Tomtarna vänder tummen ner för gröten i år!
nr 52 1964 
     När ni läser det här, är det jul vilket ögonblick som helst. Ni borde tala med skräddaren om er tomtedräkt. Det har hänt så mycket inom tomtefacket på sistone. Ni måste hålla er a jour. Till alla dem som ska vara tomte i år ger Mummel därför här nedan en ovärderlig handledning i verksamheten, tips som bygger på de forskningsresultat som nåtts vid HTFI, Hemmets Tomteforskningsinstitut under ledning av Jungfru Maria Lundberg.
Inga snälla barn: 
     1) Ramsan ”Finns det några snälla barn här” bör fimpas, framhåller HTFI. En undersökning visar att de snälla barnen tog slut för femtio år sen. 87 tomtar av 100 medger i enkät att ramsans förmåga att fängsla barnen mattats något. En tomte i Stockholm tillfogar, att när han i fjol sporde om det fanns några snälla barn i ett diversearbetarhem i Hökarängen, fick han svaret: – Det angår dej inte gubbjävel, ro hit med prylarna och pys! 
     2) Som reglementsenlig klädsel för tomtar rekommenderar HTFI luva, jacka med skärp, byxor, vita långsockor och träskor. Slapphet i klädseln fördärvar tomteillusionen. Män som tomtar in till barnen klädda i samma morgonrock som de haft på sig när de med hugg och slag drivit barnen till skolan om morgnarna, får inte begära att bli tagna på allvar. Det händer att barnet räcker lång näsa åt tomten och utbrister: – Vad du ser konstig ut, farsan, har du glömt att raka dej?
Säcken är ute:
     3) Vidare
påpekar HTFI att det är ute att bära julklapparna i säck på ryggen. Säcken är passé liksom strumpan. Förr i världen, när barn önskade sej måttliga leksaker, räckte det att förvara dem i en strumpa. Men leksakerna växte och man var tvungen övergå till säck. I dag är även säcken ute, det är varken praktiskt eller bekvämt att bära omkring elgitarrer, vattenskidor och mopeder i säckar. 
     4) En nyhet för året är att aversionen mot ”mjuka” paket håller på att försvinna. Varje barn som får ett mjukt paket, jublar i högan sky i tro att det innehåller en beatlesperuk.
Smekriktig mask 
     5) Tack
vare den moderna plastindustrins terrängvinster kan marknaden numera erbjuda bra tomteansikten. Små barn vill klappa tomten, tomteansiktet måste vara klappriktigt. De gamla tomteansiktena av papier-maché duger inte längre. 91 tomtar av 100 säjer, att det är lättare att skapa illusion nu sen gummiansiktena slagit igenom. Ett besviket barn i Tranås sa efter att ha klappat ett pappansikte: ”Det var som att klappa mamma när hon är nysminkad!”
     6) Skäggets kvalitet är många gånger utslagsgivande för tomtens förmåga att skapa illusion, säjer HTFI efter åtskilliga hårtestar. Riktigt hår eller tagel ska det vara. De billiga skäggen av vit vadd skrämmer barnen, dom sitter och darrar bakom granen och tror att dom fått påhälsning av Ebbe Linde.
Slopa gröten 
     7) Även när det gäller tomtens matvanor är det dags att tänka om, framhåller man på HTFI-håll. Man kan möjligen sätta ut ett fat med Crépes Suzette eller oxfilet garni till tomten, men det här med gröt tänder han inte på. Inte mindre än 8 tomtar av 100 tillfrågade morrar dovt att gröten förstört många jular för dem. Värst var det förr, på de gamla pappansiktenas tid – dom som det var så svårt att titta igenom. Man såg inte alltid grötfaten utan trampade rakt i dem. Månget barn fick sin julglädje grumlad av att det stod en svärande tomte och hoppade på ett ben i farstun, stänkande skållhet gröt ikring sej.
     8) Ska tomten klappa eller ska han inte klappa? Se där en fråga där meningarna är delade, t.o.m. inom HTFI. Med 8 röster mot 5 stannar HTFI inför följande rekommendationer: Barn i åldern  2—1 år kan tas under hakan efter var tredje klapp. Barn i åldern 4 - 6 år klappas på kinden. Barn i åldern 6 - 12 år rufsas lite käckt i håret. Barn i åldern 12 - 18 år brukar klappa till först.
Snyggare rim 
     9) I en bilaga till HTFI:s utredning manar RFKU (Riksförbundet för Kulturell Upplysning) till bättre rimkultur på paketen. Jämsides med en stor affisch-propaganda ”Kan hon lyssna på DIG?” propagerar RFKU i annonser och folders för snyggare verser. Bort med rim på strumpa och hjärterum utropar Riksförbundet kampglatt och ger tips på glada och rumsrena rim. Vi saxar:
     Slips rimmar på gips, tips, vips, begrips, chips. Flips, tulips, osv.
     Ex: En prydnad för halsen – en slips,
     hälsan för halsen - pommes chips!

     
Grill rimmar på pastill, mandrill, sill, till, dill, makrill, cigarrill, Fanny Hill, april etc.
     Ex: April, april du dumma sill här du får en finfin grill, så du lär dig laga till en extra tjock och fet mandrill.

    
Transistor rimmar på gnistor, listor, kistor, parisiskor etc.
     Ex.: Här ska du få se på gnistor - nåt som står överst på alla listor just det, en transistor!
     Skor
rimmar på stor, bor, flor, kontor, gror, Idenor och lillebror.
     Ex.: Lyckan blir först riktigt stor när trampet hörs från kontantinköpta skor, önskar Lillebror.