Vad dom inte törs säja själva...
  nr  43 1976
■■■ Efter amerikansk förebild har jag startat företaget "Prat-tjänst".
    För hundra spänn ringer vi obehagliga samtal åt folk som inte vågar ringa själva. Eftersom mandom, mod och morske män, anses bo i gamla Sverige än, trodde vi inte så mycket på ett sånt här företags framtid i ett land som detta, men där trodde vi fel.
    Företagets telefonpratare har högar med uppdrag som de ännu inte hunnit effektuera. Redan första veckan blev vi överlupna. Låt mej bjuda på några exempel ur orderboken:
  Goddag herr Fälldin, vi ringer på uppdrag av herrar Ahlmark och Bohman. Bolagen och sossarna trycker på, både Gösta och Per vill nu veta när du, Thorbjörn, är beredd att ladda Ringhals III. 
  Hallå. . . Kar de Mumma. . . 
    Jasså hösten är fin på Utö. Jo Viola lovade ju höra av sej och läsa opp recensionerna, men hon bad oss ringa istället. Ska vi börja läsa. . .?
    Hallå. . . Hallå, Kar de Mumma. . . hallå. . .
  Träffas herr Wickman. . . Bra, vi ringer på uppdrag av kamrern på Kreditbanken. Tyvärr, styrelsen kunde inte tillstyrka er låneansökan. Dom vågar inte för riksbanken. . .
  Är detta redaktör Brandell som skrivit en bok om Dagens Nyheters politiska redaktion? Jo, redaktörerna på ledaravdelningen önskar träffa er i kväll. Just det, på den gamla rivningstomten i Klara. Klockan åtta, när det blivit tillräckligt mörkt. . . 
  Hallå, energiminister Johansson, vi har ombetts framföra en personlig hälsning från statsministern. "Ta dej i brasan står det.
  Hejsan LO-chefen (en som heter Olof Palme underströk att vi skulle börja så). Och så till själva budskapet: "När du nu var så förbannat otaktisk, att du släppte ut det där om Meidnerfonderna före valet, så är det väl lika bra att du också släpper ut det där beslutet om att vidga kollektivanslutningen till att omfatta även medlemmarnas hustru och barn. Kör hårt, ödelägg hela arbetarrörelsen medan du ändå är på gång!"
  Från hovet till herr Aje Philipson: "Konungen tackar för inbjudan, det låter ju som ett roligt festarrangemang jätteball för att använda konungens egna ord, men herr Philipson måste förstå att Konungen är gift numera."
  Från folkparkschefen i Svenskköping till artisten Olof Buchard: "Nej tyvärr, herr Buchard, ni är alldeles för socialistisk för att uppträda i arbetarrörelsens folkpark. Det blir Parnevik som vanligt."
  Från Stig Olin till Thore Skogman: "Ledsen, Thore, men jag kan inte fixa så att din låt kommer upp på Svensktoppen. Jag trodde att jag gjort detta klart för dej. De 2.000 kronorna avseende inköp av tårta till juryn, återgår härmed. Inget är som förr i tiden."
  Gomorron herr Tellemar. Nej, jag önskar inte höra någon skiva, jag skiter i hur det går för Södertälje i hockey, jag vill inte besvara några frågor och det var inte ett dugg roligt å komma fram. Men det här var enda sättet. . . Det är kronofogden som talar.
  Hejsan Åby, det är Ralph som talar. Svaret är nej, både från Roland och mej. Trampa schweiziska målvakter på fingrarna kan ni göra själva.
  Goddag, Olof Palme, det är Anders Dahlgren. Visserligen är jag alldeles färsk som jordbruksminister, men så mycket vet jag, att det inte finns någon möjlighet för oss att godkänna att du förvärvar 400 tunnland i Ångermanland för bedrivande av fåravel. Det måste finnas andra sätt att profilera sej som oppositionsledare.
  Gomiddag, Karin Söder, det är Linguaphoneinstitutet. Tyvärr kom er hemställan för sent, Aftonbladet har redan varit här och skrivit av ert slutbetyg på den engelska kursen i våras. Att betyget blev som det blev, kan vi inte lastas för. Men lycka till ändå som utrikesminister.
  Hallå, Lars Werner, det är Kjell Öberg. Nej, invandrarverket bedömer det så, att någon asyl kan det inte bli tal om för flickan. Men vill  Chiang Ching kinesa hemma hos dej, så låt gå.
  Goddag herr Romanus, detta är Lennart Geijer som hade rummet före er. Det var en sak jag glömde att berätta. Den där högra luren går till Synnergren, i den vänstra kan man lyssna på Guillou. Tvinna icke ihop sladdarna, då blir det bara en ny sån där artikel i FIB kulturfront.
  Hallå Waxholmsbolaget det är kapten Karlsson som talar genom AB Prattjänst. . . Söker ni efter S/S Norrfjärden så ligger hon på åtta meters djup strax norr grynnan öster om M i Möja. Söker ni mej, gör ni det förgäves. Jag går numera på värmen.
  Morsning, ABBA, det här är Kenneth Jonsson, en av era fans i Borås. Jag diggar era plattor. Sista LP:n var toppen. Men fy fan sån kaviar ni gör.
  Tjänare Cornelis, det är din manager, nu försöker jag igen, fast denna gång genom ombud. Du behöver inte bli så jävla arg att du slänger på luren bara för att jag frågade vem som ska betala noterna. Det var inte notorna jag sa.
    Se där ett axplock ur de senaste dagarnas samtalsbeställningar. Välkomna till vårt företag, alltid till er tjänst. Betala, så ringer vi och förolämpar.