinionen i denna fråga. Visst ska det få finnas kommersiell radio. Men stoppa Radio Nord.
    Radio Nord ska stoppas, därför att ett företag som skräpar ner i etern med ett så erbarmligt tjatigt och valhänt hoptotat program som Radio Nord gjort nu i ett års tid, det bör stoppas. Radio Nord är inte radio det är vanhävd i etern.
    Vi var glada när Radio Nord kom, vi som tror på idén med en fri kommersiell radio. Vi trodde vi skulle få en radio som frisk och fri och obunden skulle kunna visa de gamla vovvarna i monopolradion hur en slipsten ska dras, en frisk radio med rykande aktuell nyhetsservice, med flotta artistspäckade underhållningsprogram inspelade i land och uppspelade i båten. Men vi blev besvikna. Vi fick istället en dåligt komponerad annonskatalog med odrägliga marknadsutropare, Vi fick öronen fulla av tjatig, pueril reklam, framflåsad av oskolade amatörer till hallåmän.
    Det händer att jag ger mej tid till att luslyssna på Radio Nord några timmar. Ibland en hel dag i sträck. En käck kvartett flickor hoppar då och då in i programmet och försäkrar att man ska lyssna till Radio Nord för det är stationen som sänder just det som folk vill höra. 
    Jag undrar det. Mina invändningar mot Radio Nord är:
■   Radio Nord är inte radio. Radio Nord är annonser och programmet mellan annonserna handlar om Radio Nord. Larsan Sörenson en man som lider av Hylandkomplex och försöker komma upp i Hylands 525 ord i minuten, men glömmer att det Hyland har att säja, det angår folk, talar sej mellan skivorna varm för nästa program som Gert Landin ska leda och när Gert Landin, en av piratsändarens få goda röster kommer, så talar han sej varm för Larsans program påföljande dag, för se det blir något alldeles extra o.s.v. i all evinnerlighet.
■   Radio  Nords nyhetsservice, som i början av sändarens existens ansträngde sej för att bli någonting, har tappat sugen, trots att företaget skryter med trådlös printerförbindelse med landbacken. Bombastiska ingresser med brummande flygplan och dramatiskt uttalade namn på världens storstäder, inleder en mycket torftig nyhetskrönika.
■   Radio Nords väderservice är larvig. En lika bombastisk röst förkunnar, att här kommer vädret direkt från Bon Jours radarskärmar. Jag har själv varit ombord på Bon Jour och sett radarutrustningen. Den verkade vara ändamålsenlig men inte kan man inbilla folk att man med den grejen kan avläsa dagstemperaturen på Mallorca. Det har f. ö. om man får tro Radio Nord, varit 18 grader varmt på Mallorca varenda dag sen mitten av februari. Någon dag måste det väl ha varit 19 grader? Eller 17. Redigera om väderleksrapporten nån gång i veckan så ska vi börja tro på den.
  Radio Nords reklam är barnslig och pladdrig. Broddmansannonserna tar priset. I påskas dök dessa, 3 min långa annonser, upp fyra gånger på en halvtimme. Flera andra annonsörer gavs plats inom samma halvtimme. Av själva programmet fick vi höra mycket lite.
■   Radio Nords röster är påfrestande. När ovannämnde hr Larsan Sörenson lägger på skivan, Två solröda segel och samtidigt nynnar »Två vindögda segel», så är detta inte roligt.
 Radio Nord saknar disciplin i etern. När det kom ett hack i sändningen, tillåts tekniker gå in och säja: »Det här hacket alltså, de e’ inte vårt fel alltså, utan de’ beror på grabbarna på inspelningen på Kammakaregatan alltså». Eller också går nyhetsmannen ombord in och säjer: Ett viktigt meddelande till hemmaredaktionen: »Vi behöver 5 paket cigarretter till JE, 8 kilo potatis till köket, rakblad till styrman o.s.v.
■   Radio Nors saknar omdöme. Förutom allt tjafspladder som sändaren sprider i etern, tillkommer ett larvigt polemiserande med Sveriges melodiradio, en ständigt lika barnslig advokatyr för den egna verksamheten.
■   Radio Nord saknar program... Varför gör inte Radio Nord som andra kommersiella radio- och TV- företag? Varför spelar man inte in goda underhållningsprogram och säljer dessa till annonsörerna? Tror Radio Nord att seriösa företag någonsin kommer att gå in som sponsorer för detta eviga twistskval som Radio Nord kallar program!
    Nej, Radio Nord är den missade chansen att visa skeptikerna ett smakprov på vad en kommersiell radio innebär. Vi som tillskyndar tanken på fri, kommersiell radio vid sidan av monopolradion är djupt besvikna. Här fanns ett tillfälle att slå ett slag för en fri radio, och så blev det en ihopfuskad pyttipanna av alltihop.
    Stoppa Radio Nord och ge oss en piratsändare med geist och fantasi och folk som vet vad radio är.
Då och då framträder Jack Kotschak själv i etern och talar med brösttoner om det fria ordet som inte får kvävas av prestigegalna myndigheter. Men vad är det för fria ord som piratradiochefen därvid ömmar för? Två vindögda segel och jag vill gå till Broddmans, Broddmans. . .?
    Visst är det fel att kväva det fria ordet. Men det är värre att fnaska ner det.
    Ibland säjer herr Kotschak med stolthet att hans radio aldrig lägger sej i politik eller religion. Nej fattas bara annat, fattas bara att folk som vitsar om vindögda segel skulle blanda sej i allvarliga spörsmål.